Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Savant?

Otroligt bra program på tv5 nu, om två tvillingar som är savant (autism). Det är sjukt hur mkt information sådana personer har i sina hjärnor. Jag har själv sett många olika program om sådana här människor, men de här två är de enda kända autistiska tvillingarna.

Så står det om programmet:

Brittisk dokumentär från 2008. Flo och Kay Lyman är det enda kända autistiska enäggstvillingpar som finns. Vid över 50 års ålder har de gjort till sin livsuppgift att memorera alla fakta och trivialiteter de någonsin lärt sig. Till exempel kommer de ihåg vädret varenda dag i hela sina liv. 1988 gjorde Dustin Hoffman en lysande insats i huvudrollen som den autistiske Raymond i filmen Rain Man. Här möter vi tvillingparet vars liv är minst lika fascinerande som något Hollywood kan skapa.

Roligt är att de tycker en viss kvinna är tjock och ful..samtidigt var de så hemska i sin mors ögon, att hon försökte mörda dem.

De följer ett frågeprogram och blev helt förstörda när det inte visades på den utsatta tiden. De gick till kyrkan för att be för att programmet ska visas.

4 kommentarer

 1. marie 19 augusti 2009

  Bahlool, savant-syndromet är inte lika med autism. Fast de flesta som är savanter är autistiska – men inte alla. Savant innebär att personen har en speciell förmåga som är abnorm, i jämförelse med andra människor.

  Dessa förmågor är nästan alltid kombinerade med en otrolig minneskapacitet där det anmärkningsvärda är förmågan att minnas detaljer. De fokuserar på detaljer, hellre än helheten. De är genier inom ett mycket begränsat område/ämne. Vanligtvis är de känslomässigt avtrubbade på något sätt…

  Har sett den där dokumentären förut och tycker den är fantastisk.

  Det sägs att Einstein troligtvis var Savant.

 2. Bahlool 19 augusti 2009

  japp skrev kanske fel men just de här damerna är savant. Helt otroliga hjärnor de har.

 3. remot3 19 augusti 2009

  Einstein var inte savant. Hans hjärna var som vilken hjärna som helst. Savantes hjärnor är avvikande på många sätt. Många saknar en hjärnstam tex. En del har stora ”hål”, så det skapas en form av klumpar där innehållet blir superkoncentrerat.

  Det är skadade hjärnor, som funnit andra vägar att fungera. Detta på många sätt förklarar delar av evolutionen. Men den vill inte Bahlool veta av. Så frågan är om du tror på Savanter?

 4. Bahlool 19 augusti 2009

  Jag tror på savant men i filmen kollade man upp deras hjärnor och man sa att det inte fanns något annorlunda med dem, man visste inte och kunde inte förstå varför dears hjärnor var som de var..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *