Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Varför diskussionen Shia-Sunni är av intresse del 2

Islam är under angrepp. Islam är hotat. Islam är inte bara bombat av västerländska trupper i länder som Irak och Afghanistan, utan vi har en cancer inom islam som äter upp oss innifrån. Salafismen eller Wahabismen använder sig av bomber och vapen för att mörda shias, men den största faran utgör den för sunniislam.

Sunniislam har sina rötter i de fyra imamerna som skapade de fyra lagskolorna. Dessa, Maliki, Hanbali, Shafii och Hanafi representerade den sunnimuslimska majoriteten. Då och då har det skapats gruppper som haft en annan syn på saker och ting men salafismen/wahabismen utgör en stor fara för att den lurar massorna i att det är den som företräder ”den rena sunniislam”.

Sunniislam och wahabismen/salafismen skiljer sig åt på många olika punkter. När en okunnig människa börjar söka i ämnet på nätet eller i böcker, så blir han eller hon lurade av salafismens ideal, ideal som tyvärr är av fara för islam.

Frågor som kan skilja sig mellan salafismen och sunniislam:

Tawassul

Profetens status och födelsedagsfirande

Synen på män som Yazeed och hans far Muawiya

Synen på sufi och på shia

Sunnis har kanske en okunnig syn på shias men de går inte så långt att de förklarar shias för kuffar, otrogna. Vissa sunnis kanske inte använder sig av tawassul men de går inte så långt att de ser den som ”bidah” då en stor sunnitisk majoritet använder sig av tawassul och av helgonvördnad (inte avgudadyrkan men vördnad för de män och kvinnor som stred för och spred islam.

Islam är en härlig religion med en härlig historia och med en härlig ”kultur”. För att uppskatta islam och muslimernas diversitet måste man lära sig mera om historia man måste lära sig mer om varandra. Mitt avsky för cancern kallad salafismen grundar sig i vad de gjort i länder som Afghanistan och Irak. Den grundar sig i det hat de spridit som lett till mordet på miljoner muslimer. Deras stöd till USA och Israel, öppet eller i det dolda, har lett till att grupper som Hamas och Hizbollah fått se sig nästan helt ensamma i kampen mot förtrycket.

Sök kunskap..sätt dig in i din tro och i din religion..livet är kort. Man ska kunna samarbeta, sunnis som shias, men dialogen och diskussionen måste kvarstå, man måste fortsätta föra en dialog utan att vilja mörda eller förtrycka varandra..

4 kommentarer

 1. Susanne 21 maj 2009

  jag håller helt med dig om att vi måste ha kvar dialogen och diskussionen mellan oss muslimer. och man måste kunna föra en dialog utan att vilja mörda eller förtrycka varandra, MEN också utan att vilja skrika eller slå den andra. Det är inte många som klarar av det. Dem personerna vill jag INTE diskutera med. Jag hatar att bråka, därför undviker jag det. Och när man läser människors kommentarer tex här på din blogg så blir jag så ledsen och frustrerad. många kryper ut ur sitt skal och visar all ondska inom sig. det är skrämmande att se (och känna) all denna ilska mellan oss. som finns här bland muslimer. det är den jag skulle vilja kalla cancern. allt hat och ilska. det om nåt är den värsta cancern islam har drabbats av.

  även om man är shia, sunni eller vad man nu vill kalla sig så tycker jag man ska kunna kontrollera sig själv. om man nu är så arg och ilsken bör man ta tag i det istället och ”behandla” det istället för att spy ut all sin ilska i konversation: shia vs sunni..

 2. Bahlool 21 maj 2009

  japp håller med jag har försökt hålla mig kall och lugn men även jag fick fnatt ibland på de dumheter jag fick höra..men jag bad om ursäkt i ett inlägg och sen dess har jag försökt hålla mig lugn…
  Profeten och Imamerna fick skit slängda på sig..en imam fick skit lagd på sin framdörr..när han hörde att han som lagt skiten mådde dålgit skickade han pengar och hjälpte honom..Profeten saw förlät alla de hycklare som bekämpade, hånade och angrepp honom..han spillde inte ett blodsdroppe..poängen är den vi försöker eftersträva deras beteende och sen lyckas vi inte..jag själv höll på med ett inlägg om hur vissa gör dawa och spelar värsta muslimerna..och sedan blir de och blev de sura på mig för att jag sa något och bröt kontakten helt och hållet..de glömde bort helt profetens hadither om att en msulim inte ska vara ovän med en annan muslim 😉
  Jag säger inte jag är bättre..men jag är inte hycklare heller som försöker spela att jag är bättre än vad jag är..därför är ajg så öppen med mina åsikter och mitt patetiska kärleksliv 😉

 3. Susanne 21 maj 2009

  Jag ser mig själv heller inte som en hycklare, kanske är jag det för att jag inte går ut med alla mina åsikter i min blogg? Nä jag tror inte det, ofta håller jag mina åsikter för mig själv då jag ogillar bråk och konfrontationer.

  Sen finns det vissa saker som är privat som jag väljer att inte skriva så mycket om kanske inget överhuvudtaget. Som du å andra sidan gör.

  Om vi är bra muslimer eller inte vet bara Allah. Vad andra muslimer tycker om oss spelar ingen roll. Därför gör det mig inget om muslimer säger att dem visst ber, aldrig dricker, aldrig är där det finns alkohol eller beter sig omuslimskt, jag bryr mig faktiskt inte. vill dem ljuga så fine.

  Jag försöker inte gör mig till varken i verkliga livet eller på nätet och låtsas att vara den perfekta muslimen, Allah vet allt om oss. våra handlingar, vad som finns i våra hjärtan mm och det är det som är viktigt.

 4. Bahlool 21 maj 2009

  Äkte svenne som ogillar bråk 😉
  bra sagt det sista stycket :))) men i mitt fall i och med att jag är så ”känd” så leder det till att man använder det de vet om mig emot mig..så jag är ärlig med det för att minimera deras övertag 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *