Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Every day is Ashura – Every land is Kerbala

Vi muslimer har många fina slogans, ett av de finaste jag känner till är detta citat av den sjätte Imamen Jafar al Sadiq. Ett citat som talar om vad islam, vad shiaislam och vad Hussains revolution 1400  år sedan handlade om.

Om några månader är det Muharram, då är det Ashura, då är det en dag då vi ska minnas Kerbala. Tyvärr lider den islamiska världen av de återverkningar på detta ”slag”, ett slag där vi såg Profetens älskade barnbarn, Hussain, möta diktatorn Yazids armé.

På senare tid har jag fått allt fler saker att tänka på, små problem som fått mig ur balans; men när man tänker efter, inget av det spelar någon större roll. Styrkan hittar jag i min kärlek för Hussain, för det han stod för och för vad hans hedervärda familj stod för.

Ju fler motsättningar jag möter, desto mera tänker jag på dessa personer, personer som behandlades så illa, bekämpades så öppet, förråddes av sina nära. När som jag tycker att jag har ett stort problem, så tänker jag på dessa 14.När jag försöker beskriva min kärlek för Ahlul Bayt eller försöker upplysa om dem, så förstår icke shias knappt vad det handlar om, och även hos shiiterna finns det ett mörker och en okunnighet om dessa 14 och deras status.

Ju närmare månaden Muharram jag kommer, ju närmare dagen Ashura  jag kommer, så känner jag en otrolig sorg och samtidigt glädje, glädje att vi än en gång kan samlas under en fana, en fana som 1400 år sedan slogs mot orättvisorna och som valde hellre döden för sig och sin familj än att buga för de som spred falskhet och otro.

Ett resultat av dessa diktatorers stora makt är att man i vissa muslimska kretsar, firar mordet på Hussain. Man ser den dagen som något positivt, något att fira. Här mördades Profetens barnbarn och dennes familj och vänner, och folk ser det som något positivt?

Denna slogan om Ashura dagen, den 10:de dagen antyder att man ska tänka på de händelserna varje dag. Hur många av oss muslimer, tänker verkligen på de här orden? Slagfältet heter Kerbala och dagen heter Ashura. Men smakar man på dessa orden, tänker man på dessa ord och deras betydelse så inser man att de betyder mycket mera än bara så:

Ashura och Kerbala betyder kamp mot ens egna demoner, kamp för rättvisa, kamp för rätt mot fel, kamp för de svaga mot de förtryckande starka. Ashura och Kerbala handlar om att stå upp för det man tror på, på att man försvarar det goda. Ashura och Kerbala betyder att man inse vad som verkligen är viktigt, vad som är rätt vad som är fel. Miljoner valde att fortsätta leva i dvala, fortsätta föredra detta liv under förtryck än att stå upp mot Yazids styre. Det ledde till att Profeten och dennes familjs värderingar svartmålades, det betydde att mörkret än en gång började härska över den muslimska världen.

Så börjar det:

Profeten Muhammeds familj deltar i hans kamp mot avgudadyrkarna, däribland många släktingar till Profeten. Vid ett slag, kallat Badr, lyckas Profetens närmaste familj med män som Ali och Profetens farbror Hamza, döda många av avgudadyrkarnas största ledare. En ”blodsfejd” har just börjats.

Efter islams seger över avgudadyrkarna och islams frammarsch, lyckas beni Ommayya, släkten som slogs mot Profeten Muhammed, att spela muslimer. De ”konverterar”, men dessa hycklare när på ett hat utan dess like. När Profeten Muhammed dör, så lyckas dessa Ommayyider att få en maktbas i Syrien.

Fortsättning följer…

18 kommentarer

 1. RZA 27 oktober 2009

  Vilka är det som firar på ashura?…det måste vara en VÄLDIGT mycket liten skara. Grejen är att många förutom shias inte lägger någon vikt vid den dagen.

 2. Bahlool 27 oktober 2009

  Grejen är att vissa sunnis firar den som en festdag, man gifter sig gärna då, man tror att det är en positiv dag (finns olika påhittade hadither om att det är en dag då olika profeter uppnådde olika saker som ska firas).
  Att hävda å ena sidan att man älskar Profeten och dennes familj och å andra sidan förtränga det som hände, är väl lite motsägelsefullt?
  Brukar du dansa och fira på en släktings dödsdag?

 3. RZA 27 oktober 2009

  Jag har aldrig hört talas om dessa hadith eller hört någon som gärna firar den dagen. Jag tror inte man förtränger det som hände utan man fäster inte så stor vikt i det. Det var en sorglig period men inget som ska sörjas i århundraden. Om en släkting dör så brukar man inte fira samma dag, men det blir ju inte så att man stryker den dagen som en mörkrets dag för all framtid där ingen får firas eller känna glädje. Det skulle inte bli många dagar på kalendern kvar som man kan ha tillåtelse att fira om man skulle göra det för alla släktingar som dött….. eller alla profeter och medlemmar ur ahl-ul bayt.

 4. Bahlool 27 oktober 2009

  RZA min vän, jag har hört och sett haditherna..man ska fasta på den dagen då det är en festlig dag..i månag länder firas det bröllop på den dagen för det är en ”helig” dag..jag tror du ser inte vilken inverkan ommayyiderna hade på den sunnitiska världen. Det är skillnaden mellan oss, vi känner att Ahlul Bayts status är så viktig att man ska minnas deras öde, deras liv och deras död. Hussain offrade sig för att stoppa korruptionen av islam. Utan hans offer, då hade vi haft värre problem än de vi har i dagsläget.

 5. RZA 27 oktober 2009

  Jag tvivlar egentligen inte på att det kanske finns människor som gör det, men deras antal måste vara få. Problemet med sunni-shi konflikter är oftast att man lägger en liten skara idioter under lupp och säger sen: ”titta vad dessa sunni /alternativt/ shia håller på med”. T.ex. att shia svär och förbannar sahaba eller de shia som skär sig blodiga i matam. Jag skulle påstå att dessa få människor inte är representativa för den stora gruppen vare sig det är shia eller sunni. Målet med dessa förstoringar av små grupper är oftast till för att demonisera den andra gruppen, det bidrar absolut inte till försoning och enande. För det är väl det vi vill ändå?

 6. Bahlool 27 oktober 2009

  Håller med och jag menar inte att de som firar gör det med flit, men jag menar (och det finns det belägg för) att dessa som firar gör det utav okunnighet. 1400 år sedan mördade man Profetens barnbarn, vi talar om hans älskade söner, de barn han lät sitta på sina axlar när han bad, och mordet på dem var ett brott och för att tysta ner brottet så hittade man på en massa saker. Så det som sker i den sunnitiska världen gällande Hussain är okunnigt. Att shias är okunniga som skär sig är ingen tvekan om saken. Men vi har här en situation där man minimerar och förminskar Ahlul Bayts status och nivå.

 7. RZA 27 oktober 2009

  Ahlul bayts status är hög och de som förnekar det gör det av okunnighet eller trots mot shias. Idag finns det däremot inget som vi kan göra som gör de grymheter de fick utstå ogjort. Profetens sunnah är det optimala och vi borde hålla oss till den. Det står även i koranen att vi inte ska dela oss i grupper där varje grupp stoltserar med sina egna skillnader.

 8. Bahlool 27 oktober 2009

  Men det är ju det här vi talar om Ali:
  Låt oss anta att Profetens och Ahlul Bayts fiender (ommayyiderna) tog över makten. De förföljde, mördade och bekämpade Profeten och dennes familj. Tror du att de skulle låta sunnah vara kvar? De förändrade den, så här har vi två versioner av sunnah…å ena sidan den sunnah som de förvred och förvrängde och förändrade (vart tror du Rushdi fick sitt stoff ifrån) och å andra sidan har vi shiaislams sunnah, den sunnah som vi säger kommer från Profeten och Ahlul Bayt. Vem säger inte att sunnis delat in sig i grupper och att shias hör till sann islam? 😉

 9. RZA 27 oktober 2009

  Hehe så du menar att muslim, bukhari och imam malik gick omayyadernas ärenden?

 10. Bahlool 27 oktober 2009

  Om de gjorde det med flit eller inte med flit det får man titta på men tittar du på de fyra sunnitiska imamerna, så blev de även fängslade och torterade för sin övertygelse av makthavarna. Vi har ledare som mördade Profetens närmaste familj, samma familj som omnämns i den heliga Koranen, tror du verkligen de skulle bry sig om muslim, bukhari eller imam malik? När Hussains huvud fördes till Yazid, så slog han på dennes tänder och sa, nu har vi fått hämnd för Badr. Islam har aldrig funnits.
  Tror du verkligen att en person som denna, inte har makt att förändra islam innifrån?
  Du kan ju fråga dig hur det kan komma sig att Yazid och hans ättlingar i runt 60 år, kom undan med att svära åt Ali. Samma Ali som profeten talade om i så positiva ordalag att det är likvärdigt med kufr mot Allah att bekämpa eller tala illa om Ali.
  I 60 år..vad tror du händer med två generationer av människor när de får höra att Ali var ond, dålig och förbannad?
  Du och jag måste inse en sak, vi har möjligheter till att hitta information nu, hur lätt var det för muslimer då? Många kan inte läsa nu ännu färre kunde läsa då..

 11. Bashar 27 oktober 2009

  Ja, det är rekomennderat att fasta ’Ashura och det finns hadither. Att inte fira det är att gå emot den profetiska traditionen. En händelse, oavsett hur hemsk, kan inte ändra en profetisk tradition.

 12. Bahlool 27 oktober 2009

  Bashar vi skiljer oss i vår syn på hur relevanta och trovärdiga dessa profetiska traditioner är…

 13. Bashar 27 oktober 2009

  OJ, nu ser jag att jag skrivit ”Att inte fira det är att gå emot den profetiska traditionen.” är jag menar ”Att inte FASTA det är att gå emot den profetiska traditionen.”

 14. RZA 27 oktober 2009

  Jag vill inte gå in för djupt i det hela men med profetens sunnah så menar jag att vi bör koncentrera oss på bönen, fastan och sådant som är ansedd obligatoriska för oss. Jag förstår hur du tänker men det gäller att gå vidare, varken vi eller ahl ul bayt vinner något på att vi är bittra på en historia som vi inte kan ändra. Som jag sa tidigare till dig, om du vill veta sanningen så måste du vara objektiv och öppen för sanning, inte utgå ifrån att det du fått lära dig är sant och hitta bevis som styrker det. Det är ingen ide att diskutera sånt på internet då ingen av oss kommer någonvart utan vi ber den barmhärtige och nåderike att leda sin profets ummah till den raka vägen och förlåta oss för våra synder, amiiin 🙂

 15. Bahlool 27 oktober 2009

  Inte bittra i sig RZA, men vi har olika sätt att be på, vill inte du veta vad som är rätt bön? Vad som är rätt sätt att fasta? Vad som är rätt sätt att äta, möta sina medmänniskor osv? Allt sånt har vi fått genom sunnan och genom haditherna..om några av dem är påhittade av Yazid, är det inte på tiden att göra upp med vår historia?
  Trust me jag har inte alltid varit shia :P..men jag är det nu :))

 16. RZA 27 oktober 2009

  Jag är glad om jag fastar eller gör mina böner oavsett vilket sätt 🙂 Nä men om vi ska vara seriös så verkar du tro att yazid är ahl al-sunnas skapare…kom igen nu. lol
  Har svårt att tro att du varit annat än shia, vad var du innan om man får fråga 🙂

 17. Bahlool 27 oktober 2009

  jag är född shia..jag lämnade islam och försökte med andra religioner sen kom jag tillbaka försökte med sunniislam..men enbart shia är logiskt för just mig.
  Inte bara muawiya..hela det ommayyidiska systemet var uppbyggd på bra propaganda. Titta idag. Vi har internet, vi har olika källor ändå är det lätt för folk att ljuga om saker och ting och få folk att tro att islam är våldsam att muslimer är terrorister att män är si eller så..hur var det då 1400 år sedan? Titta på hur många som säger (ra) till både muawiya och yazid..om nu dessa personer inte hade sådan makt, hur kom det sig att folk vördar dem när de gick emot allt som Profeten sade och sagt?

 18. Fatima 29 oktober 2009

  Fint skrivet. ”Everyday is Ashura, every land is Kerbela” är bara så rätt i prick. Överallt är det en kamp mellan gott och ont, rätt och fel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *