Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ramadan 8 – Nawafil

Shia som sunnis ber extra böner under Ramadan. Shias kallar sina böner Nawafil, medan sunnis kallar sina böner Tarawih. På nätet hittar man mycket information om sunniternas böner, men här vill jag gärna belysa shiiternas Nawafilböner.

På kvällen efter kl 00, innan morgonbönen, ber man först Salat al Layl. Det är fyra böner, som man ber som morgonbönen. Så man säger Assalli Salat al Layl, sen ber man som en morgonbön, 2 rukaas. När man är klar, gör man om det här fyra gånger.

Efter det kommer Salat al Shafi3 – två rukaas.

Efter den bönen kommer Salat al Watir – en ruka. De här namnen finns i Koranen där det står om Shafi3 och al Watir

10 kommentarer

 1. marie 26 augusti 2009

  Brukar du be Salat al Layl? Min önskan är att orka göra dom varje natt. Men av nån anledning känns det bara för tungt, även om man gärna slösar tiden med tv-tittande, som också det känns tungt ibland, men ändå inte betalar av sig i slutänden…

  Just nu kämpar jag på med Nawafil-bönerna – det jag kan. Har i år insett hur otroligt viktiga dom är…

 2. Bahlool 26 augusti 2009

  Nah brukar inte göra det, men mina föräldrar gör och min pappa ansåg att jag borde satsa på att be dessa böner som nawafil under Ramadan detta året. Det är inte lätt att ha energi när man fastar så jag förstår dig…

 3. Noor 26 augusti 2009

  Inatt vakna jag, så jag bad Salat al-Layl med 8 rakas, med hälsningar till Profeten o hans hushåll, till Ali o sedan Medhi. Sedan vänta jag o bad Fajr på korrekt tid. Kändes bra. Fajr är jag urkass på, då jag kämpat med mina sömnproblem i flera år o vill inte förstöra den nu :/

 4. Bahlool 26 augusti 2009

  haha ja det är ett dilemma, jag somnar vid 5 och vaknar vid 12 horrible

 5. Noor 26 augusti 2009

  Värsta är när man nu slipper sömntabletter o har en bra dygnsrytm efter flera års sömnstörningar så vill jag inte pajja det :O

 6. Bahlool 26 augusti 2009

  farligt med sömntabletter men ajg är arbetslös nu så jag njuter av det här

 7. Noor 26 augusti 2009

  Jag har äntligen kommit bort från all sån skit, lite lätt lugnande o melatonin behandling, o jag sover nu en naturlig sömn som ett litet barn, inte sovit så bra sen jag var barn typ.. Med detta vill jag inte sabba, då jag under flera år varit utan bra sömn. Tror Allah har överseende med det 😉

 8. Bahlool 27 augusti 2009

  hahah 😛 tar du tabletter varje dag?

 9. Noor 27 augusti 2009

  Tyvärr ja. Min hjärna producerar inte tillräckligt med hormonet melatonin, det som gör att man sover. Så jag tar ett antihistamin för att “boosta” melatonin tabletten. Utan dessa kan jag inte sova alls, kan gå veckor innan jag somnar = svår insomnia 🙂

 10. Bahlool 27 augusti 2009

  wow…jag går i perioder..ibland sömnlös på nätterna ibland somnar jag vid 22 tiden på kvällen hehe

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *