Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ta upp en pensel och rätta…

Jag lärde mig många år sedan att det är lätt att kritisera, men svårt att rätta. Jag är tacksam för en kurs i ekonomi på universitet i Växjö, där jag såg en bild av en person som försökte rädda ett hus som översvämmades av vatten, men han gjorde inget åt problemet, det enda han gjorde var att ta ut vattnet i hinkar. Hade han löst problemet ordentligt, så hade han först och främst täppt till hålet där vattnet kom in igenom. På samma sätt är det med kritik, vi är duktiga på att kritisera, men hur ska vi rätta och förbättra?

Det fanns en gång en målarlärling som studerade hos en känd och duktig artist. Den unge mannen var klar med sin utbildning och ville måla en tavla som skulle visa för världen hur duktig han hade blivit. Tog honom tre dagar och han målade en tavla som var vacker, han tog den till den mest fullproppade gatan i staden och satte upp sin tavla där.

Under tavlan kunde man läsa: ”Mitt herrskap, jag har målat den här tavlan, då jag är nyutexaminerad, så har jag kanske begått några misstag, var snälla och sätt ett kryss där ni hittar felen”. När han kom tillbaka på kvällen, blev han förkrossad åt att se hela tavlan fylld av kryss, vissa hade även tagit sig rätten att kommentera negativt. Han sprang till sin mästare och började gråta inför honom. Han berättade allt för sin lärare och läraren kunde enbart höra honom gråta och säga, ”jag är hopplös, jag är ingen målare, jag duger inte någonting till”.

Mästaren log och sa, ”Jag vet du är en duktig målare och stor konstnär, gör mig en tjänst och måla en likadan tavla åt mig”. Den unga mannen var ovillig men kunde inte neka sin mästare denna tjänst. Mästaren fick tavlan och sa åt honom kom med mig, de gick tillbaka till samma gata, där de satte upp tavlan på morgonen.” Den här gången skrev mästaren: ”Herrskap, jag har målat denna tavla. Eftersom jag är en nybörjare i yrket, har jag begått några misstag, jag satte upp en låda med färg och penslar under tavlan. Var snälla och gör mig en tjänst, om ni hittar ett misstag, ta upp en pensel och rätta misstaget”. Mästaren och den unga studenten lämnade tavlan och gick hem

Samma kväll återkom de. Den unga studenten blev förvånad över att ingen hade rört tavlan, och det fanns inte en enda korrektur. Mästaren var dock inte nöjd, och han sa till sin student: ”Kanske en dag var för lite för folk att komma upp med idéer, så låt oss behålla tavlan här en dag till.”  Nästa dag återkom de, och tavlan var fortfarande orörd. Det sägs att man hade tavlan där i över en månad och inte en enda korrigering av tavlan kunde ses på den.

Sensmoral:

Det är lättare att kritisera, än att förbättra. Må Allah ge oss mod att ta upp en pensel och förbättra våra egna misstag, hellre än att kritisera andras felsteg. Låt oss lösa de förtrycktas problem, istället för att bara kritisera ledarna och den islamiska ummans läge. Var och en av oss är ansvarig för att förbättra vår och andras situation.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.