Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Dune

Jag har en tendens att fascineras av människors liv och död. Tyvärr är jag blödig så jag går inte in på hur de dog, för även om de dog 2000 år sedan så tycker jag det är synd om dem. I dagarnar har jag helt ledigt från jobbet och nu tittar jag på olika filmer, däribland en SciFiklassiker som heter Dune.

När man läser om Dune på nätet, så kommer det fram att man använt sig av gamla testamentets ord i vissa scener, i andra sägs det att berättelsen kommer från berättelsen om Moses. Ingenstans nämns det att många av namnen och orden i filmen är arabiska/islamiska.

Exempel på sådant är det heliga kriget som soldaterna i filmen utkämpar, Djihad. Det hemliga namnet på hjälten är Usul, fundament eller ursprung, även den förklaringeng es i filmen, så det borde inte vara så svårt för filmfantasterna att nämna det när de ju orkat nämna Moses och gamla testamentet.

Frälsaren, Muadib (den som ger en bra uppfostran eller den som lär upp i arabiskan) är ett av de viktigaste gestalterna inom islam – Mehdin. Berättelsen i filmen handlar just om en frälsare och det är vad muslimerna väntat på i århundraden.

Jag har i många år tänkt på just den arabisk/islamiska kopplingen men att det inte nämns på de olika hemsidorna är lite konstigt eller kanske ej? Fiendeskapet mot islam och araberna har lett till att man ser förändringar i folk syn på vart många av de saker vi känner till kommer ifrån.

Förr var det arabiska siffror (de siffror vi använder) nu heter de indiska. De hade verkligen sitt ursprung hos indierna, men det var araberna som utvecklade och spred dem.

När man inte försöker ändra på historien och förminskar den muslimska civilisationens stora insats för utvecklingen av den moderna vetenskapen, så försöker man demonisera muslimen. Många av de filmer och serier i väst visar en hemsk, galen muslim, som försöker döda allt och alla…

En kommentar

  1. Ibn 05 augusti 2009

    Det finns många inslag av både islam och japansk buddhism i böckerna. En sekt som kallas för zensunni tex. Filmen/erna visar inte så mycket som böckerna. Men filmen är otroligt bra, älskar den!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *