Press "Enter" to skip to content

Vem är vem och vad är vad?

Några år sedan vaknade mitt intresse för islam och särskilt islams tidiga historia upp. Jag, arrogant som jag var och är, trodde att alla kunde det jag kunde, jag trodde verkligen inte att det fanns folk som inte var intresserade av dessa ämnen eller så blundade jag för det.

I min klass gjorde vi ett test, jag var bara 13 år gammal och visste vad Mesopotamien stod för, jag var en av tre i klassen som kände till det. När folk frågade vad det var, så kunde jag inte tro dem, jag minns att jag verkligen frågade dem om de skämtade? Då började min arrogans, jag insåg att jag var mera kunnig än dessa människor, jag var mera allmänbildad. Arrogansen är dock ett av de kännetecken på de människor som går raka vägen till helvetet..så jag har verkligen ett varmt ställe att se fram emot…

Åren gick och jag mötte en “shia” libanes. Han hade gift sig med en svenska och han frågade vem Abbas var och vem Ali var för att lära upp sin fru. Jag var inte ens hälften så ung som han, men ändå kände jag till allt det där.

Efter Saddams fall kom tusentals irakier till Sverige, många av dem hade levt hela sitt liv under Saddams förtryck, ett förtryck som avhöll dem från att fullfölja sina religiösa åtaganden, ett förtryck som förbjöd dem att vara shiamuslimer, ett förtryck som ledde till att en vän, vid namn Abbas, inte ens kände till vem Abbas var, hans namne. Han kände inte till att Abbas inte var Alis bror utan Alis son.

Någon dag sedan hamnade jag på McClatchy, en hemsida med blogg som belyser olika världsdelars skeenden på ett rätt bra sätt. I texten skrev man att man hade besökt Iraks heliga städer Najaf och Kerbala och att man besökte Alis grav i Najaf, man menade att Ali var son till Muhammeds (saw) bror. När jag påtalade att Alis far AbuTalib, inte var Muhammeds bror utan farbror, då menade författaren att han fick sin information från en irakisk shia, en man som vallfärdat till Najaf och Kerbala många gånger och man menade, utan att säga det, att han borde veta det bättre än jag. Jag svarade via mejl och i bloggen att irakierns okunskap om historiska personligheter grundar sig i just Saddams förtryck, ett förtryck som låtit folk göra kulturella religiösa seder (som reporterns vallfärdande till fots) men samtidigt har man glömt basic islam, saker som att veta vem är vem och vad är vad.

Några år sedan började shiaislam bli känd i världen och en svensk reporter rapporterade från Libanon och han menade att Hussain, Profetens barnbarn, var en profet. Han hade glömt bort vad han hade lärt sig i skolan, han var i Libanon och hade inte förstått att Hussain var en Imam, en stor skillnad på Imam och Profet fanns. Han förstod inte att islam ansåg Muhammed vara den sista profeten.

Då skrev jag också till svt, men fick aldrig något svar.

Listan kan göras lång över missförhållanden och okunskap bland muslimerna. Varför är det så viktigt? För att dessa personer utgör hela vår religions grund. Om jag tror att en imam är en Profet eller om jag tror att en viss person är bror eller farbror till en  helig personlighet som Ali eller Muhammed, då har jag missuppfattat viktiga saker och då kan jag inte förstå sammanhanget.

En muslim måste känna till vissa saker, det inkluderar att veta vem är vem och vad är vad. Kunskap är makt. Listan över missförhållanden hos muslimerna, missförhållanden som jag ofta blir rätt konfunderad på och som får mig att ibland tappa hakan och tänka, är folk så här okunniga – eller leker de bara?

Min arrogans kommer just från de här sakerna. De flesta som uppvisade den här okunskapen brukade vara människor som visste vem som knullade vem och vem som bedrog vem i staden och i kändisvärlden, skvaller mindes man, man mindes låtar, man mindes vilken bil hade vilken motor, men att känna till själva källan till vår tro, det kunde man inte.

Hur ska jag som shiamuslim ifrågasätta sunniternas syn på islam eller Ahlul Bayt, men samtidigt känner jag otaliga shias som inte kan ett dugg om sin tro?

ps: Efter att ha visat McClatchys reporter bevis från britannica, så har han lovat rätta till misstaget.

“There are three kinds of people. The scholars, the seekers of knowledge and all the others are a waste of humanity.”‘/Jafar al Sadiq, sjätte shiaImam

7 Comments

 1. J-O D
  J-O D 24 juli 2009

  “-En muslim måste känna till vissa saker, det inkluderar att veta vem är vem och vad är vad. ”

  Här är en tänkvärd artikel: “Kampen om vem som företräder ”sann” islam, om vem som har moralisk och juridisk överhöghet, om vem som har tolkningsföreträde försiggår överallt:

  • På prästseminarierna i den heliga staden Qom i Iran, där storayatolla Sanaeis budskap om mäns och kvinnors likaberättigande i islam används av iranska feminister i deras kampanj för jämställdhet i lagen.

  • På gatorna i Alger där 50 000 personer demonstrerat denna höst i protest mot de bombdåd som ”al-Qaida i det islamiska Maghreb” har tagit på sig. Dessa lokala extremister verkar inom den franchisingbransch som ”varumärket” al-Qaida har utvecklats till.

  • I New York där modernister av båda könen kunnat gå till fredags­bön ledd av en kvinnlig böneledare (imam), Amina Wadud – vilket är en styggelse för den islamiska skola som påverkats av de könssegrerade doktrinerna i Saudiarabien.

  •I Storbritannien där muslimska rappare med sin musik skapat ”cool islam” – något som får det att vända sig i magen på extremister som vill gå tillbaka till ”förfädernas tro”.

  •I Iraks Anbarprovins där sunnimuslimska klanledare på eget initiativ kastade ut al-Qaida i våras – men bakslaget kom när klanledaren Abu Risha blev mördad i september.

  •I de palestinska flyktinglägren i norra Libanon där invånare slickar sina sår efter det att en extremistgrupp (Fatah al-Islam) lyckades infiltrera Nahr al-Barid-lägret. Extremisterna tog in rekryter och attackerade den libanesiska armén, varefter lägret ödelades och 30000 flyktingar gjordes hemlösa i det krig som på intet sätt berörde palestiniernas rättigheter.

  – Hela regionen har blivit fundamentalistisk genom al-Qaida. De har förstört palestiniernas gamla samförstånd om att vårt motstånd inte handlar om religion, säger en bedrövad Samir Lubani, lokal ledare i norra Libanon för den palestinska vänsterrörelsen PFLP.

  Grovt sett gör tre läger anspråk på att ”äga” islam, att ha tolkningsföreträdet:

  • Etablerade institutioner, som al- Azharuniversitetet i Kairo.

  • Återhållsamma muslimer, upplysningsmän och -kvinnor som går under begreppet ”Tanwiri” (ett ord som bildats av arabiskans ord för ljus).

  • Fanatiker som sprider sin hatpropaganda på nätet eller i moskéer som statsmakterna tappat kontrollen över.”
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_289060.svd

 2. Bahlool
  Bahlool 24 juli 2009

  och din hatpropaganda är kritik 😉

 3. J-O D
  J-O D 24 juli 2009

  Det är i själva verket kanske så att det är din kritik, som är hatpropaganda. 🙂

 4. Bahlool
  Bahlool 24 juli 2009

  Hatpropaganda mot vem?

 5. J-O D
  J-O D 24 juli 2009

  Mot alla kritiska röster mot islam såklart.

  Sen har du ju “svenskens avsky mot invandrare”.

 6. Bahlool
  Bahlool 24 juli 2009

  JoD det jag undrar över är ifall du verkligen tror på allt du säger eller ifall du bara spelar.
  Skillnaden mellan dig och mig är att jag vet vad jag talar om 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *