Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Splittrad i tron..Splittrad i historien?

Ibland förundas jag över hur folk kan rösta på SD, ND eller Hitler på 30-talet. Jag förundras över att min önskan om att Bush skulle bli återvald, verkligen slog in. Jag förundras över att folk över euforiska över Obama. Jag ser saker dessa människor inte ser eller så har de en annan bild av personerna. De kanske ser sakerna jag ogillar, men väljer dessa personer för att de tillmötesgår andra behov, andra värderingar och andra perspektiv.

Den islamiska historien är en av de mest fascinerande som finns. Det uppstod en maktkamp och i denna maktkamp mördades människor, torterades människor och förföljdes människor.

Beroende på vem man frågar, så har man en annan syn på historien. Saker som jag ser som ett val mellan gott och ont, menar vissa är ett val man inte behöver ta. Medan jag hört och läst om vissa människors dåliga som goda sidor, verkar många bara har hört och läst om dessa personers goda sidor.

Medan jag känner till historier om Fatima, Profetens dotter som gick ut och frågade folk varför de svek hennes fars önskan, varför de inte öppnar sina dörrar för henne, varför de inte står upp för hennes familjs rätt, så har andra knappt hört talas om hennes namn.

I min värld finns det Zeinab, Profetens barnbarn som höll ett omtalat tal inför självaste tyrannen Yazid, där hon talade om sin härkomst och om fiendens depraverade leverne. I andras värld finns Aisha, Profetens fru som bevarade historien för eftervärlden. I min värld har jag sett vilka brott  Aisha begick, i andras ögon är jag brottslingen som ifrågasätter Aishas status och person.

I min värld finns Hussain, Profetens barnbarn som stred och stod upp mot förtrycket. I andras värld är han en vanlig man, som tog till vapen och dog..inga hadither från honom..inga berättelser om hans brors hjältemod, ingen sorg, nej tvärtom, man firar på hans dödsdag.

Finns det olika historier? Eller finns det en historia, en sanning men olika synvinklar på den? Vad kan okunskapen bero på? Ifrågasätter du judeutrotningen, attackerna mot New York och vem som låg bakom eller om du ifrågasätter Darwins teorier, ja då är du en kuf, en konstig prick som borde tystas eller som de så ofta säger, kastas ut i kylan.

På samma sätt känns det för mig som försöker komma fram till vad som hände och vem som gjorde vad 1400 år sedan.

Islam säger, sök sanningen, även om den är bitter. Vem av oss är redo att söka en sanning som är bitter för oss själva? Vill jag ta reda på att min far och min mor kanske lärt mig fel version av tron? Vill jag kanske vakna upp och inse att Ali hade fel? På samma sätt måste jag fråga mig om anhängarna till Muawiya, Yazid, Aisha, Abu Bakr och Umar verkligen vill hitta sanningen eller om de föredrar att behålla sin syn på dessa personer.

Den islamiska historien är otrolig intressant, den slår alla realityserier i att se alla svek och tårar. Den slår alla Shakepears pjäser i blod och bråd död. Den slår alla kungahistorier i att beskriva otroliga män och kvinnor.

9 kommentarer

 1. truth 28 maj 2009

  ” And the foremost to embrace Islam of the Muhajirun (those who emigrated from Madinah who helped and gave aid to the Mujahirun) and also those who followed them exactly (in Faith). Allah is well pleased with them as they are well pleased with Him. He has prepared for them Gardens under which rivers flow (Paradise), to dwell therein forever. That is the supreme success. ” Surah Tawbah, ayah 100.

 2. Bahlool 28 maj 2009

  truth det har vi inga som helst problem med…skillnaden mellan shia och sunni är att ni anser alla som var och såg profeten ara bra vänner..medan vi anser att många av dem var vanliga dödliga människor med misstag och med fel.
  Jag har hadith efter hadith och jag har böcker efter böcker som beskriver hur dessa sahabas svek Islams och Profetens ideal…

 3. amanda 30 maj 2009

  och detta är vanliga böcker man hittar i islamiska bokaffärer? I don’t think so.

  Om du påstår att de som tror på att Profeten(saw) valde Abu Bakr som ledare efter hans död, är anhängare till Abu Bakr, Omar, Uthman, Ali osv. SÅ har du FEL. DU hänger upp dig på detta med shia och sunni. Varför tar du inte det lugnt istället va? Varför inte bara följa Koranen och Sunna, alla autentiska hadither, och skita i resten?

  This is what I do. Och även om Ali inte blev ledare först, så blev han det ändå senare. Så varför gnäller du? Visa mig en enda autentisk hadith där Abu Bakr eller Omar har förödmjukat Ali, inte följt Profeten(saw) order eller svek Islam.

  Show me

 4. Bahlool 30 maj 2009

  Amanda vad är autentiska hadither? Det finns hadither återgivna av män som Abu Hurayra..medan Ali, första muslimen, den utvalde efterträdaren har kanske 30-40 hadither. Jag lovar dig jag ska visa dig fler än en hadith 😉
  Jag har skrivit 5 artiklar om saken i dagsläget..med sunniböcker..om du menar att Tarikh Tabari och Sahih Muslim inte är vanliga böcker som man kan köpa i vanliga islmaiska bokaffärer så vet jag inte vad du anser vara vanlig.

 5. Susanne 31 maj 2009

  bara en fråga, vart finns det islamiska bokaffärer i hbgs området?

 6. Bahlool 31 maj 2009

  på moskeerna brukar de ha islamiska böcker..men ingen affär som bara säljer muslimska böcker ute i stan
  why?

 7. Susanne 31 maj 2009

  nä jag bara undrade för jag har inte en enda islamisk bok i min ägo. ja förutom 2 översättningar av koranen då alltså:D

 8. Bahlool 31 maj 2009

  vad vill du få tag i? jag själv köpte i london..sen finns det både shia som sunni organisationer som skickar böcker gratis..jag fick böcker av en sunnikille och det handlade om döden (ointressant för mig) om domedagen (samma där) om kristendomen osv..en shiaorganisation skickar böcker allt de kräver är att du läser boken och sedan skickar en liten text om vad du tyckte osv om dem för att de ska fortsätta skicka böcker. Berätta vad du är sugen på vilken lagskola (enbart salafiterna/wahabiterna menar att det inte krävs lagskolor, shia som vanliga sunnis menar att man ska följa lagskolor)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *