Press "Enter" to skip to content

Offensiven går vidare

N Yemen sees fresh incursion, missile fire.

Houthis, norra Jemens shiitiska krigare, har fortsatt vara en törn i USAs allierades ögon. Både Saudiarabien från norr och regeringen i Sanaa i söder, försöker att tvinga ner Houthis på knä.

Nu i veckan medgav de saudiska regeringsrepresentanterna att de lidit svåra förluster. Som hämnd har man intensifierat sin retorik mot shiaislam och shiiterna. Houthis tillhör ursprungligen den så kallade Zaidisekten men det finns uppgifter om att de blivit 12-imams shiiter, samma slags sekt som finns i Iran.

Medan Houthis bekämpat de saudiska trupperna på slagfältet, så har det kommit fram uppgifter som tyder på att Saudiarabien, Jemen och även USA, bombat deras byar och städer, något som lett till många hundratals döda och tiotusentals fördrivna. Ett område som varit fattigt, har nu blivit ännu fattigare. Retoriken i Saudiarabiens moskéer talar om dessa “kuffar”, dessa otrogna Houthis, som slåss mot det “rättfärdiga” muslimska saudiska kungahuset. Man nämner ingenting om Israel eller USA.

Några år sedan under vallfärden till Mecka, så mördades hundratals demonstrerande muslimer, för att de vågade nämna ordet död åt Israel. Frågan är, om man har sådana här hemska vapen, vapen lik dem som användes av Israel under deras massaker på palestinierna, varför inte använda dem mot den verkliga fienden? Finns det ett större hot än det sionistiska i mellanöstern? I den heliga Koranen så finns det några ord som etsat sig fast i mitt huvud, “De planerar och Allah är den bäste av planerare”, på samma sätt planerar det saudiska kungadömet men Allah har andra planer.

Shia – Sunni?

Som belöning för att man utfört sitt Judasuppdrag, får Jemen nu en massa miljoner från USA. De flesta konflikterna i den muslimska världen, handlar inte om shia-sunni, det är en förenkling. Man har sina bråk, sina problem men tittar man på islamisk historia, så ser man att det ofta varit så att man levt sida vid sida, utan större problem. Än idag, kan man se sådant beteende i länder som Irak, vanliga irakier, har släktingar som är shia medan de själva är sunni, och tvärtom.

Det handlar för ofta om olika intressen, medan shiiterna bland de lärda i Iran och Irak, stödjer samarbeta, utfärdar dekret om att man ska skydda och hjälpa sina sunnitiska syskon, och medan Al Azhar, sunniternas högborg i kunskap, i Egypten, utfärdar dekret för att hjälpa och skydda sina shiitiska trosfränder, så finns det några fåtal grupperingar, som skyddar och älskar och försvarar misämjan och konflikten mellan muslimerna. Dessa tjänar på att det är krig mellan muslimerna, hellre än krig mot de som invaderar och förtrycker muslimerna.

Det är inte heller ett problem som styrs enbart av wahabiterna, utan det är ett problem som vi som vanliga muslimer, bär skulden för. Vi tillåter oss att gå ner till en nivå som är oss ovärdiga. Kampen är mellan dem som försvarar de muslimska idealen och dem som vill försvara sina mästares intressen, oljan, makten, förtrycket av palestinierna, listan kan göras lång.

Mer i ämnet:

Varför angriper en lärd wahabi shiiterna och Ayatollah Sistani i sådana hårda ordalag? Varför kunde de inte angripa Israel på ett liknande sätt?

Houthi Video

Blodbad är ett blodbad är ett blodbad

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *