Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Yttrandefriheten gäller alla!!

Linköpings universitet bjöd in Ahmed Rami – DN.se.

Jag minns att Ahmed Rami var och än idag är, en rätt omdiskuterad man. Man anklagade och dömde honom för att ha hetsat mot judarna. Frågan är, gäller inte yttrandefriheten honom?

Han, Mohamed Omar och många andra verkar bli mobbade, hånade och jagade, för att de har andra värderingar och åsikter än resten av befolkningen. Frågan jag ställer mig då är:

1. Kan det vara att vi har fördomar om dessa personer och de grundar sina uppfattningar i saker vi inte tagit reda på?

2. Kan det vara så att vi jagar oliktänkande och att vi inte skiljer oss ett dugg från medeltidens inkvisitation?

3. Kan det vara att vi är hycklare? Om man nu talar om yttrandefrihet, gäller det då inte att försvara den?

Den heliga Koranen säger att man ska försvara sanningen även om sanningen är bittter.

Ahmed Rami har fått sona sitt “brott”, ska inte han få leva sitt liv i fred utan att man jagar honom lite överallt? På universitetet ska han tala om yttrandefriheten och vart gränsen går. Varför ska han inte få göra det? Varför göra ett stort rabalder om honom och hans åsikter? Vi menar att vi har fängelser och straff som ska rehabilitera fångarna och de dömda, efter det ska man börja på en helt ny vit sida..varför kan man inte göra det med honom?

Jag bryr mig inte om hans åsikter, i texten kommer det fram att han skulle bara diskutera yttrandefrihet inte framföra sina egna åsikter.

En sak som vi sett över hela historien, åsiktsmotståndare jagas och svartmålas i alla epoker. Vi menar oss vara öppna människor som försvarar allas rätt att yttra sig, men senare tiders jakt på personer med “fel” åsikter, har visat mig att det inte stämmer. Vi är hycklare, vi ogillar allt och alla som inte delar våra åsikter och då vi inte kan bemöta dem på debattens slagfält, försöker vi med olika metoder att avhålla andra från att lyssna på dem.

10 kommentarer

 1. Ahlam Hammoud 22 maj 2009

  Jo klart att dt gåra kära syskon!
  För det första, så fanns varken sunni eller shia då Profeten (SAW) levde.
  För det andra, så älskade Profeten (SAW) Ali (AS) mycket, annars skulle han inte ha blivit kfalif efter Honom inte heller hade han gift bort Fatimt Al-Zahra (Nisaa min ahl al Djanna, en förebild för alla muslimska kvinnor) till honom! Dom spenderade hela sin uppväxt tillsammans, och Profeten (SAW) dog i Ali (AS) famn, och dt var Ali (AS) som gjorde ghousol på Profeten.

  Vem är vi att tvista vem som gör rätt och vem som gör fel?
  Du kan inte sitta och påstå i ditt inlägg att shia är djävulen, för Allaho Akbar då har du gjort dig en oerhörd stor synd! Vem är vi att säga att andra inte är rättfärdiga muslimer?
  Endast Allah Vet vad vi inte vet. Allting kommer att löses på Domedagen InshaAllah. Men jag tar faktiskt illa upp på ditt inlägg. för inte bara känns det att du vill kränka Shiamuslimer men du vill även håna det jag säger?

  Wasalamo Aleykum

 2. Ahlam Hammoud 22 maj 2009

  Även en annan sak. Du säger att DU “tolkade” mitt inlägg. Men i själva verket, vet du vad du gjorde nyss? Du gjorde förtal, Allaho Akbar för en sådan synd. Kära du, jag ber dig gör inte sådana inlägg där du tolkar saker hur du vill, för det känns som om du vill väcka osämja mellan muslimer.

  Må Allah förlåt alla våra synder, och må Allah belöna dig

 3. Bahlool 22 maj 2009

  Nope..med tanke på att jag är shia så kränker jag ingen. Det jag försöker belysa är att hela livet handlar om val. Jag hånar inte heller det du säger syrran..men jag har hört sådant så ofta det jag försöker förklara är att man inte kan säga de gjorde alla småfel. Enligt vissa sunnis så gjorde Muawiya en rätt och Ali två rätt..man vill inte och kan inte anklaga eller ta ställning.
  Jag säger man måste ta ställning. Hade jag tyckt eller hånat dig så hade jag inte skrivit i din blogg eller länkat 😉
  Jag gillar den starkt..men du måste väl inse att vi kan och måste kunna diskutera, ha olika åsikter och debattera utan att tro att man är ovän när man inte delar åsikt eller?

 4. Bahlool 22 maj 2009

  Fel igen.
  Du skrev i inlägget att du valt att följa sanningen och att du inte väljer shia eller sunni. Det säger att shia och sunni har fel och att du har ensamrätt på sanningen 🙂
  Inget förtal. Så ta inte illa upp bara en analys av ditt inlägg och din text och må Allah skydda oss från förtal och lögn.

 5. Ahlam Hammoud 22 maj 2009

  Okej. jo dt du säger stämmer, jag har inte sagt att dt dom gör är fel, Må Allah förlåta mig om du tror
  Ameen ya Rab. jazakumAllah kheir

 6. Bahlool 22 maj 2009

  Nej det har du inte sagt men när du säger att du inte följer shia eller sunni men följer sanningen så antyds det, även om du inte menade det, att dessa två har fel och du rätt 😛

 7. Ahlam Hammoud 22 maj 2009

  Ok jag orkar inte ta den här konversationen, men att du säger att man ska välja och ha en inriktning tkr jag inte e bra. Sen snälla tolka inte sake på ditt sätt. Du ska UPPMUNTRA människor till islam, inte bidra till oenighet i religionen vilket du gör i dina inlägg.

  Men annars e dt jättebra. Salamat 🙂

 8. Bahlool 22 maj 2009

  MEn vilken islam är det jag ska uppmuntra till? Den islam som leder till mördandet av miljoner shias i Irak och Afghanistan? Eller ska jag uppmuntra till den islam som säger att hadith ska förvägras och man har en annan Koran (Koranisterna) Eller ska jag uppmuntra till en islam som hyllar Muawiya och Yazeed? Ska jag kanske uppmuntra till islam som felinterpreterar och feltolkar religionen och historien?
  Nej du..mina inlägg handlar om historia och religion och jag skapar inte oenighet utan jag försöker upplysa folk om vad som hände och varför det hände. Man ska sluta sluta sina ögon och man ska sluta gömma sig under en sten.
  Det är islamisk doktrin sen 1400 år att du ska välja. Det är ju på samma sätt som att du valt islam..menar du att du inte behöver välja mellan islam, kristendomen och judendomen? På samma sätt måste du välja vilken inriktning och på samma sätt måste du välja vilken lagskola..jag förstår att du är fortfarande ung och att det här är en modern ny grej hos våra unga muslimer..men så funkar inte islam eller islamisk lag 🙂

  Jag tolkar inte saker på mitt sätt..du skrev att du inte följer shia eller sunni och att du väljer att följa sanningen..du kan så bra svenska för att du måste inse och förstå att när man säger så så menar man att shias och sunnis har osanningen.
  Jag förstår inte varför du ogillar kritik..hur ska du annars bli bättre, duktigare och smartare om du inte kan ta kritik för va den är? Inget hån och inga personangrepp bara kritik av dina inlägg på samma sätt som du kritiserar mina inlägg..det handlar om debatt.
  Wsalam wal ra7ma 🙂

 9. Ahlam Hammoud 22 maj 2009

  Btw akhi, jag ser att du är shia. Alhamdulilah jag är född som shia, mina föräldrar är shia och dom har lärt mig sååå otroligt mkt. Fråga mig en sak och jag har kunskapen att besvara din fråga när dt kmr till shia, för dt e dt jag är uppväxt med dom senate 18 åren av mitt alhamdulilah.
  Hur gammal är du bror?

 10. Bahlool 22 maj 2009

  Jag är runt 30 :)) Men din far är spanjor om jag läste rätt?
  Frågan är anser du att Ahlul Bayt har en speciell status given till dem av Allah?
  Vad är nass?
  Tror du på Mehdin som shias gör?
  Vem var Muhsin?
  enkla frågor 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *