Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Celibatets dilemma

Jag har aldrig kunnat förstå den katolska kyrkans krav på celibat för dess präster. Ser man på islam, så ser man att denna religion enbart säger du får leva i celibat, om du verkligen klarar av det. Enligt hadith från den heliga Profeten Muhammed, så har du fullbordat halva din tro, om du gifter dig. Så viktig är det med giftermål och en partner, sen jämför det med katolikernas syn, en syn som fått oss att se ner på präster på grund av de senaste årens ökända fall av präster och deras sexuella trakasserier av ungar.

Här i artikeln talar man om att den katolska kyrkan har problem för att de inte har tillräckligt många präster för de olika kyrkorna, så man har valt att ta in anglikanska präster (präster som får gifta sig) för att möta detta behov, vidare har många präster lämnat kyrkan, just på grund av att de inte fick gifta sig.

Sexdriften är en naturlig del av människan, att förbjuda den eller begränsa den på det sätt katolikerna gör är omänskligt. Islam, som en av få religioner förklarar det rätt bra;

Sex är inte bara skapad för att föröka sig utan även för att njuta av varandra. Finns en smartare och mera naturlig religion än islam?

En vän berättade en gång att hennes far ansåg att de som blev präster, de verkar ha haft homosexuella tendenser och då de skämdes eller inte ville begå synd, så blev de präster, där kom dessa tendenser fram igen och voila, vi har ett stort problem med många tusen barn som blivit våldtagna. Rätt logiskt resonemang faktiskt. Både västerlandets öppenhet för sex är en fara och både den katolska kyrkans syn på sex är en fara, ett mellanting, den väg islam förespråkar, det är den enda rätta.

As Catholic church welcomes Anglicans, celibacy of priests gets a look | McClatchy.

3 kommentarer

  1. Nicklas Eriksson 31 oktober 2009

    Vad jag har förstått så kommer celibatet av betydligt mer jordiska skäl än att ”kärleken till Gud ska komma först”. Kyrkan var rädda för att om prästerna fick gifta sig så skulle risken för att kyrkans egendom skulle förskingras i arv. Men på det katolska Island var Vatikanen tvungna att låta dem gifta sig enligt guiden jag hade när jag var där. Alternativet var att ingen blev präst alls då man var tvungen att ha familj för att klara sig alls där.

  2. Bahlool 31 oktober 2009

    Det om Island kände jag inte till Nicklas, för samtidigt som påven förbjöd giftermål så hade han själv älskarinnor osv (finns rykten om att en kvinna tom varit påve lol)

  3. Nicklas Eriksson 01 november 2009

    Jadå, den så kallade Påven Johanna. Det finns rykten om fler kvinnliga påvar än så. Det lär ha varit svårt att hålla koll på alla usurpatorer när de flyttade påvendömet mellan Rom och Avignon till exempel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *