Press "Enter" to skip to content

Var sjätte svälter

Det finns lite olika slags fattigdom, å ena sidan har vi fattigdomen på vänner och släktingar. Å andra sidan har vi fattigdomen som handlar om empati för sina medmänniskor. Sedan har vi fattigdomen som man kan se som själslig fattigdom. Alla dessa fattigdomar är hemska men den hemskaste av alla fattigdomar är den fattigdom som Imam Ali sade om:

Hade fattigdomen varit en man, hade jag dödat honom.

Enligt DN.se så är var sjätte människa i världen hungrig. Enligt senaste uppgifter så beror inte hungern på att det inte finns tillräckligt med mat, utan problemet ligger i att förmedla maten till de svältande. Man behöver inte vara experte för att förstå det. I många områden är det stor korruption, nu i artikeln så menar man att många rika kapitalister spekulerar i råvarorna. De rika leker med andras liv, inget nytt där.

Det är en fattigdom som drabbar många miljoner, till den grad att vissa av dem svälter till döds. Det är en fattigdom som går att bekämpa, som går att stå emot och som går att döda. På Imam Alis tid, då var det kanske svårt, men idag har vi möjligheterna att stoppa denna fattigdom, det som fattas är viljan.

Jag vet att vi som är muslimer är förpliktade att tänka på våra nästa, på de fattiga, på de svaga, men många av oss felar i den frågan. När det är Ramadan, så tänker vi på de stackare som har det värre, men sedan då? Några 100-lappar här och där skulle göra stor nytta.

Vi som tror på ett liv efter nästa; vi som lidit fattigdom; vi som har lite empati borde titta på de här siffrorna och fråga oss, kan vi inte hjälpa till lite?

Fattigdom i siffror

På den här sidan kan man läsa de här siffrorna:

Över en femtedel av världens befolkning, 1.3 miljarder människor, lever på under 1 US dollar om dagen. Det är alltså runt 7 kronor de måste klara sig på varje dag, ändå klarar de inte att komma upp i det beloppet. Vidare är ytterligare 1.6 miljarder (runt en fjärdedel av alla människor på jorden) får klara sig på mellan 1 och 2 US dollar.

Tittar man historiskt på produktion och inkomster så ser man att det på 1960-talet så hade 20% av världens befolkning som var rikast, 30 gånger så mycket inkomster som de 20% som var fattigast. 1991 var det 60 gånger så mycket och 1998 var det 78 så stor inkomst. .

Över 41%av världens befolkning har inte tillgång till rent vatten. Tänk på det nästa gång ni står under duschen. År 1997 levde 40% av alla barn i de fattiga länderna under 5 år i fattigdom och var underviktiga eller svalt.

Det här är gamla siffror men de visar klart och tydligt att fattigdomen finns. Nu kommer några nissar att ta upp en viss svensk professor som menar att indelningen i I-länder och U-länder inte finns, säg det till de fattiga som dör av svält varje dag.

Runt 25000 människor dör varje dag, på grund av fattigdomen enligt FN. Det är alltså en människa var 3,5 sekunder. Du kan ju fråga dig hur lång tid det tog dig att läsa det här och hur många då dött under tiden?

Finns det inte tillräckligt med mat?

Jo det finns det, problemet ligger i själva distributionen av maten. Vi slänger massor med mat i väst, jag minns en artikel några år sedan som vi slängde mat för runt 500 miljoner kronor om året. Var och en av oss hjälper till med att öka fattigdomen och svälten. De fattiga har inte råd att föda sig själva eller sina släktingar, det leder till att de inte får tag i mat när de inte får tag i mat, då blir de ännu svagare och så går det vidare.

Korruption, krig och förtryck leder till att det blir ännu svårare att föra mat till dessa behövande.

USA i siffror

I USA, det rikaste landet ökar andelen fattiga. Över 37 miljoner, alltså var åttonde amerikan, lever under fattigdomsgränsen. Detta i detta rika land som slösar bort miljarder på sina krig. Jag har följt USAs fattigdom i några år och den har bara ökat. Medan USA går ut i krig för “frihet och demokrati” medan man bekämpar “terrorism” och medan deras banker går omkull för att ledarna för bankerna skor sig på systemet, ja då ökar fattigdomen och människorna hjärntvättas att tro att det är “the american way”, att man ska klara sig själv, annars är man ingen sann amerikan.


6 Comments

 1. Roger S.
  Roger S. 15 november 2009

  Åh du menar att islam och muslimer tar sitt ansvar för samhället? Det är därför fattigdom och sjukdom inte fanns i mellanöster före 1776? (Det var då man skrev under självständighetsförklaringen. eller ja det är den officiella storyn. Före det var alla muslimer, rika, utbildade, friska och kramvänliga?) Sådant fanns ju inte före Usas bildande har jag hört från säkra källor. Före Usa så levde muslimer i total harmoni med jordens alla människor och spred sin kunskap och fredlighet via kamelen Ända bort till Syd-Amerika och Australien har jag hört. Modern raketforskarinformation har lärt mig att Indianerna faktiskt talade arabiska, även urspungsbefolkningen i Australien gjorde detta. Bummer bara att Muhammed inte fick med detta i koranen.

  Ämnet är verkligen utrett bland er har jag märkt. Skönt att så många av er muslimer bryr er. Er solidaritet är stark inom gruppen Hurra för er
  http://svenskmuslim.se/forum/viewtopic.php?t=2554

  Hur många har kommenterat ämnet?

  Vad har DU gjort då för att hjälpa fattiga och hungriga? Citera liten koranen och blogga hjälper exakt hur många barn i Afrika?

 2. Bahlool
  Bahlool 16 november 2009

  Jag förstår inte riktigt vad du försöker säga om indianer och om självständighetsförklaringen..men som muslim betalar jag en femte del av min inkomst till fattiga, därutöver skickar jag sadaqaat, en frivillig skatt. Fattiga finns inte enbart i Afrika 🙂 men jag och familjen hjälpte med bidrag till tsunamioffren och till röda korset men nuförtiden är det mest till gaza och Irak. Vet inte vad detta har med raketforskainformation eller harmoni att göra..fattigdomen har funnits i många tusen år men det är först nu som vi verkligen har makten att ta död på den. Koranen och hadith är rätt klara på den här punkten, man ska bekämpa fattigdom. Islam säger att du inte får äta om du ser hungriga barn och kvinnor, jag förstår att sådant inte är något du kan förstå, men det är så här islam fungerar.
  Indianer talar arabiska? Australien? suck..du är en mkt bisarr person.
  Vad det gäller i din förra kommentar som var fylld av de vanliga lögnerna..skäms du inte när du ränner runt och ljuger? Jag fruktar Allah när jag ljuger, men vad har du att frukta? Hela ditt liv är byggd på lögner och bedrägeri, jag beklagar verkligen den väg du valt i livet och hoppas att du får den hjälp du så nödvändigtvis behöver.
  Vad jag förundras över är varför du känner ett behov av att trakasssera dem som finns på min länklista? Flera av dem har kommenterat att de måste skydda sina bloggar för dina spamförsök. Jag råder dig igen, skaffa en kvinna eller jobb eller någon utbildning, så du har mera att göra i livet och slipper ha så mkt tid till hands 🙂

 3. Bahlool
  Bahlool 16 november 2009

  Suck..Jag publicerar inte resten för du bad mig att inte publicera det..trodde det var privat skrivet till mig bara?

 4. Lotta
  Lotta 17 november 2009

  Att vi slänger mat är förjävligt, men tänk också på att det går åt tio gånger mer resurser att producera ett kg kött som ett kg vegetabilier och att vi i väst äter mer kött än någonsin. Hade vi ätit mer vegetarisk föda hade maten räckt till betydligt fler. Istället för att vara självförsörjande och odla vegetabilier åt sig själva så odlar fattiga länder spannmål som exporteras som foder till djurhållning i rikare länder.

 5. Bahlool
  Bahlool 17 november 2009

  Men skulle det räcka med att enbart producera vegetabilier?
  Behövs det inte kött också?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *