Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Runor har arabiska rötter

Enligt vissa rön, så kan de gamla runorna, som användes av vikingarna i norden, ha sitt ursprung i mellanöstern. Man menar att de flesta bokstäverna i runalfabetet ha sitt ursprung i latinska förbilder, men vissa kan ha sitt ursprung hos araberna. Fem runor verkar ha mera gemensamt med nabateiska, ett semitiskt språk, än med latinska bokstäver. Enligt språkforskaren John Troeng, så finns det mycket som tyder på att romerska trupper från Mellanöstern, hjälpt introducera dessa i Skandinavien.

Runt år 100, så ockuperades det nabateiska området som inkluderar dagens Sinai, Jordanien och södra Palestina, av romerska trupper och kallades då för Arabien. Nabateiska trupper, tvingades tjänstgöra som hjälptrupper och var då stationerade i dagens Bayern. När man gjorde utgrävningar i området, så hittade man ovanligt många skrivdon och inskriptioner, många av dessa med runliknande bokstäver. Vid samma område så fanns det även handelsled till Skandinavien.

Runt år 200, så anlände trupper till den danska halvön, dessa trupper hade tjänstgjort hos romerna. De blev en härskarklass och införde vissa nya vetenskaper, som skeppsbyggeri och bearbetning av ädelmetaller. De förde även handel med romarriket. Vid samma tid började runskrifter dyka upp, några av dem hittades på vapen. Några av vapnen som hittades i Danmark var långbågar och triangulära pilspetsar, vapen som härstammar från romerska soldater, soldater som hade sina rötter i Mellanöstern. Man menar att det på den tiden inte användes långbågar av germaner eller romerska soldater, om de inte var hjälptrupper från just Mellanöstern.

Så hypotesen som John Troengs kom med är just att hjälptrupperna introducerade runalfabetet i Skandinavien. Ännu ett bra bevis för att invandring kan vara till stor hjälp och gang för samhället.

Runor kan ha arabiska rötter | Forskning & Framsteg 3/04.

136 kommentarer

 1. Jorma 03 oktober 2009

  Ja jag är lite mesig utav mig faktiskt 🙂

 2. Jorma 03 oktober 2009

  Bahlool du bör kanske hålla lite koll på en del inlägg? Själv gör jag det på min blogg för att undvika problem som kan uppstå!

 3. Darius 03 oktober 2009

  .: نور :. HAHAHAHA 😀 håller med dig

  Jorma ska du ta mig i sängen eller? och använda dina släktingar metoder? vikingarna (satans tjuvar, barbarer, skitfolk)??

  som sagt…välkommen denna helg eller nästa..

 4. Bahlool 03 oktober 2009

  Jorma jag gillar yttrandefrihet…så länge folk inte spammar eller överdriver med sina hot och personangrepp så får de ha rätt stor frihet..

 5. .: نور :. 03 oktober 2009

  Ska jag visa dig något bra? God moral? Du som konstant angriper folk, då får du se den sida av mig som inte accepterar sådant fattar du väl… Du har svårt o förstå va? För många kromosomer.. :/

 6. .: نور :. 03 oktober 2009

  Sen tror jag knappast att en rasist, en möjligt kriminell människa som du, har bruk av god moral eller uppträdande, sådana som dig som man egentligen inte ha o göra med. Att jag slösar min tid på dig är för att jag tycker det är skoj, då du inte fattar att man driver med dig….

 7. Bubbel bubbel 03 oktober 2009

  Känner igen den här vetenskapliga inriktningen. Det här med att alltid försöka bevisa att europeiska påfund har icke-europeiska rötter etc. Det mesta har inte så mycket att göra med egentlig vetenskap utan brukar oftast handla om ”white-guilt” europeer eller utomeuropeer med (rättmätigt) förträngt mindervärdeskomplex.

 8. Jonas 03 oktober 2009

  Lägg märke till att Bahlool förändrade vad som stod i källtexten:

  Originalet: ”Det nabateiska riket omfattade delar av dagens Sinai, Jordanien och södra Israel.”

  Bahlool manipulerade version: ”…området som inkluderar dagens Sinai, Jordanien och södra Palestina…”

  Märkligt att nämna Jordanien två gånger 🙂

 9. Bahlool 03 oktober 2009

  Jag ber om ursäkt Jonas att jag inte erkänner länder som grundar sig på folkvidriga övertaganden..Israel är tillfälligt och erkänns inte av mig eller andra som stödjer motståndet mot ockupation.

 10. Bahlool 03 oktober 2009

  Ja Bubbel, allt som inte håller med dig och din syn på världen måste vara white guilt …

 11. Jonas 03 oktober 2009

  ”Israel är tillfälligt och erkänns inte av mig eller andra som stödjer motståndet mot ockupation.”

  He, he. Det blir dock lustigt när du nämner Jordanien två gånger istället (”Jordanien och södra Palestina”). 😉

  Det är sant att somliga islamister utanför Israel och Judéen-Samarien tror att Israel är ”tillfälligt”. Till och med mer tillfälligt än världens sista Kalifat, det ottomanska riket, som krossades av västländerna efter att det krigat på Tysklands sida i Första Världskriget. Eller lika tillfälligt som Emiratet Afghanistan under talibanerna, innan folket befriades av Västalliansen.

  Den som däremot studerat historien, och som du läst koranen och Bibeln, inser snabbt att Israel, nationen (folket), har haft en ganska envis förmåga att finnas kvar. Sedan 5000 år tillbaka.

  Det beror på att Gud (Allah) älskar nationen Israel. Något som retar ättlingarna till Ishmael och slaven Hagar.

 12. Bahlool 03 oktober 2009

  Samma skitsnack igen..kan du inte komma med något nytt? Det är ju därför Allah älskar judarna, så mkt att han låter dem gasas ihjäl i miljonerna 😉 Men problemet är ju att ditt folk judarna inte står anklagade, jag vet att ni sionister försöker få judar och sionister att dela samma öde eller samma brott, men så är inte fallet. Är du en jude som stödjer sionismen så visst..men annars är det bara sionisterna vi retar oss på. Sen att du tar upp talibaner och andra idioter visar bara hur låg ribba du har i dina försök att försvara det oförsvarbara..

 13. Jonas 03 oktober 2009

  Han såg till att nazisterna förlorade, och att det judiska folket snabbt kunde återhämta sig i sitt hemland Israel, där Förintelseöverlevare lyckades överleva ett nytt utrotningskrig från fem arabiska invasionsarméer och de palestinska araberna, trots att judarna var övermannade 100 gånger. Israel besegrade araberna, och skulle besegra deras attacker flera gånger under de kommande decennierna.

 14. Jonas 03 oktober 2009

  Standardarabiskan kan vara ett vackert språk, även om många anser att arabisk skrift ser ut som om någon kluddrat med pennan för att se om det finns bläck kvar. 🙂

  Gällande runor så är det inte viktigt var de kom ifrån. Det viktigaste är att konstatera var de olika civilisationerna är idag. Sverige är ett framstående högteknologiland, medan arabvärlden befinner sig ungefär på samma nivå som när runorna skapades. Arabvärldens totala BNP överstiger inte Finlands, trots att araberna är flera hundratals miljoner människor.

  Många anser att problemet är islam. En religion som inte uppmuntrar till ifrågasättande och innovation. Andra spekulerar i om det har med diktaturen i de arabiska islamsamhällena att göra.

  Här finns en verklig utmaning för araberna: hur bör ni agera för att komma ifatt de två millenium som separerar er från civilisationen utanför arabvärlden? Och hur ska frukterna av era eventuella framtida framgångar kunna delas bredare av fler än ett fåtal överviktiga shejker och diktatorer?

  Snart är oljan slut, så om ni inte vill äta sand i framtiden så är det dags att spänna av er självmordsbältena och lägga koranen åt sidan, och börja förändra era ”samhällen”.

 15. Bahlool 03 oktober 2009

  Han såg till att nazisterna förlorade, och att det judiska folket snabbt kunde återhämta sig i sitt hemland Israel, där Förintelseöverlevare lyckades överleva ett nytt utrotningskrig från fem arabiska invasionsarméer och de palestinska araberna, trots att judarna var övermannade 100 gånger. Israel besegrade araberna, och skulle besegra deras attacker flera gånger under de kommande decennierna.

  Så mkt faktafel, så mkt propaganda, så mkt lögn..det är sådana personer som dig som ökar antismetismen..tyvärr.
  Dina vänner hos SD brukar hävda att islam och Allah har fel, för att Allah är emot judarna, nu säger du att Allah är med dem..kan ni inte bestämma er på en historia?
  Ett folk som åker iväg, tar över ett annat folks land, stat och område, kan knappast kämpa ett försvarskrig..men logik har aldrig varit den sionistiska världens starkaste kort..

  ”The zionist argument to justify Israel’s present occupation of Arab Palestine has no intelligent or legal basis in history.” /Malcolm X

 16. Bahlool 03 oktober 2009

  Lol ja, hebreiska är ju så mkt bättre 😉
  Frågan handlar inte om något annat än om Runor, att du gärna försöker angripa araber/muslimer såsom dina företrädare inom SD gjorde bara någon dag sedan visar vad ni tycker är viktigast. Varför tillåts inte Iran utveckla sin vetenskap? Vad är orsaken till att det finns stor fattigdom i Afrika? Varför finns det 13% fattiga i USA? Varför finns det stor fattigdom i Indien och Kina? Är alla dessa muslimer också eller? Det handlar om det gamla, förtryckarsystemen, där de rika i väst är rädda för de fattiga i öst. Hur många arabiska ledare är inte vänner till Israel, öppet och mindre öppet..

 17. Jonas 03 oktober 2009

  Jag sympatiserar inte med SD. Jag är socialliberal.

 18. Bahlool 03 oktober 2009

  Du delar deras värderingar och åsikter om islam/muslimer och araber 🙂

 19. Jorma 03 oktober 2009

  Behöver man vara Sverigedemokrat för att dela dess invandrarpolitik? Då har du tydligen missat att över 70% utav svenska befolkningen är emot Den förda invandringspolitiken samt sympatiserar med SD i detta fall. Ja Bahlool jag har källhänvisning om du kräver!

 20. Bahlool 03 oktober 2009

  Jorma, runt 50% ja..70%? gärna källhänvisning..Du sympatiserar med deras syn på muslimer, på invandrare och du har en email som säger jorma_sd, så klart du inte bara sympatiserar med deras förda politik 😛

 21. Jorma 04 oktober 2009

  Klart jag har den mailen då den är sedan lång tid tillbaka. Självklart har jag även en annan mejl men varför smutsa ner den med en massa pedofildyrkande sandaltrampare?
  Min syn på muslimer har inget med etnicitet att göra. Utan det är religonen och dess utövare jag avskyr i samma grad som jag spottar efter kommunister och nazzar.

  Du t o m Daniel Poohl på eXpo vet att jag enbart är en vanlig väljare och aldrig ens varit medlem i SD….så vad du tror spelar ingen roll.

 22. Bahlool 04 oktober 2009

  Du är alltid så hatfylld och alla dina inlägg anävnds för att försöka provocera..du är som ungarna som skriker din mamma är en hora bla bla..tror du med fullaste allvar att bara för att du sitter där och säger saker om Profeten Muhammed eller om mig eller muslimer, att det automatiskt blir till sanning? Du är en rasist, om du kallar dig sd eller nd eller nazist eller svensk spelar ingen roll..du bedöms utifrån det du sagt och tyckt. Tyvärr lever vi i en värld där sådana personer som dig hittar mycket anklang hos massorna. Du får klart hata islam, det är din rätt, men när man ser ord som sandaltrampare, då vet man vad du tycker om araber, och därmed om folks etnicitet..

 23. Jorma 04 oktober 2009

  Du skriver så mycket strunt Bahlool 🙂
  Visst är jag en rasist, det är väl därför som tre utav mina inläggsskrivare på min blogg är mörkhyade…måste ju vara den vita rasen jag då hatar?

  Jasså sandaltrampare är rasistiskt? Och än mer märkligt att det är synonymt med araber. Du vilken verklighet lever du i?

  Muslimer är ingen etnisk folkgrupp och definitivt inte enbart araber Bahlool. Personligen har jag aldrig sett en enda arab ibland muslimerna i Indonesien eller Malaysia.

  Och du är väl knappast den som skall säga något. Du oponerar dig inte emot de rasistiska utspelen som framförst här utav dina vänner emot svenskar…dvs emot de med blont hår och blå ögon. När det gäller rasistiska utspel i de grövsta ordalag emot svenskarna så är detta väl enligt din syn att bekämpa de vita rasisterna.

  Nej Bahlool, de enda rasisterna här är du och dina vänner.

  Sedan finns det enligt den vetenskapliga normen endast EN enda människoras kvar på jorden vilket är Homo sapiens sapiens….och så har det varit nu i 20 000 år. Så ditt skitsnack om rasism har inte ens vetenskapligt stöd…det existerar inte något som heter rasism såvida du inte menar att jag är emot människans närmaste släktingar vilket är primaterna? Är araber primater dvs apor enligt dig Bahlool? Tycker du har en vidrig syn på araber!!!

 24. Bahlool 04 oktober 2009

  Nope jag tog avstånd från hans uttalanden och har tom sag ttill honom att jag tycker han är rasist (på msn) Skillnaden är att jag erkänner när jag är fördomsfull ellr rasistisk, det gör inte du..wow du har några mörkhyade bland dina skribenter..Hitler hade några judar som hjälpte honom mörda judar..Saddam hade shias och kurder hjälpa honom mörda shias och kurder..Dina försök att låta smart funkar inte, det funkar verkligen inte. Araber tillhör den vita rasen, det finns olika raser som kaukasier osv. Problemet är att du har ett stort problem men du vill eller kan inte erkänna det.

  Darius ditt rasistiska as, var du ute och rånade svenskar eller våldtog en svennehorrrra när du istället skulle varit i skolan och lärt dig något annat än om pedofilen du dyrkar? Förbannad sandtravande getknullare är vad du är!
  Det här är ju inget rasistiskt 😉 hela din jargong visar på ett buret hat mot araber/muslimer/mörka..Vad beror det på? Har någon muslim tagit din fru? Din gris? Din mor? Din ilska är så stor att det måste vara något sådant som sårat dig in i benmärgen..Du hävdar att jag inte jobbar osv..hela din världsbild är uppbyggd på att ljuga och att nedvärdera muslimer, för annars funkar inte din strategi om att svartmåla islam och muslimerna..Jag tycker synd om dig. Detta hat kommer bara få dig att dö i förtid av någon hjärtattack eller något annat..

 25. Jorma 04 oktober 2009

  Men Bahlool ni muslimer ÄR ju getknullare!! Även Aftonbladet har ju skrivit om detta äckleri. Detta har vi ju pratat om tidigare och du fick ju även länk som bevis…har du redan glömt det? Får väl pigga upp ditt minne igen.

  ”En man i södra Sudan har tvingats ”gifta sig” med en get. Natten till självaste Alla hjärtans dag blev han tagen på bar gärning av getens ägare när han hade tidelag med djuret.

  -När jag frågade vad han gjorde där trillade han av geten, så jag fångade honom och band honom, säger ägaren till den sudanesiska tidningen Juba Post.

  Istället för att gå till polisen gick ägaren till en grupp åldermän. De slog fast att mannen skulle betala en hemgift på 15000 sudanesiska dinarer, omkring 550 kronor, eftersom han ”använt geten som hustru”.

  – Vi gav honom geten och så vitt vi vet är de fortfarande tillsammans, säger den förre ägaren.”

  KÄLLA: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article357101.ab

 26. Bahlool 04 oktober 2009

  Jorma vi har talat om det och ajg förklarade för dig att man i Sverige tillåter att knulla getter, betyder det att svenskarna är getknullare? Du säger muslimer är getknullare, när du tog upp ett fall. ser du din rasism? ser du din okunnighet? ser du dina fördomar?
  Att en knullar getter betyder inte att 1.5 miljarder gör det. Att en svensk är pedofil, betyder inte att 9 miljoner är det. Att du är blåst betyder inte att 9 miljoner är blåsta..
  Enkel logik som förbigår dig, frågan är varför?

 27. Jorma 04 oktober 2009

  Ja Bahlool bara för att samtliga partier utom SD accepterar sex med tex getter så behöver man ju inte vallfärda hit.

  Eftersom vi vet via vetenskapliga rön att samtliga människor tillhör en och samma ras måste det ju vara geten som jag är ”rasistisk” emot. Och jag förstår att detta upprör dig väldigt mycket!

 28. Bahlool 04 oktober 2009

  Rofl…den var bra den med vallfärdandet hit faktiskt..se ? Du kan vara smart och rapp i käften när du vill..det finns hopp för dig…

 29. serdar 18 maj 2010

  marhaba

 30. Bahlool 18 maj 2010

  mar7abtein :=)

 31. Nisse Analytikern 11 juni 2010

  Demokratier anpassar lagstiftning, samhälle och utbildning efter verkligheten.

  Muslimerna försöker anpassa verkligheten efter Koranen, det går inte så bra

 32. Johannes 15 oktober 2010

  Är inte kristan och judar grisar och apor enligt koranen? Det kallar jag rasism.

 33. Bahlool 15 oktober 2010

  LOL nope är de inte. Kanske på tiden att du studerar Koranen istället för fördomarna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *