Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Fatimas Halsband

Jabir ibn Abdullah al Ansari, Profetens (saw) följeslagare berättar att en fattig emmigrant (Muhajir) kom till Profeten och bad om hjälp. Profeten (saw) svarade:

”Jag har inget att ge dig, gå till min dotter, vars hus ligger granne med mitt.” Sedan ledsagades mannen av Bilal, Profetens (saw) böneutropare. Han gick till Fatimas (a.s) hus och sade: ”Frid vare med dig åh Profetens familj”; och bad om hjälp. När Fatimah (a.s) fick reda på om mannens fattigdom, även då hon, hennes man och hennes far, Profeten (saw) inte hade ätit på 3 dagar, så tog hon fram den halskedjan som Hamzahs (a.s) dotter, hennes kusin, hade gett henne i gåva och sade till mannen:

”Ta denna halskedja och sälj det, jag hoppas att Allah ger dig något som är bättre än detta.” Mannen tog halskedjan och gick till Profeten (saw) och berättade vad som hade hänt. Profeten (saw) grät och bad för honom. Ammar bin Yassir (Profetens saw, följeslagare) ställde sig upp och efter att ha bett om lov, köpte halskedjan och gav honom betalning i form av mat, ett djur och pengar för resekostnader. Profeten (saw) frågade mannen om han var nöjd? Mannen kände sig skamsen och tackade. Ammar satte kedjan i en Jemenitisk mantel och lade parfym på det och gav det och en slav, som gåva till Profeten (saw).

Slaven kom till Profeten (saw) och berättade vad som hade hänt. Profeten (saw) gav slaven och halskedjan som gåva till Fatima (a.s). Slaven kom till Fatimah (a.s), hon tog halskedjan, och lät slaven gå fri. Sedan log slaven och när han frågades om varför han log, svarade han: ”Vilket välsignat halsband! Det gav föda till en hungrig man, gav kläder åt en naken man, gav en gående ett djur att resa på och befriade en person från alla behov, det gav frihet åt en slav och till slut, kom det tillbaka till sin ägare.”

 

Källa:

Bisharat al-Mustafa: 137

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *