Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Detta hände 14 år sedan

Srebrenica, för oss som upplevde kriget på nyheterna är detta namnet synonymt med islamofobi, med hat för muslimen, med slakt på oskyldiga; det är synonymt med att det inte krävs mycket för att vanliga medborgare kan förvandlas till monster, människor som mördar sina grannar, sina grannars barn och sina grannars fäder.

Srebrenica, staden som blev till ett dödens fält för över 8000 personer av manligt kön, från 15 års ålder och uppåt. Deras brott? De var muslimer…

Vad var anledningen till massakern? Varför lät FN, som hade lovat skydda de stackars muslimerna, serberna storma in och mörda alla? Hur kunde dessa massmord ske?

Jag minns att jag gick i skolan och förundrades över varför man kallade en grupp för muslimer, medan de andra grupperna fick namn efter sin folkgrupp. I vår värld där muslimen är ond, en person som man ska frukta då är det lättare att demonisera en grupp, om de tillhör den judiska eller muslimska religionen.

Jag hade suttit framför tvn när jag hör hur den nyvalde presidenten i Bosnien, en del av det gamla Jugoslavien, som sökte oavhängighet, talade och menade att man inte vill ha bråk bara frihet. Skottlossning hördes och serbiska nationalister, stödda av den jugoslaviska arméen med deras tunga vapen, gick in i Bosnien och mördade, skövlade och våldtog. Enligt uppgifter våldtogs över 200 000 kvinnor, mestadels muslimskor.

FN och USA var snabba med att införa embargo mot Bosnien, ingen fick sälja vapen till de krigande parterna. Problemet är bara att den ena parten, den muslimska, enbart hade fåtal lätta handeldvapen medan aggressorn, den serbiska hade tunga vapen. Så FNs och USAs embargo ledde enbart till att muslimerna slaktades ännu mera, ännu hårdare, ännu värre.

När Iran kom in i bilden och muslimer i hela världen började finna vägar att åka till  Bosnien och hjälpa sina religionsfränder, då fick USA bråttom att skicka hjälp till muslimerna. Man krävde dock att bosnierna inte fick ta emot hjälp från Iran.

Valet var rätt lätt för bosnierna, USA på ens sida är ett stort och mäktigt vapen i kampen för frihet. Krigslyckan vände och Srebrenica blev till ett namn över vår västliga världs tystnad inför massmord och inför islamofobin, som fick hemska återverkningar.

Kroaterna var katoliker, serberna var ortodoxa och muslimerna hade ingen nation, de tillhörde en religion, avskydd, hatad och fruktad.

Marwa är bara ett exempel på den islamofobi som sprids. En islamofobi som kan kosta miljoner livet i framtiden. Det bor runt 400 000 muslimer i Sverige, över 4 miljoner i Frankrike och över 4 miljoner i Tyskland. När kommer deras grannar att vända sig emot dem? När kommer min religion vara grunden för att jag ska förföljas, jagas och kanske mördas?

Minnesdag i massakerns Srebrenica – DN.se.

3 kommentarer

 1. Judas 12 juli 2009

  Läs här och se vad muslimerna fördärvar vårat land.

  Islam och alla annan dylik skit borde förbjudas.

  Pedofilhyllare ska begravas.

  http://frianyheter.wordpress.com/

 2. Bahlool 12 juli 2009

  Så du tycker man borde utrota muslimerna judas? 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *