Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Iran val del 1

En växande känsla av att förändring är möjlig – DN.se.

I dagarna planeras det för presidentval i Iran. Valet står mellan två ”traditionalister” och två ”liberala”. Tidningen Dagens nyheter har valt sida. I deras tidning kan man läsa hur man ger mera utrymme åt de mera liberala kandidaterna medan de mera traditionella och ortodoxa kandidaterna knappt nämns. Frågan är hur jag som muslim, som shiamuslim, som anhängare av motståndet mot Israel och USA ska ställa mig?

Fenomenet Iran är svårförståeligt, även för en kännare av landet och dess historia och kultur. För att förstå det som sker nu, måste man förstå Irans historia. Ett av de tidigaste civilisationerna uppstod i Iran. Det har alltid varit ett nav för kultur och handel. När islam kom in i bilden så valde iranierna islam, men många av dem valde då den shiamuslimska grenen, som vissa säger som en slags protest. Även när iranierna tog till sig av skriftspråket, så fortsatte de med sitt eget språk som skiljer sig mot det semitiska arabiska språket.

På 1500 talet kom turkiska sufis och tog över makten i Iran. De införde shiaislam som statsreligion. På 1800-talet och 1900-talet såg iranierna hur deras en gång så mäktiga rike blivit ett depraverat och fattigt rike som stormakterna använde för att bekämpa varandra. Flertal gånger styrdes Iran direkt från Moskva eller London.

På 20-talet började det religösa etablissemanget blanda sig mera i politiken, närsom de ansåg att regeringen gick västvärldens eller Rysslands ärenden, så satte de ner foten (som tex med tobakbojkotten).

Efter andra världskriget blev Shahen, kungen i Iran, allt mer öppen för väst och allt mer hatfylld mot de religösa grupperna i samhället. Skillnaden mellan islam i Iran och islam i resten av världen är att shiaislam är grundad i protest, den är grundad i att man ska slåss mot överhögheten om den är batil, ond – Shahen var ond.

Efter folkliga protester så tog en gruppering av muslimer, ateister, kommunister över makten i Iran. Man lät folket rösta fram konstitutionen och det blev en överväldigande majoritet som ville följa Wilayat al Faqih systemet. Ett system som haft rötter i shiaislam sen 1500 talet men som förnyades och förändrades av Ayatollah Khomeini, ledaren för Iran. I korta drag går denna ideologi ut på att en högste kunnige lärde ska leda nationen och under honom finns presidenter och ministrar som väljs fram i demokratiska val. Detta val är idag. Åldern för att rösta i Iran är 16 år. Inte många demokratier kan skryta om det.

Å ena sidan tycker jag att Iran är för strängt å andra sidan så vill jag inte ha för mycket frihet. Folk korrumperas av för mycket friheter och man måste ha lite lagar och lite regler att följa.

Att DN och andra tidningar väljer sida är helt naturligt, man ställer sig ogillande till religionen islam och till Iran, det enda som är ett försvarsverk mot USAs och Israels hegemoni över världen.

5 kommentarer

 1. Per 12 juni 2009

  Man ställde sig faktiskt ogillande till Bush också. Jag tycker det är dålig journalistik både i Iran och USA. jag vill själv dra mina slutsatser! 😛

 2. Bahlool 12 juni 2009

  Ja, objektiviteten i svensk media är verkligen inget att hurra för..men så är den mycket värre i andra länder 🙂

 3. shaz 14 juni 2009

  jag tycker att det är så jävla vidrigt hur folk utnyttjar religion för att manipulera folk och få som dom vill. jag har gått i skolan i iran och jag vet hur det är att bo där. halva min släkt flydde därifrån när khomeini kom tillbaka till iran. shaen av iran var knappast den bästa och han var jätte höger men han lät iaf folk göra som dom ville. på den tiden hade dom ett val och dom hade friheten. knark har blivit så otroligt vanligt nu bland ungdommarna i iran pga att dom bara vill fly från sina liv, eller ska man bara säga att dom inte har nåt liv kanske. jag skulle kunna skriva sidr om det här men ska upp och jobba tidigt blir bara så jävla förbannad på människor som stödjer den islamiska regimen och dagens iran. jag har absolut inget emot muslimer eller iran det är en vacker religion, men det har misshandlats av regimen i iran. sitt inte hemma i trygga sverige och tro att det är så jävla bra i iran för då är du bara så jävla naiv utan hetset mot regimen men förbli självklart muslim. man ska inte blanda politik och religion så enkelt är det och alla ska ha rätten att få bestämma över sig själva och få tycka vad dom vill!

 4. shaz 14 juni 2009

  p.s. har inte tittat igenom vad jag har skrivit jag är helt enkelt för arg..

 5. Bahlool 14 juni 2009

  Du verkar ha missat att han mördade, torterade och fängslade folk? Frihet var det säger du? Varför flydde så många då? Varför gjorde folk revolt då?
  Jag blir inte förbannad på dig, för jag förstår att du inte kan rå för din okunskap om hur Iran var och vad som hände i Iran. Rätt roligt är att de flesta i Iran stödjer regeringen..det har undersökningar visat…men sånt passar inte din världsbild av situationen.
  Ingenstans får du tycka som du vill, inte ens i fria Sverige…Jag ska till Iran snart igen (har varit där) och jag tycker det är patetiskt att försöka svartmåla landet och ge skulden till regeringen 😉
  Om det är så hemskt, varför åker du och många andra som dig till Iran varje år?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *