Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Igår började den långa resan

Igår, 1400 år sedan, började Hussain, son till Ali, och Fatima, barnbarn till Profeten Muhammed sin resa mot sitt öde. Ett öde som bestämde islams framtid.

Igår var dagen då han avslutade sina besök till Profetens heliga grav och an red med ett följe till sitt öde vid Kerbalas ökenkullar. Han skulle möta en oöverviinnerlig arme och där led han och hans anhängare martyrdöden. En död som än idag åminns av miljoner muslimer världen över.

Rajab 28, den dagen red Hussain från Medina i dagens Saudiarabien för att rida hela vägen till Irak och staden Kerbala. Kung Yazid hade vid den här tiden försökt förinta islam innifrån, med nymodigheter, instiftande av gamla arabiska barbariska seder och förtrycket av de religiösa, ett förtryck som vi än idag ser finns överallt i den muslimska världen.

Om en månad infaller Ramadan och i början av det nya islamiska månåret, då börjar Hussains möte med döden, då han och hans familj och vänner dödas och då man bär iväg deras huvuden. När huvudet hålls i Kung Yazids hand, så säger han, idag har jag tagit hämnd för att islam uppstod och islam har aldrig existerat.

Ramadan och Muharram, då Ashura infaller och då Hussain mördas, är några av de viktigaste månaderna i det islamiska året.

2 kommentarer

 1. J-O D 23 juli 2009

  ”-Ett öde som bestämde islams framtid. ”

  Islams väg genom historien fram till i våra dagar, är kantad med våld, blod, död.

  All religion leder till våldsamheter förr eller senare.

 2. marie 23 juli 2009

  ”All religion leder till våldsamheter förr eller senare.”
  ….eller hur..? I motsats till demokrati…?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.