Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Associated Press och lögnen som inte gick hem

Associated Press (AP) är världens största nyhetsbyråer. Stora delar av de nyheter som förmedlas oss, kommer just från denna byrå. Någon dag sedan publicerade AP en historia om Iran, som var fylld av felaktigheter och rena rama lögner. Allt i krigshetsarnas tjänst. Man försöker kopiera samma metoder man använde mot Irak, innan USA invaderade landet. Man hade hittat massförstörelsevapen, man hade hittat papper som bevisade att Saddam hade försökt köpa vapen, teknik och kunskap för att utvidga sitt massförstörelsevapenprojekt.

På samma sätt försöker man nu i media svartmåla Iran. DN.se kör en historia om Iran på daglig basis, aldrig positiv, hela tiden negativ. Att DN gör det, kan jag väl leva med men att AP, en erkänd och såkallad objektiv nyhetsbyrå gör det, tycker jag visar på vem som styr världen och med vilka medel.

När det uppdagades att AP försökt sprida lögnerna runt om världen, kom Jason Ditz, nyhetschef på Antiwar.com, med ett svar som rättade felaktigheterna och lögnerna. Nu har AP insett vilken tabbe man gjort och då tog man bort den gamla artikeln med lögnerna och satt dit en ny och lite mera nyanserad artikel med lite mera fakta och lite mindre felaktigheter.

Vi kan ogilla Iran, ja vi kan hata landet, dess befolkning och dess system, men vill vi verkligen vinna ”kriget” mot Iran, med hjälp av lögner? Borde vi inte ifrågasätta hur det kan komma sig att den största nyhetsbyrån går vissa staters intressen? Borde vi inte ifrågasätta varför svenska nyhetsförmedlare, aldrig visar en positiv sida av Iran och det iranska systemet? När några få tusen gröna revolterade, förstörde, hotade och tog till våld för att misshandla poliser och civila, då var det stora rubriker i våra tidningar om hur fredliga demonstranter hade förvägrats deras rätt. Deras rätt att misshandla? Deras rätt att bränna? När iranierna fick nog och miljoner gick ut på gatorna för att demonstrera mot dessa vandaler, då var det inte ens värt en notis i de svenska tidningarna. Det var upp till personer som jag, för att förmedla den nyheten med hjälp av youtube.

Om ni läser någon tidning, så titta på hur ofta man skriver om Iran. Vad man skriver och hur ofta det ger en positiv bild av Iran. Hur ofta ser ni artiklar som belyser det stöd som iranier ger sitt system och sin regering. Läs mellan raderna och så ser ni att allting är hets, varning och nedvärdering av Iran och dess folk och system.

Svenska medier tror väl att ifall USA kan, så kan vi också. Kan de ljuga, kan vi också, kan de bedra, kan vi också, kan vi hota och varna för och bekriga, kan vi väl också?

Uppdatering:

Skrev inlägget vid 5 tiden, nu ser jag på SvT1 hur de talar med Nahid Persson Sarvestani och hennes son Rostam. Nahid är mera känd för sina propagandafilmer mot regeringen i Iran, en film hyllade Shahens exfru. Sverige är ett fantastiskt land, där man låter illiterata som denne Rostam yttra sig. Han vet ingenting om Iran, men han yttrar sig om frihet, om kamp, om död och om livet i Iran. Dumbass. Han är också filmmakare, jaha, med det ordförråd han har, så kan han inte lyckas, eller? Ja juste, är du emot islam, Iran eller för USA och Israel, då lyckas du med allt, hur blåst du än må vara.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.