Press "Enter" to skip to content

Judar tillåtna att ta ocker från ickejudar

Actualité juive” är en känd judisk veckotidning som publiceras i Frankrike.

Varje nummer inkluderar judiska texter som tolkas och kommenteras av en rabbi. I numret som utgavs 07/04/2009, kan man läsa:

“Positiv Mitsva nummer 198″

Det är ett påbud att vi tar ockerränta från en ickejude, som vi lånar ut pengar till, så att vi inte bara inte hjälper honom utan även gör honom en otjänst genom att låna ut pengar med ockerränta, något vi inte får göra när det gäller lån till judar.”

Här finns en scanning av själva tidningen och texten som är på franska. Texten återfinns i tredje kolumnen.

I Biblen står det så här:

“You will lend to many nations, but you will not borrow. The LORD will make you the head, and not the tail; you shall be only at the top, and not the bottom …”

” Ni kommer låna ut till många nationer men inte låna av dem. Herren kommer göra er till huvud, ej till svans; ni skall enbart vara på toppen, ej på botten…”

(Deuteronomy 28:12-13).

“You shall not charge interest on loans to another Israelite, interest on money, interest on provisions, interest on anything that is lent. On loans to a foreigner you may charge interest, but on loans to another Israelite you may not charge interest …”

“Ni skall inte ta ut ränta på lån till andra israiliter, ränta på pengar, ränta på utdelning, ränta på allt som är lånat. På lån till en främling, får ni ta ut ränta, men på lån till andra israiliter får ni inte ta ut någon ränta.”

(Deuteronomy 24:19-20).

Härlig är den religion som förbjuder ränta till muslimer som ickemuslimer…Tacka gud att jag är muslim. Frågan är varför ingen lägger märke till tolkningen att du ska skada ickejudar genom att låna ut till ockerränta till dem? Enligt den heliga Koranen så bekämpar Allah dem som tar ut ränta. Ingen rasism där, utan alla som tar eller ger ränta är fiender till Allah.

12 Comments

 1. Musa
  Musa 25 september 2009

  Rasism i Bibeln….. kan knappast vara guds ord

 2. Bahlool
  Bahlool 25 september 2009

  Finns otaliga sådana saker, själva myten om Guds Utvalda folk är ett sådant..förr var det Gud som hade ett utvalt folk idag har vi rasister som säger att de är en utvald ras..vad är skillnaden?

 3. Musa
  Musa 25 september 2009

  A jag håller med … Det är väldigt konstigt…

 4. Darius
  Darius 26 september 2009

  hAHAHAHHA HERRE GUD!! varför tror du vi lever i en sån fuck up värld? för att systemet som leder världen just nu är SÅ FUCK UP!! folk skulle aldrig vara så fattiga om vi hade ett räntefritt världs system! trooo mig 🙂 och vi kommer aldrig kunna få det heller…lycka till att de som styr världen just nu ska andra få ens chansen senare…de kommer förmodligen göra idiotsäker plaan som kommer räcka flera tusen år 🙂

 5. Bahlool
  Bahlool 26 september 2009

  lol min bäste vän är iranier, jag älskar hur språket låter men jag är själv rätt kass på arabiska haha :_P

 6. Jonas
  Jonas 29 september 2009

  Bahlool, jag är besviken att du har lurats, och sprider oriktiga uppgifter med effekten att skapa hat.

  Det står ingenting i det franska originalet om “ockerränta”. På franska skulle det heta “usure”.

  Det enda som står är att man lånar ut pengar till ränta (“intéret”). Uppgiften i det här inlägget stämmer alltså inte.

  Jag har alltid haft svårt att förstå resonemanget att man inte ska ta ut ränta i islam. Varför ska man inte ta betalt för tjänsten att låna ut pengar, på samma sätt som man tar ut pengar för att låna ut en hyrbil eller en lägenhet? Det går emot all logik och all mänsklig aktivitet, som muslimska handlare gör varje dag i alla andra verksamheter.

  Dessutom glömmer du sammanhanget. Judar var förbjudna i de flesta länder i Europa och i några länder i Mellanöstern att äga mark, och att därmed jobba som bönder. Därför var det en utväg att tjäna sitt levebröd att arbeta som utlånare av pengar. skulle de göra det gratis? Hur skulle de då överleva?!

  Det här inlägget var ett intellektuellt och moraliskt bottennapp, Bahlool.

 7. Bahlool
  Bahlool 29 september 2009

  Så judar får ta ut ränta av judar?

 8. Bahlool
  Bahlool 29 september 2009

  De fick jobba med handel, finns islamiska banker som lever gott utan ränta..jag ljuger inte utan en fransman översatte det åt mig, jag talar inte franska 🙂 Ränta till vissa men inte andra visar klart och tydligt uppsåtet..

 9. Jonas
  Jonas 29 september 2009

  Ränta är något helt annat än ocker.
  Översättningen var lögnaktig.

 10. Bahlool
  Bahlool 29 september 2009

  Det står ingenstans att det inte är ockerränta..judar har genom historien tagit ockerräntor och det har lett till judehatet..frågan kvarstår, får de ta ut ränta av judar? Om de nu får ta ut ränta och bör för att tjäna pengar, varöfr förbjudet att ta ut från judar?

 11. Jonas
  Jonas 29 september 2009

  Jag har aldrig hört talas om att det inte skulle tas ut ränta från judar. Uttalandet från den där “rabbin” är inte seriöst.

  Och ränta är inte detsamma som ocker, som det stod i din felaktiga “översättning”.

 12. Bahlool
  Bahlool 29 september 2009

  Ingenstans stod det att det inte var ockerränta 😉 Så nice try…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *