Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

The Story of Bahlool

Liten story om Bahlool, the original one.

Bahlool var en adlig man, som levde under kalifen Harun al Rashids tidsålder. De var släkt med varandra, men medan Harun jagade och mördade  shias och dess ledare, Imamerna, så var Bahlool i hemlighet en shiaanhängare.

Bahlool var en av sin tids smartaste män, men för att slippa delta i förföljelserna av sina trosfränder, så valde han att spela dum. Jag själv blev Bahlool runt 11 år sedan. Hade just fått internet i Växjö och hade oturen att hamna på IRC, då hette jag ba22, sen skaffade jag mig namnet  Bahlool och sen dess har jag varit en chattnörd.

Bahlool spelade galen och en galen person ansågs vara skyddad av Allah, så han brukade irritera Kalifen, men undkomma bestraffning, något Bahlool lyckades med många gånger.

Bahlool och åsnan

En dag kom en bekant med sin åsna förbi Bahlools hus. Åsnan började halta och för att frakta sina saker behövde vännen en ny åsna. Så han knackade på hos Bahlool och bad honom ge sin åsna till honom. Bahlool som lovat sig själv att aldrig ge bort sin åsna, sa jag har ingen åsna.
Plötsligt hörde man åsnan i bakgrunden.

Vännen sa du har en åsna ändå säger du att du inte har någon.

Bahlool svarade, du är en konstig och dum vän. Du har känt mig i 50 år ändå tror du mera på en åsna än på mig!!


Bahlool och Haruns tron

En dag kom Bahlool till palatset och såg att Haruns tron var tom, utan tvekan gick han dit och satte sig på tronen. Tjänarna i palatset såg detta och började misshandla honom för denna respektlöshet.

När Harun kom dit undrade han varför Bahlool satt där och grät, männen berättade hela historien så Harun gick fram till Bahlool för att trösta honom.

Bahlool svarade, jag gråter inte över mitt ödet, utan jag gråter över ditt ödet. Jag satt utan rätt på tronen, i några få minuter och fick så mycket stryk och så mkt lidande, medan du suttit på tronen utan rätt i åratal. Vilka problem du dock kommer att få och du fruktar inte ens dem.

(Harun satt på tronen som tillhörde Imamerna, ättlingarna till Profeten Muhammed och ledarna för muslimerna, något han erkände vid flera tillfällen, detta var en pik för att visa honom att han låg risigt till i nästa värld)


Bahlool och Haruns mat

Harun försökte få Bahlool på sin sida så han skickade honom lite mat. Tjänaren kom med maten till Bahlool och sa, detta är Kungen speciella mat, han har skickat det till dig för att ätas.

Bahlool la maten framför en hund som bodde i samma kåk. Tjänaren började skrika vad gör du???  Varför ger du Kungens mat till en hund???

Bahlool svarade, tyst med dig!! Om hunden hör att det är Kungens mat så äter han inte det heller…

Bahlool och Handelsmannen

En dag kom en handelsman från Bagdad till Bahlool och sade: ” Oh vise Bahlool!, Ge mig ett råd för vad jag borde köpa så att jag kan tjäna mest vinst på

Bahlool svarade köp järn och ull. Mannen gick iväg och köpte mycket järn och ull och förvarade dem i några månader. Han sålde dem senare och tjänade mycket på försäljningen.  Än en gång kom han till Bahlool och sade: “Oh galne Bahlool, vad ska jag köpa som ska ge mig vinst?”

Denna gång sade Bahlool att han borde köpa lök och vattenmeloner. Affärsmannen gick iväg och köpte lök och vattenmeloner med hela sin förmögenhet. Några dagar gick och allt ruttnade. Omedelbart gick han irriterad till Bahlool och sade: “När jag först kom till dig och bad om råd, så sa du köp järn och ull och det gav mig mycket förtjänst. Men andra gången jag var hos dig så gav du mig ett råd som ruinerade mig.

Bahlool svarade: “Första gången kom du och tilltalade mig som vise Bahlool och då du tilltalade mig som en intelligent person, så fick du ett råd i samklang med min intelligens. Andra gången kom du och tilltalade mig som galne Bahlool, så jag gav dig ett råd som kom från en galen man.”

Affärsmannen kände stor skam och gick därifrån, han förstod Bahlool alldeles för väl.

Folk verkar inte vilja förstå vad som står bakom mig som person och bakom mitt namn. Jag har haft namnet sen -98 och har burit det med stolthet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *