Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Anpassa arabiskan till arabiskan eller arabiskan till arabiskan?

Den som känner till något som helst om arabiskan vet att man har å ena sidan Koranens arabiska, klassisk arabiska som enbart används i den heliga Koranen. Sedan har man å andra sidan modern standard arabiska, en arabiska som används i tidningar, böcker och på tv över hela den arabiska världen. Sist har man den talade arabiskan, en arabiska som skiljer sig mellan stat och stat och mellan stad och stad.

Den talade arabiskan anses vara olika arabiska dialekter, där saudiskt talad arabiska inte förstås av araber i Marocko eller i Libanon.

Den arabiska som förstås av de flesta araberna är den egyptiska arabiskan, för att Egyptens filmindustri är en av de största i världen och dominerar arabisk teve utan konkurrens.

Vi har en liknande konflikt i västvärlden som i Sverige. Vissa ord skrivs på ett sätt, men uttalas på ett annat. Vissa ord hör till en viss stad eller en viss kommun. Fråga en skåning vad balle betyder och sedan kan du jämföra det med balle högre upp i landet. Dock skillnaden mellan Sverige och araberna är att araberna har större skillnader, större konflikter i språket.

Jag har ofta tänkt på vad lösningen på problemet med skillnaden mellan Koranens, modern arabiska och talad arabiska kan vara?

Analys:

Splittringen av den arabiska världen, på grund av kolonialmakterna som tog en karta, ritade om kartan och delade in araberna i många stater, har lett till att man har olika värderingar och olika system som härskar över dem. För att uppnå gemensamt språk, där dialekten minskas och användandet av språket som det skrivs ökas.

En lösning är att gå emot den urgamla arabiska tankesättet där man är splittrad, fram till islam kom in i bilden, då förenades man för en kort tid och efter det återföll man till sin gamla vana, splittring, avundsjuka och hat.

Att förena araberna med fredliga medel är omöjligt, inte med de styrande som vi har, styrande som föredrar att befolkningen lever och bor i okunnighet. Då kommer bara en lösning, en förening med våld. Skulle väst tillåta att araberna förenades? Knappast. De största oljetillgångarna finns i länder som Irak och Saudiarabien. Allt under en enda stats styre? Så fram tills oljan försvunnit, tills dess får vi nöja oss med att se en splittring i både språk, tankesätt och värderingar.

Det är modernt att anpassa ursprungsspråket till dialekterna men varför inte gå tillbaka? Varför inte anpassa dialekterna till ursprungsspråket och därmed komma varandra närmare?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *