Press "Enter" to skip to content

Polsk riksdag?

Så känns det när det gäller den irakiska riksdagen. Absolut kaos.Jag har försökt hålla mig borta från politiken som rör Irak, det smärtar mig ofantligt att se hur idioter, som skulle vara ledstjärnor för irakierna, plötsligt blivit till det de bekämpade. Dessa män, som har makten att ändra på Iraks öde, att vända kursen, att använda oljan och det rätt så utbildade irakiska folket, ett folk som var ett av de mest utbildade i mellanöstern, till att skapa något nytt, något bra för framtiden, att de misslyckats på grund av korruption, maktbegär och idioti.

I Januari är det val i Irak, men innan dess ska den irakiska riksdagen, med 275 ledamöter, rösta om en vallag. Vallagen är en av de viktigaste lagarna landets styrande ska rösta om, men istället för att ta tag i det nu så nära valet, så undviker man diskussionen om lagen och vissa dyker inte ens upp i riksdagen. Senast var det val i Irak 2005, irakierna röstade då på partier de förlitade sig på skulle föra Irak ut ur misären av våld och stöld.

Vallagen innebar att man enbart kunde rösta på koalitioner eller partier, inte på enskilda politiker, det är det här som diskussionen handlar om, irakierna har ett långt minne så hade man tillämpat den nya lagen där man kan rösta på specifika personer, då kommer många av de partier som har makten nu, att få stora problem. De är korrumperade.

Många irakier ångrade sitt val, de valde partier som enbart roffade åt sig, medan elen inte fungerade, medan avloppen inte lagades medan bombningarna fortgick. Den nya lagen skulle få dessa korrumperade politiker att skärpa till sig, att få bort dem från kassakon som det ju är att vara politiker i Irak, med löner i 100.000-tals dollarklassen.

Över 138 av de 275 ledamöterna, dök inte upp. Det säger allt om hur dessa politiker ser på denna nya lag, som är av ytterst vikt. Men när det gäller politikers privilegier och rättigheter och löner, då var de aktiva, då diskuterades det flitigt, då dök alla upp. Många politiker har enbart dykt upp några få gånger de senaste 4 åren, det säger allt om denna ”demokrati”.

Korruptionen lamslår Irak, enligt en rapport från förra året, så ligger Irak på tredje plats bland de mest korrumperade länderna i världen, bakom länder som Somalia, som inte ens har en fungerande regering. När man upptäcker korrumperade ledamöter och vill (om det ens sker) sätta åt dem, då flyr dessa, på grund av sina kontakter, till andra länder. De besitter vanligtvis två medborgarskap, därmed har de räddat sig och deras vänner kan fortgå med sin korruption.

Vidare bråkar kurderna om den viktiga staden Kirkuk, en stad befolkad av araber, turkmener, assyrier och kurder. De menar den tillhör kurdernas ”arvsland”, och deras uppsåt är rätt klart, de vill ha en egen stat snart och då ska Kirkuk ingå där. Så de förhala och stoppar diskussionen i riksdagen.

    Lämna ett svar

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *