Press "Enter" to skip to content

Opinionsundersökning om iraniers stöd till regeringen

I en opinionsundersökning, utförd av en amerikansk opinionsföretag om Iran, har man frågat iranierna om sin syn på valet och sin syn på utrikespolitiken. Man har kommit fram till att var åttonde, alltså 80% av befolkningen i Iran, anser Ahmadinajad blev rättvist valt till president i Iran. Denna siffra visar rätt klart att västvärldens, Sveriges och exiliraniernas åsikt i frågan är den felaktiga. Undersökningen genomfördes mellan 27/08 och 10/09 detta året.

62% stödde valresultatet. Även det visar att valresultatet där Ahmadinajad vann, var rätt. Han valdes av runt 62%…

Av de 87% som sade att de hade röstat i valet till president, 12/06, så menade 55% att de hade röstat på Ahmadinajad, 14% hade röstat på Mousavi och 26% svarade inte på frågan. Även här visas att resultatet var till fördel för Ahmadinajad och att majoriteten av befolkningen i Iran står bakom honom…

Vidare säger undersökningen att 80% tycker att Ahmadinajad är ärlig, 64% menar att de har stor tillit i hans lederskap och 90% är nöjda med systemet i Iran. Systemet som exiliranier, Israel och Sverige, menar är oönskad av iranierna..

60% godkänner Väktarrådet, ett råd som godkänner lagar och ser över valen. 55% tyckte att sättet ledaren för den islamiska republiken (Khameini) väljs på, är demokratiskt. Vidare menar att 60% att de är tillfreds med ledarens stora makt.
Många i Iran tycker att USA är till för att försvaga den islamiska världen och att USA försöker tvinga på den muslimska världen sin egen kultur av materialism.

Majoriteten menar också att USA inte stödjer en palestinsk stat. Runt 51% menar även att de är positiva till det amerikanska folket.

Hela undersökningen går att hitta här. Nyheten publiceras inte i svensk media. Varför? Hur kommer det sig att en opinionsundersökning som kan visa en annan bild av Iran och iranierna än den vi får se bland exiliranier, inte ges någon medial uppmärksamhet?

PressTv

3 Comments

  1. Nor
    Nor 07 januari 2011

    klart tidningar inte vill trycka nyheter som är till en fördel för muslimer som stöttar ahmedinejad. När läste du egentligen en nyhet som visar en bra bild utav islam överhuvudtaget? Jag har aldrig gjort det :/

  2. Bahlool
    Bahlool 07 januari 2011

    ett medieprogram från några år sedan visade att över 80% av alla nyheter om islam, handlade om nåt negativt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *