Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Eid i Sverige

Gästinlägg av Mahmoud Aldebe

Som muslim i Sverige är det många kulturella och religiösa utmaningar som väntar svenska muslimer som inte alltid kan smälta alla nya förändringar i ens liv på en gång. Många nya muslimer väljer olika tillvägagångssätt att fira Eid beroende på samhällets attityder och dess familjs kunskap nivå när det gäller frågan om tro och islam. Låt oss först klargöra en sak vad gäller exempelvis konvertiter och Eid firande i Sverige. Eid firande är en blandning känsla av lite allt möjligt som idag blivit en tradition som firas av så väl sekulära som troende muslimer. Något alla muslimer förknippar sin interkulturella och religiösa identitet med. Det är en del av ens kulturella och traditionsenliga bild av islam i Sverige (om man nu är född och uppvuxen här, särskilt som etnisk eller halvetnisk svensk).

Detta tar sig uttryck i olika former… vissa bakar och lagar mat för närstående och vänner, andra har dekorerat hemma för en planerat fest, men där brukar det stanna. Eftersom man är en ny troende är att gå i moské på Eid är ett måste och nästan alla konvertiter brukar delta i firandet av Eid dagen med andra muslimer i moskéer.  Eid för de flesta konvertiter är inte nya kläder, bord med mat, sötsaker, presenter, att ringa till släktingar i hemlandet, att skicka Eid hälsningar och deltar i samlingar i Eid festivaler som arrangeras av moskéer, det är att hitta ett sätt att ägnar en tid under Eid dagen med mamma och pappa samt syskon. Det är roligt och socialt viktigt att hålla släktbandet genom att träffas.

Eid dagen är en tid av att träffa familjen och vänner. Det är då många muslimska familjer samlas… alla är ju lediga om Eid faller på helgen, annars är det inte lätt att ta ledigt under en vanlig arbetsdag.

Att inte umgås med familjen är katastrof för många konvertiter och många mår psykiskt inte bra av isoleringen. Ja detta kommer sannerligen leda till att islam blir svårare att accepteras som svensk religion. En konverterad son eller dotter till en icke- muslim familj har svårt att fira Eid eftersom denna tradition inte accepteras av ens familj. ”En svensk tradition som vill att ”de” andra ska acceptera ens traditioner men inte vill acceptera andras traditioner.” Därför bör moskéerna ta hänsyn till dessa främlingar i sitt eget jag och som inte kan fira Eid med sina icke- muslimska familjer.

Har man då gett chansen till att öppna hjärtat hos sina icke – muslimska släktingar? Så att de kanske får en smak av islams Eid traditioner? En chans att se islam för vad det är? Vem annars ska då nå dessa människor om inte sonen, dottern, systern eller kusinen?

Det är viktigt för en konvertit att vara med familjen under Eid dagen för att behålla den sociala släktbanden varmt, trots att familjen inte muslim. Det går bra att inbjuda familjen till egen Eidbord och detta innebär inte att man offrar sin tro för en annan, eller kompromissar med sin tro, tvärtom det är ens plikt att behålla släktbanden stark.


Ett råd till alla konvertiter, sluta att skrämma iväg mamma och pappa från islam med sådana anklagelser bl.a. att man ville bryta med sitt förflutna, även om jag vet att avsikten är god. Man får inte bryta det sociala släktbandet med mamma och pappa trots att man väljer annan tro än deras och trots deras motstånd mot islam.

Det kommer att kännas bra med tiden att mamma och pappa vet att du följt den rätta vägen ”islam” genom att förklara dina goda upplevelser av religionen för dem även om den är svårt att ta till sig ibland och sedan veta att du skapat en kris hos föräldrar och syskon som efter flera sådana incidenter upplever att sonen eller dottern inte kan leva som en vanlig svensk längre då det blivit för svårt och att barnet i frågan lämnat dem?

Som sagt, ta inte på ansvaret av att ha fått någon förälder att hata islam, att krisa ihop relationen till konvertiten. Detta har hänt så många gånger, men till slut kommer släktbandet att förenas med det religiösa, bara ha tålamod och vänta rätta tillfälle.

Känner ni till att ganska lika många som lämnar islam eller börja tvivla på om de kan klara av det idag? Det pratas inte så ofta om detta i moskéer men är tyvärr ett faktum, många av oss känner till personer som konverterar till kristendomen eller väljer ateismen. Däremot applåderar vi med stolthet, varje gång någon konverterar till islam. Ja visst, vi är glada att välkomna dem i gemenskapen. Men vi borde anstränga oss att hjälpa dom vara kvar i islam med fäder verksamhet. Och då innebär det inte att applicera våra liv och kontext, kulturella skillnader, på den svenska konvertitens totalt annorlunda liv och kontext!

Vet ni vad orsaken är? Andra muslimer….nästan alltid, andra muslimer vill att nya muslimen ska följa deras sin på religionen . Andra muslimer ”med goda avsikter” att ”varna och visa rätta vägen” utan någon som helst hänsyn till kontexten personen befinner sig i. Med citat från lärda som inte heller tar hänsyn till kontext utan ser världen svartvitt.


Att någon blir muslim, eller får chansen att vara muslim, eller se islam, samt att vara nära sina föräldrar överväger allt ont som kan komma (om ens något) av att man sitter med mamma och pappa och firar Eid med familjen trots att de är icke muslimer är bästa gärning en ny muslim gör.


Gud vet bäst, och har förståelse för den situation konvertiter befinner sig i. Det krävs tid och olika approach till varje familj att vänja sig och må Allah underlätta för alla konvertiter att leva enligt islam och samtidigt hålla goda relationer med sina föräldrar. Genom ditt goda uppförande vägleder du din familj till Islam, och öppna deras hjärtan till dig. Jag tror att alla svenska familjer som uttalat sig negativt mot egna konvertiter i frågan även de som använder sig av lite hårdare toner kommer att omvandlas till bästa vänner eftersom du har fortfarande en plats i mammas och pappas hjärta och elakheten kommer av att vilja ditt bästa. Eid Mubarak

Stockholm 2009-09-16

Mahmoud Aldebe

Koordinatör för den andliga vården inom sjukvården

SMF ordförande

Mahmoud Aldebe
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *