Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Muslimers fördomar..

I islam finns det många tal, berättelser och förmaningar att man inte ska tro det värsta om sin näste, man ska ge dem en ny chans om de dummat sig, man ska förlåta, man ska ha tålamod och acceptera sin nästes tillkortakommanden. Allt sånt är fint och underbart att läsa om…i teorin. I praktiken har vi muslimer svårt för sånt här.

Jag sjäv går i perioder. Ibland är jag tålmodig och ger folk nya chanser stup i kvarten och ibland är min tunga så skarp, att jag tycker synd om den som felar, om så bara på ett obetydligt sätt.

Några år sedan satt jag och var lite småirriterande mot wahabiterna på en kanal som hette #islam på mirc. Då började en ”sunni” svära åt alla tolv imamer, däribland Hussain, Hassan och Ali, sedan började han svära åt Fatima.

Jag minns hur sur jag blev..och jag minns även att de kära operatörerna inte sparkade ut personen ifråga.

För en västerlänning som inte känner till islam:

Islam har ställt dessa imamer och då särskilt Profetens familj, på en hög status. Shia och sunni skiljer sig åt mellan hur hög denna status är. Shias menar att Ahlul Bayts status är högre medan sunnis menar att den är lägre, men ingen skulle våga svära åt dem. Att han fick komma undan med sitt svärande retade mig upp så pass mycket att jag tappade fattningen och började svära åt honom.

Jag lärde känna en iransk vän, han och jag tyckte lika illa om wahabiter. Han och andra lade till mig på msn och efter ett tag skrev jag ett inlägg till försvar för den heliga Profeten Muhammed. I det skrev jag att Profeten inte sökte efter fina kvinnor eller små flickor, som antyds så ofta, utan att han gifte sig med ”fula” gamla och änkor. I några dagar såg jag inte min vän Farhad online längre. Jag såg då att han hade blockerat mig så jag skrev ett mejl och frågade hur det kom sig..ja du skrev att Profeten var gift med fula kvinnor. Jaha?

Ljög jag kanske? Nej..yttre skönhet hade de inte men sånt får du inte säga. Jag svarade Farhad med att hans fördomar mot mig tog överhanden och att det är märkligt att hans tålamod med ”dumma” ickemuslimer, inte kan tillämpas mot hans dumma bror. Kan hans härkomst och hans tro ha något att göra med att han lät sina fördomar styra?

På mircchatten var jag operatör och en dag förklarade jag för shias att Imam Ali sägs ha varit skallig och kort (inte dvärg men ingen lång man heller). Jag fick värsta utskällningen – fram tills jag kom med källorna och texten..då vägrade personerna ifråga att tro på det ändå..för hur kan den utvalde Imamen, den heligaste mannen efter Muhammed saw, vara skallig? Hur kunde han vara allt annat än en lång bjässe?

En dag satt jag på #islam och jag lärde känna en muslim som inte hatade shias..han hade fördomar mot oss, men han ville höra lite. Jag var samtidigt upptagen med #shia och glömde helt plötsligt att jag slutade tala engelska med denna sunnitiske bror utan började tala svenska. Plötsligt lät han sina fördomar ta överhanden och rablade ur sig hur vi shias avgudar Ali, hur vi har en egen Koran och att jag talade svenska var för jag höll på att tala med någon annan om honom. Allt svärande på Allah, Koranen och allt heligt i mitt liv hjälpte inte. Hans ovilja och ogillande av shias hade tagit överhanden och tesen om att man inte ska ifrågasätta sina syskon och visa välvilja mot dem, inte gällde mig som shiamuslim, det gällde alla andra.

En shiamuslim, som jag hade lärt känna, blev ovän med mig på en mejlinglista. Jag hade vågat ifrågasätta honom någon gång, och sånt är tabu!! Hur kunde jag ifrågasätta honom eller hans exvänner, wahabiterna? Han skrev ett långt brev till mejlinglistan där han gav mig känga några gånger. Han lät sina fördomar mot mig som arab (de iranier jag mött har haft många fördomar mot oss) leda honom på fel väg. Han menade att jag var en kille som gick ut och drack..i mitt liv har jag aldrig druckit alkohol frivilligt. Om det hänt ofrivilligt det vet jag inte och kan inte svära på det jag inte känner till.

Vart är hans fina ord nu? Han var så lugn och så fin i orden..han skulle bli en shiitisk lärd..varför inte leva som man lär? Varför är han vänlig och trevlig mot wahabiter men hatfylld mot sina egna shiabröder?

En dag hade vi en arabisklärare på besök hos oss. Stackaren blev kritvit när han kom hem till oss. Vi hade bilder på Iraks heliga Imamer. Vi hade bilder på Khomeini. Vi hade bilder på gravar i Irak. VI hade ett svärd på väggen som är känt som Alis svärd…stackaren visade sig aldrig igen..undrar varför?

Jag själv brukar ha fördomar mot zigenare i min butik. Jag tittar extranoga, och vaktar extranoga..det var efter att det var några zigenare som hade brutit sig in i min butik. Efter ett tag började jag ertappa svenska ungar med att snatta och insåg att mina fördomar hade färgat mig till att vara vakande mot fel personer..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *