Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Att gifta sig med en sunni?

Några år sedan var jag operatör på en chattkanal, som hette #shia. På den tiden var jag en av få araber och de flesta besökarna var stackars pakistanier och indier. Deras tro har i århundraden varit förtryckt, de fick lida, de mördades och mördas än idag, brottet är att de var shias.

Jag själv är ättling till den heliga Profeten Muhammed och det kallas för Sayyid, men ingen på chatten visste om det här, det fanns ingen grund för mig att skryta om det eller försöka få respekt på grund av min födsel. Pakistanierna och indierna var annorlunda, när de kom in så såg man deras nickar, de hette Sayyid_Naqvi eller Sayyid_Rizvi (de två mest kända Sayyidfamiljerna i Pakistan).

Vi diskuterade då ämnet sunniislam rätt ofta. För mig var det helt naturligt, sunnis och shias är syskon. Shiaislam har rätt, sunniislam har delvis rätt. Men enligt dessa stackare så såg dem på sunniterna som på en helt annan religion. Deras övertygelse kom från det faktum att sunnis i de delarna av världen behandlat shias som otrogna, de har mördat och jagat dem, så det satte spår.

Vissa av dessa ”Sayyids” menade också att man som Sayyid inte bör gifta sig med en ickesayyid. Blodet var heligt. Att vara ättling till Profeten och dennes heliga familj, Ahlul Bayt, var något som satte krav på en. De kunde bara gifta sig med andra Sayyids.

Någon tid sedan återfick jag kontakt med en tjej jag var kär i i många många år. Hon har alltid träffat killar som jag ansåg vara dåliga, några var knarkare, andra var våldtäktsmän. Efter ett tag började hon träffa muslimer, hon konverterade och jag erbjöd henne att ta reda på information åt henne om sunni om hon ville, men hon föredrog att bli shiamuslim.

Frågan om giftermål kom upp och hon träffade sunniter och hade inga problem med att gifta sig med en sunnimuslim. Hon har klargjort att hon inte kan gifta sig med en ickemuslim, men att gifta sig med en ickeshia fanns det inga problem med.

Jag var likadan, jag hade inga problem med det, men ju äldre jag blev, ju mera jag lärde mig om islam, desto mindre lockande är idén att gifta sig med en person som inte är shia:

Analys

Skillnaden mellan shia och sunni återfinns i synen på Profeten och dennes heliga familj. En viktig del av shiaislam är tron på Ahlul Bayt och deras status. Allah har, enligt oss, utnämnt Ahlul Bayt till ledare för mänskligheten på jorden. Sunnis säger sig älska Ahlul Bayt, men de älskar deras fiender också. Enligt islam är det tillåtet att gifta sig med en kvinna från bokens folk, judar och kristna, men det är inte tillåtet att göra det ifall man är kvinna och vill gifta sig med en man, om han är kristen eller jude.

Inom islam så brukar barnen följa faderns religion.

Olika lärda, shia som sunni, har utfärdat religiösa dekret, fatwas, som klart förbjuder giftermål mellan shiiter och sunniter. När jag tänker efter så har de rätt. Om jag gifter mig med en sunnitisk kvinna (I Irak var det runt 22% som var sådana ”blandäktenskap”) hur kan jag vara säker på att hon inte får våra barn till att älska Ahlul Bayts ovänner mera än att älska Ahlul Bayt?

Min kärlek för Ahlul Bayt är omättligt. Jag tänker på dem på daglig basis. Hur är det ifall min syster gifter sig med en sunni? Vad händer om han ogillar Hussains mördare? Hussain mördades av Yazid vid slaget vid Kerbala. Medan jag sörjer och förbannar Yazid, så står mina barn där och lär sig att Yazid var en bra man?

Tjejen jag kände träffar sunnitiska killar, men vad händer när dessa killar tar avstånd från shia och får henne att lämna shiaislam? Tron på Ahlul Bayts status bestämmer om man kommer till paradiset raka vägen eller om man mellanlandar i helvetet…

Jag ville inte tvinga henne till något men jag tar stor ansvar för att ha förklarat för henne religionen. Om jag klarade av att öppna upp hennes hjärta för shiaislam, utan tvång utan försök till mission, vad säger att hon inte kan öppna sitt hjärta för män som Yazid och Muawiya? Män som är högt vördade hos många sunniter. Vissa sunniter gillar dem så mycket att de kallar oss shiamuslimer för otrogna, kuffar, för att vi avskyr dessa två.

Jag avråder från giftermål mellan sunniter och shiiter. Vi är syskon, och syskon gifter sig inte med varandra..

13 kommentarer

 1. M 24 september 2009

  ohhh nej är du sayyd oh nej oh nej hur då? o varför??? neeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeejjjjj !!!!!!!!

 2. Bahlool 24 september 2009

  hur? Fråga mina föräldrar 😛

 3. PeterSingerFanboy 24 september 2009

  om sunniter och shiiter är syskon, vad är då två sunniter? siamesiska tvillingar?

 4. Bahlool 24 september 2009

  Blandning av tro och vetenskap är nog bästa lösningen många av de vetenskapliga uppfinningarna hade inte varit uppfunna om folk inte trodde eller fantiserade om dem..

 5. PeterSingerFanboy 24 september 2009

  Jo visst där håller jag med dig. Utan fantasin vore vi antagligen kvar i stenåldern.

 6. Abu Karim 25 september 2009

  Shiah är en fördömd sekt vars mål i slutändan är Helvetet (bi’idhnillah) förutom om Gud ta’ala vägleder de till ahlul sunnah wal jama’ah. Ni är en sekt vars aqidah är grundad på Mutazilas vidriga förståelse. Och ni påstår er tro på Koranens fullständighet och Profetens Sunnah, men faktumet är att ni själva nekar Koranen när ni tror på Mutazilas förklaring av aqidatul islam. och er sunnah är långt ifrån ”sunnah”. Och försök inte ljuga nu, er taqqiyah är uppenbar, ni påstår er inte utöva taqqiyah, era lärdas böcker samt era egna ”bröder” visar på motsatsen. Ni kallar oss sunnis för antropomofister för att vi säger att vi ska kunna se Herren på Domens dag, men faktumet är att ni går emot en vers ur Koranen, Läs Surah al-Qiyamah, så kan du själv se att Gud säger att vi kommer att titta på Honom på domedagen (och nej, Gud är ingen form, kropp, har inga kroppsdelar o.s..v, det är bara ni som är förvirrade).

  Avslutningsvis ber jag Gud om vägledning å dina vägar, om inte det är möjligt pga ditt hårda hjärta, lev ditt liv enligt dina hawa.

  P.s. Imam Zayd (rahimehullah) hade rätt som kallade er för Rafidah, 😉

  och nej, jag är ingen ”wahhabi”.

 7. Bahlool 25 september 2009

  Jag är rätt säker på att du är ute och cyklar. Så du är ashari?

 8. Musa 25 september 2009

  ”Den som anklagar en troende för att vara kafir är själv kafir”- Profeten muhammed(saww)
  Så det är allvarligt att anklaga ngn för kaffir .
  Abu karim varför säger du så? Vad har Shia gjort för att förtjäna detta snacket från dig…
  Vår aqidah är grundad på det vi lärt oss av ahlulbayt(as).
  Så du vet, kallades nabe musas(as) anhängare för rafidah, för att de gick emot orättvisa och förtryck. Så tack för att du jmfr oss med dom.

  Versen du syftar på är ej bokstavlig utan metaforer, på samma sätt som verserna
  “Allting kommer försvinna förutom hans ansikte..” (28:88)
  hans händer är utspridda i generositet.” (5:64) också är metaforer.

  har du inte läst
  ”Synen kan inte nå honom(Ingen kan se honom.)” Surrat: 6 Vers: 103

  Hursomhelst,

  Hitta ngn historia där taqiyya använts i annat syfte än att rädda ens liv. Du kmr inte lyckas… Så vem är du och varför ska vi använda taqiyya mot dig?
  Ifall det är för att skydda en tro som vi skäms för som du skrev(du skrev kufr och shirk), varför skulle vi ens ha den tron om vi inte vågar visa den offentligt? Det är inte logiskt. . .
  Följer du verkligen muhammad(saww) när du dömer oss för att vara hårdhjärtade , utan att du ens känner oss?

  Läs artiklar här i bloggen om ändringar i sunnah ni gjort, med bevis från era sahih hadither …

 9. AminaAhmedHusseinFarah 21 augusti 2016

  JazakAllah khayr!

  Jag vill tacka dig så mycket för detta inlägg!
  Jag var sunnimuslim men har under ramadan detta året blivit shiamuslim- ahlulbayt (as), alhamdoulah.
  Min man är fortfarande sunni och är förtrivlad över mitt val. Vi har nyligen fått en dotter och jag börjar sakta men säkert inse att jag är mitt i en djungel med taggar och ormar…

  Ibland vill man som människa försvåra saker och ting för sig…Att vara gift med en av samma vägledning ger en enorm trygghet, både för föräldrarna men detta kommer också att spegla sig på barnen.

  Ingenting är viktigare än att lära våra barn rätt och att vara ett så bra exempel i praktiken också för sina barn. Ett sunni-shia praktiserande äktenskap är som att lära ut till sina barn 2 ganska stora skillnader, för att sedan låta barnen välja… Detta symboliserar inte säkerhet för barnen. Självfallet är det Allah swt som vägleder den han vill och vice versa, men vi som föräldrar har också en viktig uppgift i de val vi gör- så väl som de val vi utifrån ett emperiskt perspektiv väljer att inte göra.

  Allah älskar dem som har stor gudsfruktan och de som söker kunskap och med säkerhet finns den i Koranen och ahlulbayt. Ya Rabbi alameen måtte våra barn bli vägleda mot ett fint akhira- i Jannah.

 10. Bahlool 21 augusti 2016

  Skönt att höra att det här gamla inlägget gjort lite nytta, må allah välsigna dig 🙂

 11. AminaAhmedHusseinFarah 22 augusti 2016

  Ja, verkligen!
  Amin, må Allah välsigna dig med och stärka denna Ummah på alla dess plan 🙂

 12. Mona 19 december 2019

  Hej har pratat med en kille i flera år men min mamma säger att jag absolut inte får gifta mig med den personen och hon har varje gång en anledning med mera båda vi är muslimer? Vad ska jag göra? Hur ska jag gå till vägas?

 13. Bahlool 20 december 2019

  tycker att du ska ta det med en sheikh, så kanske de kan tala med dina föräldrar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.