Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Iran – Fredliga demonstranter

Har visat det här förr, men skadar inte att belysa skillnaden på dessa demonstranter, och de demonstranter som demonstrerade i till exempel Egypten. Killen försökte bara stoppa dem från att vanhedra en känd Ayatollah.

[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=8AbI6XPrmy8′]

46 kommentarer

 1. Kim 20 mars 2011

  Tänk att du kunde hitta ett videoklipp där iranska demonstranter var ilskna och gav sig på någon, bland alla de tusentals videoklipp som finns på nätet där den iranska basiji och säkerhetsmän slår gamla, unga, män, kvinnor, demonstranter, icke demonstranter, med sina batonger på gatorna! Denna kända Ayatollah är en av anledningarna att dessa ilska iraniers bröder och systrar har blivit oskyldigt fängslade, torterade, misshandlade, våldtagna och kränkta under de senaste 32 åren! Är det något du anser är rätt? Du talar om att vanhedra genom att ha sönder en bild! Men du blundar för systematiskt förtryck, tortyr, våldtäkt och mord!? På tiden att dom visar sin ilska mot dessa tyranner och mördare!

 2. Bahlool 20 mars 2011

  Så de miljoner som stödjer honom, de har ingen talan..men eftersom du hört eller läst att många lidit, så måste det vara sant? Om majoriteten i Iran är emot regeringen eller systemet eller Ayatollahn, så kommer jag inte stödjer regeringen, så bevisa för mig att jag har fel? Annars behåll dina fördomar för dig själv tack. Så du stödjer dessa mördare? För de är emot tyranner och mördare (enligt dina obekräftade källor)?

 3. zulqarnain 20 mars 2011

  Mr Kim
  Dessa huliganer är samma huliganer som slog ner folk under ashura tasua, samma idioter som slängde stenar på tåget som sörjde. samma personer om slog ner kvinnor eftersom de bar chador.
  Sen pratar du att denna aytollah är anledningen, vet du vad denna bild är ? nej det vet du inte ens annars skulle du inte säga så.
  Denna är en känd affisch där emam khomeini finns på det och hela affischen ska hedra shohada, de iranska soldaterna som slogs under Iran och Irak kriget. på denna bild finns text som ska hedra dem och dessa idioter brände upp det och om du kollar på filmen nogrann så vill första bilen inte passera på bilden eftersom denna bild är älskad av majoriteten.
  På grund av dessa idioter så gick miljon massan som kallade sig för green movement till några tusen i hela Iran.
  rättvisan segrade och Iran är fortfarande en stark nation

 4. zulqarnain 20 mars 2011

  För din info så sa Khatami (vilket du inte vet vem det är ) att just pågrund av dessa idioter är reformist rörelsen i koma eftersom folket kommer inte acceptera såna handlingar

 5. Kim 20 mars 2011

  Bahlool!
  I länder där åsiktsfrihet, yttrandefrihet, pressfrihet, religionsfrihet och demonstrationsfrihet råder övergår sällan fredliga demonstrationer till kravaller. Länder som har dessa grundläggande mänskliga rättigheter ger människor en möjlighet att framföra sina åsikter på den politiska arenan och en möjlighet att fritt kunna uttrycka sin åsikt via exempelvis media utan att riskera att bli fängslade, torterade eller avrättade. Det är precis den rätten du själv och jag nu utnyttjar när vi uttrycker våra motstridiga åsikter. Du har möjlighet att driva denna blogg, oavsett dina åsikter, för att du bor i ett land där dessa grundläggande mänskliga rättigheter existerar. Så är inte fallet i Iran. Om jag drev en blogg i Iran som hade motsatta åsikter i förhållande till dig och den iranska regimen, skulle jag inte längre sitta här framför min dator, utan jag skulle befinna mig i Evinfängelset i Tehran och min blogg skulle vara nedstängd. Det är ett faktum. Du praktisera således just nu de mänskliga rättigheterna som vi har här i Sverige för att sprida dina tankar och åsikter till andra. Samtidigt som du visar ditt stöd för en regim som inte ger sina egna medborgare dessa grundläggande mänskliga rättigheter. En sådan regim lägger själv grunden till ilska och frustration hos sina medborgare.

  Berätta gärna varför du anser att de iranska medborgarna inte ska ha samma rättigheter när det gäller, yttrande- och åsiktsfrihet och pressfrihet som du har och använder dig av här i Sverige!?

 6. Kim 20 mars 2011

  Zulqarnain,
  Jag är helt säker på att majoriteten av den iranska befolkningen inte accepterar det systematiska förtryck och diskriminering som förekommer i Iran. Inte heller tror jag att majoriteten stödjer det barbariska avrättandet som förekommer och det våld basijimilisen och revolutionsgardet använder mot den egna befolkningen och den tortyr som förekommer i iranska fängelser eller de kroppsstraff som utdelas i form av exempelvis piskning. Jag tror inte heller att majoriteten accepterar upplopp på gatorna av demonstranter. Jag tror dock att många i Iran är intelligenta nog att att inse att dessa demonstrationer och även upplopp som föerkommit är ett uttryck för den frustration som kommer av den oförmåga att kunna påverka eller arbeta politiskt i Iran. Frustration över att inte öppet kunna uttrycka sina åsikter i media på grund av den rådande censuren och risken för att bli gripen.

  För visst är det skönt att kunna uttrycka sina åsikter på nätet utan att riskera att bli gripen? Anser du inte att dina bröder och systrar i Iran bör ha samma möjligheter och rättigheter som du till detta? Eller det kanske inte har något att göra med din ”rättvisa” som du talar om?

  Och jag är inte Mr.

 7. Kim 20 mars 2011

  Exakt! Dessa demonstrationer som förekommer då och då i Europa beror på att dessa länders regeringar har misslyckats inom specifika områden. Om människor är nöjda behövs inga demonstrationer. Om människor som är missnöjda med något tillåts att fredligt demonstrera och inte jagas iväg och blir slagna med batonger så övergår oftast inte fredliga demonstrationer till upplopp. Om inte den underliggande frustrationen och ilskan är alltför stor.

  Den undersökning du hänvisar till saknar validitet då det är av stor vikt att respondenterna vid en undersökning av detta slag kan garanteras anonymitet. Jag kan lova dig att inte många i Iran som blir uppringda av en okänd person vågar kritisera den iranska mullaregimen eller den sittande presidenten.

  Du får gärna berätta om du tror att majoriteten av den iranska befolkningen är för systematisk diskriminering, kroppsstraff, tortyr och att godtyckligt fängsla politiska motståndare och oliktänkande.

  Vad anser du förresten om åsiktsfrihet, pressfrihet och yttrandefrihet?

 8. Bahlool 20 mars 2011

  Du kan inte din historia så bra Kim..i början fick de demonstrera..tills de började bränna ner polisstationer, moskeer och uppmana till mord, tills de började håna Imam Hussain på hans Ashura dag, tills de började håna besöjlade kvinnor, tills de började trampa på plakat av ledare..om det är fredligt i din värld, så kan du försöka vara så där fredlig i Sverige så ska vi se hur länge du får befinna dig på gatorna..
  Lol så alla bevis för Irans regerings stöd ogillas av dig..du kan lova? Hur stor validitet har du tror du? Alltså ge dig, du är inte den ende mes släktingar och vänner i Iran och den bild du målar upp skrattar de åt.
  Majoriteten av Irans folk är för systemet, jag har bevis, det har inte du, därmed ser jag ingen vits med att ens beakta dina åsikter i frågan då de inte har några som helst förankringar i verkligheten.

 9. Kim 20 mars 2011

  Din uppfattning som du fått från iranska regimtrogna medier skiljer sig från min uppfattning som jag fick på plats 2009.

  Om det endast är en liten minoritet i Iran som är mot den iranska regimen och det islamistiska mullastyret i Iran så borde det heller inte finnas några skäl till den rådande censuren i Iran, arresteringar/avrättningar av politiskt oliktänkande, journalister, advokater, människorättsaktivister och studenter.

 10. Bahlool 20 mars 2011

  vilka är mina regimtrogna medier? Censuren grundar sig kanske i det beteende som dessa grupper visar upp? Terrordåd hör till dagordningen, cyberattacker mot Irans kärnkraftverk utövas av dina vänners vänner.
  Alltså det du säger är så överdrivet och sånt går inte hem hos dem som är lite mera insatta i Irans angelägenheter. Det är sådana myter som sprids, som det om stening av morddömda osv..

 11. Kim 20 mars 2011

  Ja självklart är det det faktum att det finns ett stort omfattande politiskt motstånd i Iran som tvingar den iranska regimen att ha omfattande censur, obefintlig press-, åsikts- och yttrandefrihet och överfulla fängelser.

  Du har så rätt där!

 12. Bahlool 20 mars 2011

  Den som hör dig, skulle tro att Iran är ett jättestort koncentrationsläger, utan någon som helst diskussion, yttrandefrihet eller opposition..mellan dig och mig nu talar du inte med naiva svenskar, tror du verkligen på det där?

 13. zulqarnain 20 mars 2011

  ja Kim exakt, majoriteten av befolkningen accepterar inte upplopp på gatorna. Nu ska jag lära dig ett och annat om mitt land Iran. Först och främst så sg vi hur ni behandlar demonstranterna i Göteborg, vi såg även hur man behandlar folk i Frankrike och UK så det är bäst att du tittar över dina egna led innan du kritiserar grannens. nu till upplärningen, gröna rörelsens huvud person var Musavi och även han är en basiji och de högsta personerna i gröna rörelsen är en del av systemet och många har sina rötter i revolutions gardet. Som jag påpekade för dig under de första dagarna var det många religiösa människor bland de demonstranterna men efter att en del personer valde och bli hotfulla och började bränna banker och slå människor då blev vilda västern där. Majoriteten av iranier vill ha lag och ordning och rättvisa, det är endast en minoritet som vill bli något dem inte är amerikaniserade.
  Ja iranska folket är väldigt intelligenta och de har förstått att de som satte igång med upploppen var de 15 procent som inte röstade under valet och under ashura tasua var det endast några hundra människor på gatorna och mina vänner som satt i Musavis setad ”kår” tyckte dem som var ute på gatorna var alla rojalister och dessa rojalister är dem som lägger bomber på gatorna och de gömmer sig i väst helt lagligt. Folk är tillräckligt intelligenta och förstå vilka som låg bakom allt detta och vi såg ju hur de bränner iranska martyrers bilder och till och med när musawi blev arresterad ville ingen höja sin röst eftersom majoriteten av de gröna anser att de har blivit lurade.
  Du kan ju besöka worldpublic opinionen eller galloup och där finns det tillräckligt med bevis.

  Bahloool
  att debrände khamaneis bild är inget, khamenei gich ut i tv och sa att man bränner min bild är inget som någon behöver bli arg på men man måste respektera landets lagar och på youtube kan man se videon där en ung student kritiserar khamanei hårt och khamanei svarade honom så gott han kunnde, några dagar senare fick man veta att han är död men han levde och vad är det för rykte om att man har dödat mig.
  Kim i de undersökningar som jag nämner så finns det även bevis att man vill ha reformer men det betyder inte att man vill ha revolution, jag är reformist och röstade på musavi men betyder det att jag vill ha revolution och även de konservativa vill ha mer frihet men alla vill ha inom den iranska islamiska nationens ramar precis som ni har eran lagar och gränser.
  Kim jag säger det en gång till ”majoriteten av de gröna de första dagarna var fredliga men det var en minoritet dvs de 15 procent som började med slagord som majoritete inte hållde med och då blev det kaos”. Innan valet så gick alla iranska tv kanaler utomlands och sa när ni röster så betyder det att ni anser att islamiska republiken är det rätta systemet och folket röstade ändå. varje gång vi iranier går till val lokalerna så säger vi ja till vårt system.
  vill du ha iranska sidor och bloggar där man uttrycker vad man vill? det finns iranska sajter lik facebook men alla i iran vet att om du vill störta regimen då är du illa ute men allt annat är lugnt och det var genom dessa sajter jag pratade med mina gröna släktningar och vänner.

 14. zulqarnain 20 mars 2011

  Kim
  Många i iran under de första dagarna var förbannade och till och med revolution gardisterna hade blivit updelade i två läger en som var ahmadinejads sida och en musavis sida men sakta men säkert föll alla pussel bitarna ihop och iranska folket kommer aldrig gå på samma lögn

 15. Bahlool 20 mars 2011

  tror det är en av de undersökningar jag tog upp och gav henne länken till en artikle jag skrev om det 2009, som du säger de flesta vill ha systemet kvar men med reformer

 16. Kim 20 mars 2011

  Att det råder omfattande censur, obefintlig press-, åsikts- och yttrandefrihet och överfulla fängelser i Iran är tyvärr inget jag själv hittat på, även om jag önskar att det vore så.

  Till en början rekommenderar jag dig att läsa olika rapporter från oberoende människorättsorganisationer. Att den iranska regimen under bara det senaste året arresterat nästa 1300 personer som betraktas som politiska fånga säger en hel del. Och då finns det en risk att det finns många obekräftade arresteringa av människor som kan betraktas som politiska fångar. Bland alla dessa politiska fångar kan vi hitta både människorättsaktivister, kvinnorättsaktivister, advokater, journalister och bloggare. Bland dessa politiska fångar är inte de som gripits på grund av religiös grund inräknade. Människor som exempelvis lämnat islam, vilket anses som ett brott mot Gud, eller människor tillhörande någon annan religion som har arresterats då de misstänks ha försökt sprida sin tro.

  Och nej, Iran är inget koncentrationsläger, utan till stor del ett mycket vackert land med många underbara invånare. Dock har landet stora sociala problem såsom fattigdom, narkotikaproblem och prostution. Förutom dom andra ”problem” som jag redan nämnt. Jag har dock inga tvivel om att Iran en dag, när politik och religion blivit åtskilda och kvinnor släpps in i politiken, kommer att bli ett blomstrande fritt land med en stark ekonomi.

 17. Bahlool 20 mars 2011

  Glöm att det blir ett annat statsskick, på mycket lång tid framöver. Varför ska religion och politik skiljas åt? Så att vi ser sekulär förtryck istället? När shahen hade makten, var inte religionen ett av hans fiender? Han tog bort slöjorna, och han jagade de religiösa, inte var det fritt och blomstrande då eller? Det är under Irans regering och nuvarande system som kvinnor fått utbilda sig, de utgör 62% av alla studenter på universiteten..hur många stater kan skryta om något sådant?

 18. Kim 21 mars 2011

  Zulqarnain,

  Skulle du i ditt älskade Iran kunna producera en liknande blogg som denna, fast regimkritisk, utan att riskera något?

  Skulle du kunna skriva en regimkritisk bok i Iran och kunna få den publicerad utan några represalier?

  Skulle du kunna producera en film som skildrar delar av verkligheten som den iranska regimen inte vill att omvärlden skall beskåda och visa den på bio eller tv i Iran?

  Vi vet båda att svaret är nej på dessa frågor. Vi vet även att inlägg som mina oftast blir censurerade på iranska diskussionssidor. Det har jag själv upplevt, om och om igen.

  Vidare så anser jag att oppositionsledarna i Iran är endel av den iranska regimen som förtryckt, fängslat och mördat iranier de senaste 32 åren. Jag anser ändå att varje stat bör ha yttrandefrihet, åsiktsfrihet, religionsfrihet, demonstrationsfrihet och att politiska fångar, kroppsbestraffning och dödsstraff är förkastligt! Oavsett var på jorden det förekommer!

  ”Innan valet så gick alla iranska tv kanaler utomlands och sa när ni röster så betyder det att ni anser att islamiska republiken är det rätta systemet och folket röstade ändå. varje gång vi iranier går till val lokalerna så säger vi ja till vårt system”.

  Om jag var tvungen att välja mellan pest, kolera eller röda hund, så skulle jag välja röda hund. Inte för att jag vill ha röda hund utan för att det troligen skulle vara det minst skadliga och för att det var det minst sämsta bland de tre valmöjligheterna. Helst skulle jag vilja välja frisk, men finns inte det bland valmöjligheterna så väljer jag självklart det jag tror är minst skadligt.

  Och protesterna som fortfarande pågår i Iran handlar inte om Mousavi och Karroubi, utan om frihet, demokrati och mänskliga rättigheter.

 19. Kim 21 mars 2011

  Bahlool,

  Demokrati, frihet och mänskliga rättigheter har ingenting med Shahens styre för över 30 år sedan att göra, det kan vi nog vara överrens om. Och det har absolut inget med Folkets Mujahedin att göra heller. Eller att ”bli som” USA. Det finns annat än monarki och diktatur/teokrati och katastrof. Det borde du veta, du som bor i Sverige och kan uttrycka dig fritt, starta ett politiskt parti om du vill, kritisera sveriges regering, praktisera din religion fritt och även byta religion om du mot förmodan skulle vilja det, med mera. Utan att riskera att bli censurerad, fängslad eller avrättad. Om du anser att äkta demokrati leder till förtryck, diskriminering av kvinnor och avsaknad av religionsfrihet så kan du säkert få ”byta plats” med någon av de iranier som för närvarande fått avslag på asyl i Sverige, så kan två personer bli nöjda istället för en fängslad och kanske avrättad. Men jag antar att det finns något i detta demokratisk Sverige som får dig att stanna kvar. Kan det vara för att du anser att det är riktigt bra? Då borde du även förstå de iranier som vill leva i en riktig demokrati, även om de är muslimer.

 20. Bahlool 21 mars 2011

  och du borde veta att det motståndarna mot Irans regering vill ha är MKO eller Shahen, du har ett mkt litet antal som vill ha någon slags västlig demokrati.Du kan ju fråga dig vart pengarna går som USA satsar på att störta Irans system. Du tar upp mina rättigheter här i Sverige hela tiden, vad är det du vill ha sagt med det? Varför ska jag byta plats? Jag är svensk och bor här, så bara för att jag har en åsikt i en viss fråga, så ska jag inte höra här utan åka bort härifrån? Ja logiskt…
  Finns många länder jag gillar och ogillar, betyder inte att jag vill lämna mina företag och mina fastigheter och åka iväg och lämna allt lol…hade det varit så hemskt som du hävdar så hade nog fler fått uppehållstillstånd. Eftersom dessa personer inte har några större problem i sina länder, är de inte välkomna här att snylta på oss 😉

 21. zulqarnain 21 mars 2011

  Kim det är jätte bra att du engagerar dig men jag har alltid sagt att Sverige är det närmaste man kan komma till demokrati men den är anpassad till eran livsstill och historia, du kan inte kräva att iranska folket ska ha samma syn på livet som du har. Alla dessa undersökningar som har gjorts så är slutresultatet det att folk vill ha mer ändringar men det är fortfarande något som ni inte skulle acceptera eftersom vi vill inte vara som väst.
  Jag kan peka mot hur många bloggar som helst som är regim kritiska, vill du se video då man kritiserar och hånar ahmadinejad? vill du se video där studenter har öppen diskussion där man kritiserar regigerings sätt men komihåg att kritiserar betyder inte att man vill ha revolution. I början var det så bra eftersom enligt iranska lagar så ska man få protestera och det fick folket men när man börjar förolämpa islam som en få tal gjorde då anser till och med de gröna att landet måste handskas med dessa.
  Som jag nämnde sverige är det land som är närmast demokrati men även här har man börjat och kontrollera folk på olika sätt, när det sker terror handlingar när landet känner sig hotade och dess befolkning hotade då tar man till andra metoder.
  Jag förstår att du säger sånt eftersom du vet inte hur det känns och leva under västmakternas hot i 32 år endast för att vi inte vill sälja ut vårt land. Som jag sa till och med khamanei blev kritiserad och han har sagt flera gånger kritik betyder utveckling.
  BBC skrev härom dagen att till och med gröna rörelsen har hamnat i konflikt eftersom det är så många ledare och all vill olika saker och de flesta är varandras fiender. klart gröna rörelsen lever men den är på boten av sitt livslängd. kolla på egypten kolla på bahrein…. under 2 år dog samnalgt 30 tals i iran och det var folk från både sidorna men de gröna säger att vi ska protestera varje tisdag och man skulle befria musavi men i tehran var det jätte lite folk och e flesta var ute för att förberda sig för iranska nyåret. majoriteten av mina släktningar röstade på musavi men majoriten av de är emot honom nu efter det kaos som skapades i början.
  kvinnor finns med i iranska parlamentet, vem säger att de inte finns! Khamaneis sista tal handlade om att uppmuntra kvinnor och jobba och vara aktiva. imam khomeini hedrade kvinnor som slogs i fronten under iran och irak kriget. Synd att du inte kan läsa boken DA.
  i galloup undersökningen vill iranska folket ha islam som grund för deras stats system och det har jag fått bekräftat i iran.
  Visst rojalisterna vill ha bort islam men de är fossila enheter i iran och mojahedin som låg bakom de flesta upploppen är inget annat än terrorister

 22. zulqarnain 21 mars 2011

  som bahlool nämner, hur skulle du känna om USA och dess allierade pumpade in pengar i anti iranska grupper för att störta din demokrati?
  vad gjorde väst med kommunisterna under kalla kriget?
  komihåg att jag inte räknar sverige i dessa förtryckar länder eftersom jag och miljontals iranier i iran anser att sverige är ett land som respekterar Iran
  förresten i iran får folk konvertera jag har kompisar som har gjort det endast för sin uppehålls tillstånd eftersom hon ljög om att hennes släkt skulle döda henne. hon åker till iran och hon är kristen även där men hon får inte tala illa om islam.

 23. Kim 21 mars 2011

  Bahllol,

  Nej studenterna i Iran vill inte ha ett land styrt av MKO eller en ny monark. Dom vill ha frihet och demokrati. Du har tvyärr gått på den propaganda som den iranska regimen driver om att all opposition i Iran är stödd av antingen MKO, Shahen-anhängare, USA, väst och till och med Israel. För övrigt behövs inte ekonomiska bidrag för att gå ut på gatorna och demonstrera. Vilket den iranska regimen uppenbarligen insett och därför lägger ner så mycket kraft på att skingra, hindra, misshandla och gripa de som försöker demonstrera. De unga i Iran har ett helt annat sätt att se på världen än den äldre generationen, det vill säga anhängare till gamla mullor, den gamla terrorgruppen MKO och mossiga royalister.

  Dina åsikter gäller för övrigt inte en fråga. Du stödjer öppet en diktatur/teokrati som anser att grundläggande mänskliga rättigheter inte har sin plats hos dem. Samtidigt utnyttjar du själv dessa grundläggande mänskliga rättigheter fullt ut. Du gillar inte ett land – Iran. Du gillar dess islamistiska styre och hyllar detta. Detta islamistiska styre skiljer sig avsevärt från styret i det demokratiska Sverige, ja man skulle kunna påsta att det är varandras motsatser. Sålänge du hyllar en sak, men drar nytta av dess motsats är du inget annat än en hycklare i mina ögon.

  Zulqarnain,

  Enligt mig är det bara löjligt att påstå att demokrati är anpassat efter västerländsk livsstil. Det handlar om möjligheten att påverka, om grundläggande värderingar såsom åsikts-, press- och yttrandefrihet. Och om religionsfrihet. Det du säger är att grundläggande mänskliga rättigheter är något västerländskt och inget som är aktuellt för ett land som Iran. Men jag kan tala om att mänskliga rättigheter är inte bara för väst, mänskliga rättigheter är för MÄNNISKOR. Demokrati handlar om en process som utvecklar människan och samhället bort från det förgågna och in i framtiden. Därför eftersträvar så många människor runt om på jorden detta, bort från diktatur och tyranni. Enda anledningen till att denna process är så svår i Iran är att Iran är en av de hårdaste och värsta diktaturerna. Thats it!

  När det gäller demonstrationer i Iran vet du mycket väl att de som nu försöker demonstrera skingras, jagas iväg och misshandlas direkt av de tiotusentals basiji-medlemmar som finns ute på gatorna i Iran. Även många av de som ”bara” var ute och handlade inför nyåret blev ivägjagade och slagna med batonger bara för att dom befann sig ute på gatorna.

  Ja jag tror det var en kvinna med i parlamentet sist jag kollade upp det. Har dock aldrig hört henne tala, men det ser säkert bra ut att ha henne med på bild bland alla dom gamla gubbarna…

  Att den Gröna rörelsen hamnat i konflikt…ja frågan är om det finns någon ”grön rörelse” att tala om. Jag tror nog den iranska regimen får börja inse att det finns en massa missnöjda människor, precis som i Libyen, Tunisien, Egypten, Marocko, Bahrain, Syrien…..

  ”Khamaneis sista tal handlade om att uppmuntra kvinnor och jobba och vara aktiva. imam khomeini hedrade kvinnor som slogs i fronten under iran och irak kriget.”

  Iran diskriminerar kvinnor systematiskt, det vill säga att kvinnor inte har samma rättigheter och möjligheter enligt lag som män. Det är det yttersta tecknet på förtryck. Att Khamanei sedan står och uppmuntrar eller hyllar kvinnor visar återigen på den iranska regimens hyckleri.

 24. Kim 21 mars 2011

  För övrigt stödjer den iranska regimen upproren i Bahrain där demonstranterna vill störta Bahrains styre. Den iranska regimen uppmanar till och med dom shiamuslimska rebellerna att fortsätta med sina demonstrationer och kravaller.

  Så demonstrationer och kravaller som vill störta ett styre verkar vara helt i sin ordning enligt den iranska regimen sålänge det är shiamuslimer som vill uppnå detta.

 25. Bahlool 21 mars 2011

  Nej studenterna i Iran vill inte ha ett land styrt av MKO eller en ny monark. Dom vill ha frihet och demokrati. Du har tvyärr gått på den propaganda som den iranska regimen driver om att all opposition i Iran är stödd av antingen MKO, Shahen-anhängare, USA, väst och till och med Israel. För övrigt behövs inte ekonomiska bidrag för att gå ut på gatorna och demonstrera. Vilket den iranska regimen uppenbarligen insett och därför lägger ner så mycket kraft på att skingra, hindra, misshandla och gripa de som försöker demonstrera. De unga i Iran har ett helt annat sätt att se på världen än den äldre generationen, det vill säga anhängare till gamla mullor, den gamla terrorgruppen MKO och mossiga royalister.

  Fel. Oppositionen består av många olika grupper, demokratiförkämpar som shahälskare, MKO vänner som kommunister. Att tro att alla som är med i oppositionen delar dina åsikter är helt fel. Behövs inga ekomomiska bidrag? Är det därför USA har en budget för just det här? Är det därför Soros stött olika revolter lite varstans? Är det därför twittrar startas i olika länder för att bekämpa Iran? Jag skrev i samband med 2009 kravallerna ett inlägg där man hade funnit bevis för att någon dag innan revolterna började, så började det dyka upp twittrar, med bas i Israel, (artiklen som var min källa var israelisk) och som plötsligt hade tusentals twitter vänner..jag har twittrat en tid och jag har inte ens 60 vänner… Nej du blir lurad.

  Dina åsikter gäller för övrigt inte en fråga. Du stödjer öppet en diktatur/teokrati som anser att grundläggande mänskliga rättigheter inte har sin plats hos dem. Samtidigt utnyttjar du själv dessa grundläggande mänskliga rättigheter fullt ut. Du gillar inte ett land – Iran. Du gillar dess islamistiska styre och hyllar detta. Detta islamistiska styre skiljer sig avsevärt från styret i det demokratiska Sverige, ja man skulle kunna påsta att det är varandras motsatser. Sålänge du hyllar en sak, men drar nytta av dess motsats är du inget annat än en hycklare i mina ögon.

  Fel. Jag älskar Iran och jag älskar det mer än du nånsin kommer göra. Jag är hatad av araber för mitt stöd till Iran, dess folk och dess historia. Iran spelar större roll i mitt liv än du ens kan ens föreställa dig. Vet inte hur gammal du är, men jag tror faktistk jag är mera insatt i Iran än du och varit så i många år. Jag har bara vänner som är emot regeringen i Iran., men det spelar mig ingen roll för jag läser inte deras propaganda eller iranska statens propaganda. Mkt sällan jag går in på tex presstv. Mina källor är övervägande israeliska, eller västerländska. Ditt problem är dock att du är nog omgiven av fientliga personer mot staten och därmed har du blivit hjärntvättad, jag däremot har blivit ”immun” mot det. Jag stödjer inte ens welayat al faqih systemet..så att jag skulle stödja detta system pga det är befängt. Att du anser mig patetisk eller hycklare spelar mig lika stor roll som mina åsikter om dig spelar dig roll. Du är obetydlig i min värld och även dina åsikter är obetydliga då du inte har kunnat styrka dem med några som helst källor eller bevis. Jag och Zul har däremot gett dig källor som motsäger den propaganda du försökt sprida. som sagt sprid det till naiva svenssons 😉

 26. Bahlool 21 mars 2011

  De stödde även motståndet mot Egyptens och Libyens diktaturer, betyder det inte att de stödjer alla som vill ha frihet? Det är dock skillnad på Iran, där du har rösträtt från 16 års ålder, och länder som Egypten och Bahrain där folk förtrycks. Rätt kul att du jämför äpplen och apelsiner

 27. zulqarnain 21 mars 2011

  Mänskliga rättigheter är standard för alla men allt går ju förvränga som ni brukar göra. Det som passar er passar inte oss. Väst anser att Israel är en demokrati vilket 90 av iranier anser att Israel är ingen demokrati det är en kopia va nazi tyskland. Innan du förlöjligar något så måste du mer information om ett folks tanke sätt och historia. Irans stats skick ska vara anpassad till iranier och vi inte bli påtvingad eran idelogi och eran tankesätt.
  Återigen demokrati är det majorieten vill och om majoriteten vill ha bort huliganer, folk som bränner mosker och spränger bomber då är det landets rättväsende som ska se att det blir så.
  först och främst är det niro entezai som ska se till att lagen lyds och om det är 10 tusen basiji som härskar på gatorna då betyder det att huliganerna är illa ute när dem blir jagade av 10 tusen men det förstår jag eftersom de är som högst några tusen
  Nu anser jag att du ljuger eftersom folk som handdlade inte blir misshandlade och ta en titt på de sidor som jag la in på bahlools sida elelr du kansker tycker dessa är inte fakta men i alla fall så kan du se hur vi tänker. Ja man blir jagad om man ska betee som huliganer, vad gjorde svenska polisen under G8 mötet i göteborg, vad gjorde dem i rosengård? hur kommer det sig att ni får göra vad ni vill men inte andra.
  Bahrein är majoriteten shia muslimer men i iran är majoriteten inte huliganer, dt är endast några tusen bland 75 miljoner människor.
  Som jag nämnde så finns det flera kvinnor och jag förstår att du inte har koll på iran och vad dessa kvinnor och vad deras poster! annars skulle du inte säga!
  du tar till dig det dem ber dig se på CNN och BBC.

 28. zulqarnain 21 mars 2011

  Bahlool
  det var bra att du tog upp vilka som ingår i den gröna rörelsen. Från början var det alla som ansåg att de hade blivit fel behandlade men efter Ashura så består den av rojalister, MKO och hojatie (ultra religiösa), dessa är minoritet och alla deras ledare i utlandet anser att de är en del av det gröna men att det tillhör dem. de grönas ledare har mer konflikt med varandra än dem har med iranska staten.
  varje tisdag och vid varje högtid så ber dessa ledare människor och komma ut på gatan men till och med deras anhängare skiter fullständigt i dem eftersom de vet att folket är trötta på deras vålds handlingar, bränna hus mosker slå ner folk som går med chador förolämpa shohada irans modiga söner

 29. zulqarnain 21 mars 2011

  Kim jag har lagt flera siter här med olika statistik och även bahlool har gjort.
  du måste ju komma med lite bevis eftersom jag är iranier och vet bättre men ändå kommer jag med bevis.

 30. Kim 21 mars 2011

  Zulqarnain,

  Ja det var just det jag sa. Jag vet om en kvinna i det iranska parlamentet, bland alla gamla gubbar. Hoppas hon gör något för att motverka den systematiska diskrimineringen av kvinnor i Iran.

  ”Nu anser jag att du ljuger eftersom folk som handdlade inte blir misshandlade”

  Nu ska vi se….alla dessa människor på gatan är demonstranter? Nej så kan det ju inte vara eftersom det enligt den iranska regimen inte förekommer några fredliga demonstrationer.
  http://www.youtube.com/watch?v=nJuYXQntDi8

  Någon basijimilis på sina motorcyklar behövs inte heller på Teherans gator eftersom det inte finns några människor som är emot regimen..
  http://www.youtube.com/watch?v=ooKbMJ-pkYg

  Att det råder yttrande- och pressfrihet i Iran tror vi alla på…
  http://www.youtube.com/watch?v=kM40Bl6VdGM

  Tungt beväpnat revolutionsgarde på Irans gator. Märkligt då det inte förekommer några protester i Iran enligt den iranska regimen. Men kanske bra att skrämma vanliga shoppande människor i alla fall…
  http://www.youtube.com/watch?v=Rxkl-0Tr19k&feature=related

  Familjer med barn och kvinnor ute och shoppar och blir skrämda och beskjutna med paintbollfärg av basiji. Ny hobby av basiji att skjuta rosa paintbollfärg mot kvinnor och barnfamiljer? Människor på väg hem från jobbet bör räkna med en spark i rumpan om dom stöter på basiji?
  http://www.youtube.com/watch?v=_Bk-QHbSO9A&feature=related
  http://www.youtube.com/watch?v=BQkWoiIldSo&feature=related
  http://www.youtube.com/watch?v=TalRXADXe0k

  Säkerhetspolis förolämpar en något känd iransk kvinna med skällsord som hora och liknande…
  http://www.youtube.com/watch?v=oo3ZspgctDA

  Sen rekommenderar jag den som är intresserad av brott mot mänskliga rättigeter att läsa rapporter från oberoende människorättsorganisationer och gärna läsa de listor på irans politiska fångar, studenter, journalister, advokater, människorättsaktivister, bloggare och ja, även reformvänliga islamska präster. Läs vad deras ”brott” är. Det är både skrattretande samtidigt som det är mycket tragiskt!

 31. zulqarnain 21 mars 2011

  tycker att du motsäger dig själv här nu, men som sagt du är inte iranier och vet inte ens vad man säger på videon men fortfarande är jag glad att du bryr dig, det jag vill påpeka är inte att du har fel i allt du säger men att det finns en annan sida av det hela som man måste uppleva .
  Först av allt för att hålla lag och ordning måste man ha poliser ute, eftersom dessa hundra huliganer skulle göra livet surt för miljoner människor. Men du märker att hulganerna inte vågar komma fram när de vet att lagen är ute på gatan för att skydda folket.
  Som jag nämnde om du hade varit iranier skulle du förstå att i din första video så var det inga revolutions gardister du såg, det var NAJA och i dina andra videon var det inte Basijis du såg det var poliser där också. Det kallas för niro entezami. men tack för filmerna, jag hade inte sett en av dem men kom ihåg att jag sa vid senast då man kalalde ut folket för att göra som egypten och bahrein, men 75 miljoner valde och inte hörsamma det och fortsatte med sin nowroz inköp
  Vadå vill du att huliganer ska bränna ner staden utan att polisen gör något? varför lät inte ni frihets kämparna i göteborg bränna ner staden? plundra folk affärer? varför låter ni inte al shabab bränna synagogor?
  Painboll är väl bättre än att skjuta ner folk som i göteborg och det är väl bättre än att kväva någon till döds eller hur? gällande dina våldtäkt påstående så ska du veta att ingen i världen visste om det tills khamenei fick veta det och han bad att man skulle stänga kharizak och vakterna där har blivit dömda till avrättning. tillägg är att det finns i video där poliser anfaller studenter men det basijis som räddar studenterna och det var nära att slagsmål skulle startas mellan de två styrkorna och min kusin var bland dessa studenter som blev arresterad och enligt han så var det pågrund av basijis som han inte fick mer stryk.
  sök på google efter det men titta på den med ljud:) eftersom anti iranierna vill inte att basij ska framstå som något bra.
  Förlåt men du gör bort dig när du sitter med en iranier och försvarar Faezeh hashemi, först hör jag inte ordet hora och för det andra faezesh hashemi och hennes släkt är hatad av alla iranier eftersom de är tjuvar. hennes bror måste komma tillbaka till iran pågrund av de pengar han stal men i CNN kallas han för politisk aktivist lool
  visst det finns många som inte borde sitta i fängelse men majoriteten av dessa är folk som kämpar för islamiska revolutionen och många har släppts, endast för det tryck som irans fiender sätter på iran så är iran känslig men det är lugnt allt är över och man har kontroll på allt.
  Du kan ju titta på mina källor och se vad folk vill ha innan du säger att man vill ha revolution. jag och miljontals iranier är för reformer men vi slåss mot de som vill slå ner på vårt land och revolution.
  Kim jag hoppas också att hon gör mer men hon är inte ensam det finns flera av dem och som du läste är iran på god väg. förresten visste du att i iran som kan kvinnor jobba deltid men få heltid lön? det är för att uppmuntra kvinnor som har familj att komma ut och jobba. att familjen ska inte vara något hinder för deras jihad i samhället

 32. Kim 21 mars 2011

  Saken är den att polis, naja, basiji, revolutionsgardet eller vilka dom än är i klippen, ofredar oskyldiga människor på gatorna. Som du såg i dessa klipp är dessa människor uppenbarligen inga demonstranter. Ändå blir dom både ofredade och slagna! (Undrar hur verkliga demonstranter då blir behandlade!)

  Så antingen stödjer den iranska regimen sådant beteende eller så har dom stora problem med diciplinen i dom egna leden!

 33. zulqarnain 21 mars 2011

  Kim
  jag är ingen som ljuger för mig själv, allt jag har sagt kan jag på något viss bevisa men det har framkommit att i de flesta fallen så var det varken basij, revolution gardet eller niro entezami som var hårdast, mångas blickar pekade mot Naja ( de är landets elit soldater) och alla så kallade Robo cop poliserna kom från Najas styrkor. De som slog min kusin var också från Naja och självklart ska man inte glömma underrättelse tjänsten men det är inget som förvånar mig. eftersom underrättelse tjänst i hela världen är lika smutsiga och de värde sätter säkerheten över allt annat.

 34. Kim 21 mars 2011

  Då får jag säga att det är helt oförsvarligt av den iranska regimen att låta denna grupp husera på gatorna i Iran, för det är ändå regimen så har de yttersta ansvaret för polis, militär och whatever! Kanske dags att börja rensa upp i de egna leden!

  Jag hoppas dom är narkotikapåverkade, för är dom så här aggressiva i normalt tillstånd så utgör dom en stor fara för det iranska folket:
  http://www.youtube.com/watch?v=3QZvFLwXRRc
  http://www.youtube.com/watch?v=3Q_9Em3anms&NR=1

  Skulle vara intressant att veta om dess ”polishuliganer” har blivit åtalade för skadegörelse. För det borde inte vara helt omöjligt att identifiera dom. Eller kanske inte av intresse för den iranska staten? Kanske bättre att kunna skylla skadegörelsen på…..demonstranter?

 35. Bahlool 21 mars 2011

  du verkar ha glömt att iranska staten åtalade många som var delaktiga i tortyr av de gröna i fängelser osv?

 36. Kim 21 mars 2011

  Den iransk regimens ansvar borde ha varit att se till att tortyr överhuvudtaget inte förekommer i Iran, dom har haft 32 år på sig…..så kanske på tiden att ta sitt ansvar.

 37. zulqarnain 22 mars 2011

  Jag har inga bevis om dem har blivit åtalade eller inte eftersom det är omöjligt för mig och veta det men jag hoppas lik dig att de blir åtalade och som jag nämnde folk blev åtalade och faktiskt är det lätt och känna igen dessa eftersom man införde att alla styrkor ska ha synliga namn och grader för att folk skulle kunna veta vilka det är och alla måste ha id kort annars räknas de inte som poliser.

  såg att filmerna inte hade ljud! som jag har nämnt det är viktigt att de har ljud

 38. Bahlool 22 mars 2011

  Kim så du ställer högre krav på Iran än på andra ”demokratier” ivärlden? USA har och fortsätter tortera, de har haft 200 år av demokrati på sig att fixa problemen. Sverige har skickat iväg folk till tortyr, man har vid flera tillfällen låtit poliser mörda häktade personer, och enligt din logik så ska vi säga, ja men sverige har haft demokrati och västliga humanistiska värderingar i över 200 år, så de hade bra med tid på sig. Tyvärr kommer du inte hitta ett enda land som inte har problem med några poliser som är för nitiska i sitt utövande av plikten. Brott sker överallt, tortyr, misshandel..Iran är inget undantag.

 39. Kim 22 mars 2011

  Det är lite lustigt hur all kritik från individer mot Iran besvaras med: Ja men se på USA…

  Min personliga åsikt är att USA är ett land med en katastrofal politik och att det finns brister när det gäller mänskliga rättigheter. Detta förtar dock inte den beklagliga situation som finns i Iran när det gäller detsamma.

  Tänk att hela tiden försvara sina misstag och dumheter med att någon annan är ”värre”. Ja det finns alltid någon som är ”värre”, detta förtar dock inte det egna ansvaret.

  Och Bahlool, du vill så gärna att det ska vara så, att jag kritiserar Iran och hyllar USA. Men nej, jag anser att alla länder i världen har sina problem och tillkortakommanden på olika plan och jag är ofta kritisk i olika sammanhang till sådant jag anser bör kritiseras.

  Och vet du vad, om du bara letar på nätet kan du finna många artiklar och skrifter rörande exempelvis FN:s kritik mot USA.

 40. Bahlool 22 mars 2011

  Det var du som sa att Iran borde vara perfekt, vi har bara sagt att skit händer överallt, inte att Iran är bättre eller sämre (något som du verkar hävda) än USA och andra stater.

 41. Kim 22 mars 2011

  Du snackar goja just nu. Men visa mig gärna var jag har sagt att ”Iran borde vara perfekt”.

  Det enda du har visat är att du inte vill kritisera Iran för användandet av exempelvis tortyr, medans du däremot kritiserar USA. Jag har däremot sagt att jag tycker att båda länderna är katastrofala på olika sätt.

 42. Bahlool 22 mars 2011

  Några enkla saker: 1. Jag är emot tortyr, om det är Iran eller USA som står bakom det. 2. Jag har skrivit över 3000 inlägg, och då har även kritik mot Iran framkommit. 3. USA säger sig vara för mänskliga rättigheter och demokrati, det var du som försvarade USA och fick det att låta som om det var därför hela världen var ”fritt” från nazismen. 4. Jag kan tyvärr inte vara överallt och skriva om allt och alla länder och problem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *