Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Att hjälpa tjuvar sko sig

För några år sedan skrev jag ett inlägg om Röda Korset och andra hjälporganisationer. Det var i samband med  Tsunamiinsamlingarna och jag såg även att en av de högre hönsen på Röda Korset, hade en tjänstebil, en Jaguar. Hans lön var på runt 900 000 kr om året. Några år tidigare hade jag sett ett program på SVT som handlade om organisationer som drog in 40 miljoner från naiva svenskar, men enbart 1 miljon skickades till de behövande.

Går vi tillbaka några år så befinner sig Bahlool i Ukraina, min kompanjon hade lärt känna folk där och vi skulle göra ”business”. Jag fick reda på att han hade något lurigt på gång också, han åkte till ett barnhem och där skaffade han fram ett papper, med stämpel och signering av chefen, om att han skulle skaffa fram kläder och pengar åt detta barnhem. Staden vi var i var en större industristad, men det var långt borta från huvudstaden och ingen skulle bry sig om det min kompanjon sade var sant eller ej. Han hade planer på att använda sig av detta papper för att samla in kläder, sälja dessa och håva in pengarna i sin egen ficka. Hans mål var att lura ideella människor att ställa upp, genom att visa foton på barnen från barnhemmet. Smart kille, han tänkte göra vad många före honom och många efter honom försöker och ibland lyckats med, sno pengar från de behövande, de svaga, de som redan är drabbade av ett helvete till öde.

Jag såg detta som droppen och jag hittade på en ursäkt för att flyga tillbaka (vi hade åkt dit med buss). När Imam Ali sårades dödligt, så var ett av hans första uppmaningar till sina barn att de ska ta hand om de svaga, de ska ta hand om de föräldrarlösa. Glöm inte dessa svagas rättigheter.

Jag har själv skickat pengar och olika varor till irakiska familjer som förlorat sin försörjare. Jag har aldrig tänkt tanken på att lura de som litat på mig. Hela det islamiska systemet är uppbyggt på att du ska ge Zakat eller Khums till behövande, detta görs vanligtvis genom ombud. Klart det har skett och sker fusk, men för det mesta så kommer pengarna fram. Man får vanligtvis även en ”avräkning” om hur mycket pengar samlats in och förmedlats.

Frågor:

1. Hur kan man ge ledarna en massa miljoner i lön, när vanligt folk sliter ideellt ? Varför inte skaffa sig chefer som är ideella också? Om det är svårt, varför inte anlita människor som får en lön på några få hundra tusen istället? De här pengarna som används till dessa chefers löner hade kunnat hjälpa många tusen människor.

2. Varför är folk så jävla tysta inför såna här saker? Detta har hänt gång på gång, medel som är till de svaga, har stulits och försnillats.

Röda korset i blåsväder – DN.se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *