Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ashura – Sayyida Zaynab (a.s.)

Sayyida Zaynab (a.s.).

I en liten biografi om Sayyida Zainab, Profetens barnbarn och syster till  Hussein, läser man om hennes födelse:

Fem år efter att muslimerna hade lämnat Mecka för Medina, födde Fatima, profetens dotter, en liten flicka. När hennes far, Imam Ali, såg dottern för första gången, så skrek Hussein, som då var 3 år gammal, ut, Oh Far, Allah har gett mig en syster!”

När Imam Ali hörde dessa ord, började han gråta och när Hussein frågade varför han grät, svarade hans far, att han snart skulle veta varför. Ali och Fatima gav flickan inget namn, de väntade på att Profeten skulle komma hem från en resa, så han kunde föreslå ett namn.

När Profeten Muhammed äntligen kom hem och man kunde visa flickan för honom, så tog han henne i sin famn och kysste henne. Då kom Ängeln Gabriel och förmedlade ett budskap om vilket namn som hon skulle få och då började Gabriel plötsligt att gråta. Profeten frågade varför han grät och Gabriel svarade:

”Oh Allahs Profet. Från barnsben kommer denna flicka att bli indragen i prövningar och bekymmer i denna värld. Först kommer hon att gråta över att du lämnar henne; sedan kommer hon gråta över sin mors bortgång, sedan kommer hon lida för att hennes far lämnar henne och sedan hennes storebror Hassan. Efter allt detta kommer hon konfronteras med Kerbalas prövningar, den ensamma öknen, något som kommer få hennes hår att bli grått och hennes rygg att bli böjd.”

När familjen hörde detta, började de allihopa gråta. Imam Hussein förstod då varför hans far hade gråtit. Då gav Profeten henne namnet Zeinab. När nyheten om Zeinabs födelse nådde Salman al Farisi (en av Profetens närmaste vänner och den ende som är hedrad med namnet medlem av Ahlul Bayt, även då han inte var född in i Ahlul Bayt) gick han till Ali för att gratulera honom. Men istället för att se honom glad och lycklig, såg han tårar i Alis ögon och även han underrättades om händelserna vid Kerbala och de prövningar som Zeinab skulle få uppleva.

När Zeinab var fem år gammal hade hon en konstig och hemsk dröm. En stark vind härjade i staden och på grund av den blev jord som himmel mörka. Den lilla flickan slängdes hit ochd it av dess styrka och plötsligt fann hon sig i ett stort träds grenverk. Men vinden var så stark att den drog ut trädet med dess rötter.

Zeinab höll sig fast vid ett av trädets grenar, men även det bröts itu. Då höll hon sig i panik i två kvistar, men de kunde inte hålla henne så hon föll ner utan stöd. Då vaknade hon upp och när hon berättade om sin dröm för sin morfar Profeten Muhammed, började han gråta utan att kunna hålla sig.

”Oh min dotter. Det trädet du drömde om är jag, som snart kommer lämna dig och denna värld. Grenarna är din far Ali och din mor Fatima Zahra, och kvistarna är dina bröder Hassan och Hussein. Alla kommer de lämna denna värld före dig och du kommer lida på grund av deras bortgång. ”

Efter Kerbala, spelade Zeinab en stor och viktig roll i spridandet av minnet av Hussein. Hon lät oss shiiter minnas hennes brors bortgång, hennes söners död, hennes brorssöners slakt. Zeinab blev känd för att honn gång på gång togs från en stad till en annan, som en slags trofé. Hon höll kända tal, som påminde oss om vad vi förlorade, vad vi svek och vad vi gick miste om.

 

Zeinabs profetia

När Profetens barnbarn mördades vid Kerbala, så fördes kvinnorna och barnen som överlevde, till kalif Yazids hov. Där höll Zeinab, Profeten Muhammeds barnbarn, ett otroligt tal, som än idag lärs ut utantill. I detta tal förutspådde hon Yazids framtid. Här kommer ett utdrag ur det talet:

”Min Hussain har dödats och Satans anhängare tar oss till sina herrar så att de får sin belöning för sin smädelse av Allah. Vårt blod droppar från deras händer och vårt kött faller ner från deras munnar. De heliga kropparna tillhörande martyrerna har lagts tillrätta för vargarna och andra köttätande djur. Ifall du har tjänat något med att spilla vårt blod, så kommer du sannerligen att vara bland förlorarna på domedagen. På den dagen kommer inget annat än dina dåd att spela roll.

På den dagen kommer du att förbanna Ibn Marjana (må Allah förbanna honom och hans gener) och han kommer att förbanna dig. På den dagen kommer du och dina anhängare att bråka med varandra inför Den Allsmäktiges våg. På den dagen kommer du att inse att den bästa gåvan din far gav dig, var att han gav dig möjligheten att mörda Allahs Profetes barn. Jag svär vid Allah, att jag inte fruktar någon förutom Honom och att jag inte beklagar mig till någon annan än till Honom. Du kan använda dig av ditt lurendrejeri, dina tricks men jag svär vid Allah, att skammen och vanäran som du gjort dig förtjänt av genom din behandling av oss, aldrig kommer försvinna.”

8 kommentarer

 1. Mariam 08 december 2010

  vahhh kaweliaaa????? vad menaruu:S ja de va hon din vän selina som hade ordnat showen…. MÄÄNISKAAAAAA JAG FÖRSÖKTEE KANSKEEEEE !!!

 2. Fatimah 08 december 2010

  Hej! Tips på någon bra sida där det står mycket om slöja? =)

 3. Bahlool 08 december 2010

  mkt om slöja till försvar? hur man har det på sig? eller vad menar du?

 4. Bahlool 08 december 2010

  du lovade lyckas 😉

 5. Fatimah 09 december 2010

  Nä alltså om varför man har slöjan, när det blev ”obligatoriskt” för muslimska kvinnor att bära det osv

 6. Fatimah 09 december 2010

  Ok tack =)

 7. Musa 10 december 2010

  Fred vare med Zaynab. Alla människor, speciellt kvinnor borde kunna hennes berättelse utantill.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.