Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Varför konverterar kvinnorna till islam?

Varför konverterar kvinnorna till islam? | Forskning & Framsteg | Kvalificerad populärvetenskap.

Enligt en doktorsavhandling skriven av religionssociologen Madeleine Sultán Sjöqvist, vid Uppsala universitet, så konverterar många kvinnor i Sverige för att få lite mer fasta punkter och tydliga normer i sina liv.

Hon menar att män som konverterar till islam tenderar till att göra det av intellektuella skäl och dras då oftast till sufismen.

Många av dem som konverterar gör deet till en version av islam som är mera bokstavstrogen. Jag själv har märkt att många blir salafiter/wahabiter och jag kom fram till slutsatsen att det beror på det stora antal hemsidor som företräder dessa grupper, då de var och är i majoritet.

Det hade varit intressant att veta hur många som konverterat och varför..jag brukade själv samla på konvertiters berättelser. Vissa gör det pga sina män de gifter sig med, andra gör det för att de hittar något i islam som de inte kan få någon annanstas och vidare andra söker meningen med livet och hittar den i islam.

17 kommentarer

 1. Ilona 09 augusti 2009

  Jag har läst nånstans,att många finlands svenskor konverterar till islam,just för att dom har svårt att hitta nån samhörighet med det svenska samhället. Men när dom dom träffar en muslimsk man,så känner dom tryggheten i just dennes religon och kultur. Jag tror det är sant,för sen när man blivit medlem i många sajter med konverterande kvinnor,så var det just finlands svenskor.
  Jag tror att man behöver fasta regler och stånd punkter. Fast det är ju kanske inte just det man tänker på när man konvertarar.

  Nu efteråt,kan jag ju själv se varför just jag konverterade. Jag som ej har en mamma…eller som inte har en normal mamma och en familj som inte är mig så nära. Hittatde en familj och en trygghet inom islam,som jag aldrig har sett nån annanstans. Men det tänkte jag ju aldrig på när jag konverterade,eller gick igenom den processen.
  Allah fångar upp dom svaga och leder dom på rätt väg=)

 2. cecilia 09 augusti 2009

  konstigt att det ska vara därför man konverterar, jag menar för fasta normer. det ska ju vara för att man tror att islam är den rätta vägen till gud.
  det var därför jag konverterade, resten som fasta normer är bara en bonus men absolut inte skälet. inte för mig i alla fall.

  bra inlägg föresten

 3. Bahlool 09 augusti 2009

  Hon som gjorde avhandlingen är ju inte troende då övergår det hennes förstånd att man hittat Allah..utan hon måste försöka förklara det på sitt eget lilla sätt så hon och andra ickemuslimer kan förstå..det är nog därför hon anser det är de fasta normerna..

 4. Ljuseti Dintunnel 09 augusti 2009

  Dom flesta som konverterar till islam bär på allvarliga psykiska problem. Så det är bra att islam tar hand om dem så att dom känner sig hemma och ibland likasinnade. Detta ska ni ha ett stort tack för. Detta betyder att den svenska psykiatriska sjukvården får mindre att göra och kan spara pengar.

 5. Bahlool 09 augusti 2009

  Där kom rasismen fram..så du är normal som kommer hit, drar 1.5 miljarder människor över en kam och angriper och är allmänt fientlig? Ett roligt skämt 😉

 6. Susanne 09 augusti 2009

  jag började min resa(medvetet) redan -95. men pga av olika händelser så konverterade jag inte förräns år 2000. det var då jag mötte människor som svarade på några av mina frågor, och stöttade mig i min konvertering. jag hade ofta sagt trosbekännelsen för mig själv, men var inte praktiserande förräns maj 2000 då jag sa trosbekännelsen framför någon annan.
  min anledning var att islam kändes bara så rätt. jag har alltid varit troende, växte upp som aktiv kristen, men när jag var ca 12 år så miste jag kontakten med vår gamla kyrka och mina vänner där, och lite av min kristna tro. sen dröjde det några år innan jag började intressera mig för den arabiska kulturen och islam..detta var -95 då allt började…….

 7. Bahlool 09 augusti 2009

  Duktig S..nu behöver jag bara en A4 sida med den berättelsen :_P jag vill gärna publicera det !! (göra en slags bok av det’)

 8. Susanne 09 augusti 2009

  jo men jag orkar inte skriva mer just nu hehe
  jag har precis kommit tillbaks till cyberspace:P har inte haft tillgång till internet sen i fredags, helt sjukt längesen jue;);) så jag måste kolla alla mina femtielva bloggar som jag följer först, sen kommer min man online, måste prata med honom också… men kanske imorgon om jag hinner ska jag skriva ner min story lite mer detaljerat, inshallah…fast just det imorgon ska jag till nåt bibliotek med massa islamsk litteratur. hmmmm ska bli intressant:D
  yalla, ingen annan som har lust att dela med sig av sin story???

 9. Bahlool 09 augusti 2009

  är ett projekt jag planerat länge så det är inte så brottom du har några veckor på sig 😉

 10. Andreas 10 augusti 2009

  hmm det ena inlägget är fördömande mot icke muslimer
  ”då övergår det hennes förstånd att man hittat Allah..utan hon måste försöka förklara det på sitt eget lilla sätt så hon och andra ickemuslimer kan förstå..”
  nästa inlägg är fördömande mot muslimer och de som konverterat…
  se ”Ljuseti Dintunnel vid 09 augusti 2009 vid 16:12”
  Då kommer bloggaren ut och säger att rasismen är framme.. hmm..
  var inte det tidigare inlägget isåfall också rasistiskt ?
  Är det ok att säga att icke muslimer har ett begränsat förstånd men rasistiskt att säga att muslimer har psykiska problem? Är inte båda inläggen fientliga? Borde inte båda fördömas och kanske det första mest eftersom det uppenbarligen provocerat fram det senare ?

 11. Bahlool 10 augusti 2009

  Det är väl skillnad på att hävda att någon är sjuk i huvudet (1.5 miljarder) och att hävda att några få inte vill eller kan förstå de mer spirituella värden i islam? Hade jag hävdat att alla som inte tror på islam är mentalt handikappade så hade jag varit tvungen att hålla med dig..

 12. Andreas 10 augusti 2009

  några få ?
  som jag läser det står det inget om antalet utan bara att du drar slutsatser av att hon inte är troende muslim ?!
  således menas alla som inte tror på Islam.. dvs en klar majoritet av världens befolkning ?
  uttrycket ”övergår någons förstånd” samt att hon förklarar det på sitt eget ”lilla” sätt är två klart negativa och förkastande uttryck.

  Att svaret sen är tyngre innebär inte att första stenkastaren är utan synd…
  från att förklara ngn som dum till att säga att du e sjuk i huvudet…
  men helt ärligt om ngn kallar ngn annan för dum kan de räkna med att få höra att de är sjuka i huvudet… Den som ger sig in i leken får leken tåla..

 13. Bahlool 10 augusti 2009

  Nope, jag syftar på henne och andra som inte vill förstå de spirituella värdena inom islam och inte vill ta till sig av de personer som ger svaret för varför de konverterade, eftersom hon inte är kapabel till att förstå så försöker hon hitta förklaringsmodeller, något som kanske passar dig och andra men som inte förklarar varför och hur vi muslimer tänker och varför vi valt islam..så att du försöker antyda att eftersom jag inte skrev någon siffra så säger jag att alla är dumma funkar inte..bra försök men bättre kan du?
  Att du ens har mage att försöka likna min förklaring att hon inte är kapabel till att förstå med att en person hävdar att 1.5 miljarder muslimer är psykiskt störda visar på hur fel du har.

 14. Andreas 10 augusti 2009

  så du säger inte att hon är dum för att valt att inte vara muslim ?

 15. Bahlool 10 augusti 2009

  Nope, jag är av uppfattningen att islam inte passar alla men jag hävdar att det är den sanna vägen. För att du ska förstå. Jag är shiamuslim, jag hävdar det är den enda rätta vägen, ändå kom jag i kontakt med konvertiter eller personer som ville bli muslimer och då gav jag dem möjlighet att lära sig om andra inriktningar i islam än bara shia, vissa ville inte lära sig om shia så jag fixade fram information om andra grenar inom islam.
  Islam kanske inte passar henne, finns många som lämnar islam, religionen passar inte dem inget mera med saken..men hon är oförmögen att förstå muslimens drivkrafter att bli muslim eller att tro på Allah så hon försöker förklara det på sätt som är lättare för henne att förstå…
  Det hemska är att hävda att alla muslimer är psykiskt sjuka för att de valt den vägen..det är som om jag skulle hävda du är psykiskt sjuk för att du valt ett visst parti eller en viss tro..

 16. Andreas 11 augusti 2009

  men det är alltså ok att hävda att andra är oförmögna att förstå.. och deras förklaringsmodeller och tanker är ”lilla”…
  toleransen du visar henne övergår inte den du fick tillbaks… däremot håller jag med om att psykiska problem är annorlunda än dum….
  psykiska problem kan man bota.. men kallar man ngn dum så är det ngt evigt..
  Genom att inte ta tillbaks den hätska tonen förstår jag inte varför du vill ha sympati när du själv blir attackerad med hätsk ton.

 17. Bahlool 11 augusti 2009

  Du försöker och försöker och ändå lyckas du inte andraes. Menar du att ifall jag är oförmögen att förstå fysik, att jag är dum då? Eller ifall jag är oförmögen att förstå vissa skämt, att jag är blåst då? DU kan förstå vissa saker och vara smart men vara oförmögen att förstå andra saker, det betyder inte att du är blåst eller hjärndöd men att du inte är kapabel att förstå vissa saker bara.
  Jag har en IQ av 121 (enlgit ett gammalt test) ändå förstår jag inte ateismen, eller försvararna av apartheidstaten Israel, betyder det att jag är dum eller bara oförmögen i vissa situationer? Ge dig..du försöker hitta något som inte finns :)))

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *