Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Utlänningen med tändstickorna..

Massgripande av hemlösa i Köpenhamn – DN.se.

En gammal dansk klassiker är den om flickan med svavelstickorna, av H.C Andersen, om en fattig liten flicka som säljer svavelstickor, tändstickor, i en kall nyårskväll. Eftersom hon inte får sålt en enda av askarna, så börjar hon tända dem för att värma sig och får då se en dröm om god mat, familjeliv och om sin döda mormor. På morgonen hittas den lilla flickan död av kylan. Jag tycker att danskarna borde ge lite tändstickor till dessa utlänningar och låta dem drömma om det goda livet i Danmark, med god mat, lite värme och lite medmänsklighet, och låta dem dö som flickan i denna klassiska saga.

För en tid sedan fick jag tillfälle att läsa om en dansk lag som förbjuder danska härbärgen att ge platser till utlänningar som inte var medborgare i Danmark, något som sägs ha lett till att 11 av dem dog förra året.

Efter de dödsfallen, så skulle man ju kunna tänka sig att Danmark, som skryter om sin humanism och om sin medmänsklighet, skulle lärt sig av sin läxa, men tji fick man. Nu läser man att dansk polis gått in i ett härbärge och dragit ut 69 av de utlänningar som fanns där.

Min enkla logik säger mig att hade dessa personer varit ute i kylan, då hade de kanske dött, men då sluppit danskt häkte, men eftersom några danskar tyckte synd om dem och gav dem plats, får de nu se sig häktade och kanske även utkastade från landet. Valet är alltså mellan att dö i kylan eller att få en enkelbiljett ut ur landet, ja danskarna är verkligen medmänskliga…Borde de inte tänka på dessa stackare nu när det är Jul?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.