Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Iran – barriären mot knarket

Några år sedan läste jag en artikel om Iran och knarket. Iran kämpade emot knarket och led stora förluster i form av soldater som dog vid gränsen i kampen mot knarksmugglarna, sen dog ungdomarna på Irans gator av knarket eller så blev de brottslingar för att kunna betala för sitt knarkbehov.

Iran var så duktiga på att stoppa knarket att de till och med fick beröm av engelsmännen för att de stoppar knarket från att nå Europa. Tiderna har dock förändrats.

Medan väst infört hårda och orättvisa sanktioner mot Iran, så måste Iran inse att de håller på att förlora kriget mot knarket. Man använder sig av olika medel för att stoppa knarket vid gränsen och samtidigt har man börjat ta till avväjning och psykologhjälp till de beroende människorna. Problemet är att Iran står ensamt i kampen. Inget FN eller USA som hjälper till att stoppa knarktillförseln, en tillförsel som till slut når Europa. Staten sponsrar många av de kliniker som bekämpar drogberoendet. Att då straffa staten för falska anklagelser om kärnvapenutveckling är det sista som Iran och iranierna behöver.

DN har ett bra reportage om iranier som knarkar och den är väl värd att läsa, och visar att vi inte enbart får höra negativa reportage och inblickar ifrån Iran.

Längre rapport på engelska om knarktillgången i Iran.

11 kommentarer

 1. Illwill 03 augusti 2009

  Hade USA inte tappat bollen i Afghanistan så hade en majoritet av drogerna inte ens ”tillverkats”. Talibanerna höll nere produktionen, men nu så är Afghanistan åter igen den största producenten i den delen av världen. Bra jobbat, Bush, du misslyckades igen.

  Det finns mycket…mycket…mycket ont att säga om Iran. Stater ska aldrig styras av religion (anledningen är självklar, religion borde inte ens existera till att börja med), vare sig det är Iran eller USA.

  Huruvida anklagelserna är falska eller inte, det vet varken du eller jag. Att Iran inte ska ha kärnvapen, det tror jag få tänkande människor inte håller med om. Att Pakistan har dem är illa nog, inte ett religiöst land till. Om fel pundskaft får för sig att ”gud” sagt åt honom att göra något så kommer bomberna falla. Om Iran (och övriga mellanöstern) vill bli behandlade som människor av väst, då får de helt enkelt anpassa sig efter detta årtusende. Vi här uppe har inte bott i grottor på flera tusen år, när ska muslimerna kravla ur deras, och afrikanerna klättra ner?

 2. Charlotte 03 augusti 2009

  DN:s artikel visar ju upp en skrämmande bild av ett land dominerat av en dödlig drogkultur! Hur kan du tycka att det är positivt?

 3. Bahlool 03 augusti 2009

  Utan Iran så hade västs problem med knark varit mycket värre..det är en positiv bild av ett samhälle som inte enbart måste stå ut med att demoniseras i väst utan att de måste ta hand om problemen som väller över gränsen från länder som Afghanistan. Det är även positivt i och med att man visar att den iranska staten bytt inriktning på sin syn på knark och orsakerna för problemet.

 4. Bahlool 03 augusti 2009

  Illwill 16 amerikanska underrättelsetjänster och IAEA har klart och tydligt sagt att Iran inte har planer på att skaffa sig kärnvapen, så ja jag vet att anklagelserna är osanna. Israel har ju kärnvapen och USA ocvh Kina och Indien, varför är det värre med stater som Iran?
  Enligt dig ska mellanöstern och afrika anpassa sig till dina normer för att bli behandlade som människor?

 5. Anna 03 augusti 2009

  Illwill – det är nog du som ska ta och kravla dig in till ditt inskränkta inre och ta och läsa om dina historieböcker en gång till…. Varför ska hela världen anpassa sig efter västvärlden? Även om jag är lyckligt lottad som trygg svensk ser jag inte varför vi har rätt bara för att vi lever i vår lilla säkerhetsvagga?

 6. Charlotte 03 augusti 2009

  Precis som DN skriver så är opiatanvändning en gammal tradition i Iran. Regimen har ju ingen ambition att stoppa missbruket, det är ju i huvudsak privata initiativ som ger hjälp. Inte förslår den droppen i ett hav av 4-5 miljoner narkomaner. Tycker du att det fortfarande är positivt?

 7. Bahlool 03 augusti 2009

  Charolotte du läste nog inte hela artiklen det stod klart och tydligt vart pengarna för detta ”privata” initiativ kom ifrån. Jag har varit i Iran och stora delar av det socialahjälpnätverket kom just till stånd tack vare regeringen. Ingen ambition att stoppa det? Vart fick du det ifrån? Även när du hittar artiklar som tar en positiv bild av staten Iran, så måste människor hitta negativa aspekter för att dra ner Iran.
  Kampen är hård och tack vare västs embargon och olika försvårningar så är den ännu hårdare. Vad har du för lösning till Irans regering för att komma tillrätta med problemet? Jag tycker det är jättepositivt att Iran även i denna sits som de är i, klarar av att hålla knarket stången.

  Klart det har funnits knark länge där, det är grannland med den största opiumproducenten i världen.

 8. Charlotte 03 augusti 2009

  Om de 4-5 miljonerna narkomaner blev nyktra så skulle regimen sitta illa till! För att behålla den islamistiska diktaturen så måste ju folket drogas. Heroinet är ju billigt i Iran, såklart kommer inte mullorna att hindra att folk söver ner sig. Klarsynta medborgare är ju ett hot mot regimen!

 9. Bahlool 03 augusti 2009

  Så alla de miljoner som stödjer ”regimen” är de bara hjärntvättade eller de finns inte? Du vet väl att majoriteten av iranierna är för staten och för regeringen? Denna drog gör ingen skillnad på god och ond, inte skillnad på regimanhängare och regimmotståndare. Vad är västs ursäkt för att miljoner ungdomar använder droger i väst?

 10. Zambie 04 augusti 2009

  AJa akta dig nu är snart Zamael o pussar dina fötter igen, han ha gått o blitt muslim haha!

 11. Bahlool 04 augusti 2009

  Zambie? Ingen har pussat mina fötter någonsin…så igen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *