Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Kvalet i valet eller valet i kvalet?

Islams tidiga historia, just i slutet av den heliga Profeten Muhammeds liv och efter hans begravning, är en mörk och hemsk historia. Vissa muslimer försöker att inte tänka på den eller diskutera den. Andra muslimer är oinsatta i den och återigen andra, såna som jag, älskar att läsa om den och diskutera den.

Imam Ali, Profetens svärson, hade blivit vald av en stor majoritet av muslimerna till ledare för den muslimska nationen. Han vägrade, men folk krävde att han skulle ta över makten. Ali var en otrolig man, en man som var kompromisslös när det gällde islam och sanningen. Han började att tillämpa Profeten Muhammeds seder och bruk. Det ledde i sin tur till konflikt med Muawiya, en slug man som hade fått sitta på makten i Damaskus och dess omnejd.

Muawiyas korruption och svek mot den muslimska staten, hade förbisetts för han såg till lag och ordning. Ali brydde sig inte om sådana saker utan han ville ha goda och ärliga män som representanter för den muslimska staten.

Ali krävde att denna Muawiya skulle lämna över makten. Muawiya vägrade. Därmed gick han enligt de fyra sunnitiska lagskolorna mot Allahs lagar och bröt mot lagen om att inte slåss mot en makthavare, om han inte stoppar dig från bönen. Muawiya var alltså en otrogen, en kafir, han skulle dö ”jahilias döden”, alltså döden som drabbar dem som inte var muslimer.

Tyvärr stred folk på Muawiyas sida och varje gång han höll på att förlora makten, lyckades han lura sig till en seger eller till ett vapenstillestånd.

En man tillfrågade Ali vad han tyckte om de muslimer som menade sig stå utanför konflikten och han sa de går raka vägen till helvetet.

I några år har jag nu mött muslimer, som inte är shia eller sunni, som blandar hur de behagar och som tolkar efter eget tycke. Idag hamnade jag på en blogg hos en muslimsk syster som svarar på folks frågor och då såg jag det här:

Är du sunni eller shia?
Svar: Denna fråga är en av dom mest intressanta frågor som folk ställer  till mig. Jag föredrar hellre att kalla mig muslim än sunni eller shia. Jag är en ”blandning” av dom båda kan man säga.
Jag kan alhamdulilah mycket om shia och sunni, men jag tar ingens parti på det sättet, jag följer endast sanningen och dt som är rätt utan någon inriktning!
Jag älskar Ahlul-Bayt och Profetens följeslagare från det djupaste botten av mitt härta, Alhamdulillah!
Så länge alla muslimer tror på EN Gud (Allah (SWT)), läser Den Heliga Koranen & Följer Profetens Sunnah så tycker iallafall inte jag att vi ska döma varann, Endast Gud kan döma oss människor och vi alla är syskon i religionen, Wa Allahu Alam!

”Jag följer endast sanningen och det som är rätt utan inriktning”

Men är inte det något som vi alla muslimer menar oss följa? Du kommer inte hitta en enda muslim som säger han följer osanningen eller att han följer lögnen.

Islam är indelad i fyra inriktningar, om man gillar det eller ej, spelar ingen som helst roll. Ingen av oss som slösar bort sitt liv på nätet, har tillräcklig kunskap för att tolka religionen efter eget tycke och tänkande. Islam är lite för dogmatisk i den frågan för att det ska gå på det viset.

För att en Shialärd ska kunna göra ijtihad, rätten att tolka religionen och religiösa frågor, måste han kunna många av de muslimska vetenskaperna, 17 av dessa är ett krav. Exempel på sådana är arabiska, hadith osv.

Jag säger också jag följer sanningen..om jag inte följde den så skulle jag ju lika gärna byta tro eller religion eller sekt för att tillhöra de som följer sanningen.

Jag har planer på att skriva många och långa och sköna inlägg om shia-sunnikonflikten. Varför? Jag har aldrig varit nån höjdare på att göra dawa, för mig spelar det dock stor roll att jag skunna diskutera ämnet att jag får höra den andra sidans version och att jag upplyser folk, om det är SDsupporters eller om det är wahabis, om hur världen som jag ser den.

Livet är att välja och i valet kan man inte välja både  Allah och Djävulen. Man kan inte välja Ali och Muawiya. Man kan inte välja både shia och sunni lika lite som man kan välja både islam och ickeislam.

Några år sedan såg jag en bosnisk kvinna under kriget på tv, och hon gick till alla de olika inriktningarnas heliga hus. Till den ortodoxa kyrkan, den katolska kyrkan och till den muslimska moskéen. Hon menade att någon måste ju kunna hjälpa henne…Imam Ali skulle ha sagt..raka vägen till helvetet…Salam till dig min Imam!!

27 kommentarer

 1. Ilona 22 maj 2009

  Det gick inte att gå in på den länk du hade lagt in hos mig. Var kan jag hitta det du skrev ang jobb,och att inte vilja ha muslimer?

 2. Blatten 22 maj 2009

  Hej min vän!

  Jag läser ju din blogg ofta och vet att du inte har mycket till övers för liberala konventiter; men vad tycker du om Koranister? Personligen så tycker jag att den inriktningen är intressant. Men vad jag förstår är den inte är särskilt omtyckt bland varken sunni eller shia.

 3. Bahlool 22 maj 2009

  hahah hej hej 😉 Nah det är inte så att jag inte har något övers för just liberala konvertiter men jag tycker har man konverterat och menar sig följa en rätt dogmatisk religion som islam, då ska man hålla sig till den. Jag själv håller mig ju inte till islam i och med att jag går ut och dansar eller träffar tjejer…men jag säger inte heller det är tillåtet eller försöker antyda att det är min tolkning..utan jag inser och erkänner att jag gör fel mot religionen. Det ärnågot dessa ”liberala” konvertiter också borde göra eller byta tro 😛
  Koranister är utanför islam pga shia och sunnis för att de inte tror på Koranens ofelbarhet. Om jag minns Khalifas analys så menade han att delar av Koranen inte passar och det kom han fram till för att dessa delar inte överensstämde med hans egen tolkning av Koranen. Han menade väl att just siffran 19 fanns lite överallt i Koranen och i de delar den inte fanns så var Koranen, den Koran alla muslimer har, fel.
  Så han tog bort två verser och det i sig är ett brott.
  Har haft med dem att göra på nätet förr. Vidare menar de ju att hadither är inget att tro på utan man ska bara hålla sig till Koranen. Problemet som uppstår då är om vi inte tar till oss av hadither, hur ska vi då kunna veta hur vi ska be? Hur vi ska tvätta oss osv? De här sakerna står inte helt och hållet i Koranen utan man har tagit hadither och Profetens familj och vänner till hjälp i att tolka hur man gör och inte gör 😛

 4. Blatten 22 maj 2009

  Det är en väldigt intressant utgångspunkt tycker jag, och det låter klokt, att erkänna att man gör fel mot religionen. Jag har i kanske två år gått omkring och frågat mig själv ”kan jag konventera till Islam?” och svaret har alltid blivit ”Nej”, även om jag har velat, just på grund av att jag tror att vissa av min religiösa övertygelser går emot den ”ortodoxa” eller ”traditionella”skolan av Islam.

  Jag har bara läst delar av Koranen än så länge; så jag kan inte ta ställning där egentligen. Men som sagt, jag förstår konflikten men koranismen tilltalar mig. Koranister menar ju, angående bön, att det eftersom inte nämns exakta regler kring det i Koranen, att bönen då helt enkelt blir en stund för att helhjärtat fokusera på Gud genom att buga sig samt gå ner på knän, men att det för den delen inte heller är förbjudet att ”göra mer”. Jag tycker det låter intressant i alla fall. Men å andra sidan är jag inte Muslim 🙂

 5. Bahlool 22 maj 2009

  Nåja jag för gärna en diskussion med dig om de ”ortodoxa” sakerna i tron. Jag själv har lämnat islam några ggr och återkommit med mera styrka mera kärlek för den..ibland är jag liberal ibland fanatiker ibland jättetroende ibland inte. Dock i sak har islam rätt. Jag har verkligen försökt hitta fel i den men just den ”ortodoxa” tron har så logiska resonemang för sin tes att det är svårt att motsäga sig den.
  Problemet med koranisterna är ju att de går emot några av de bevis som en muslim har:
  1. Koranen är skyddad från förändring av Allah
  2. Hur Muhammed levde vem han var allt det har man hittat i hadither, som de ju vägrar tro på
  3. Koranen blev förmedlad av sahabas, som i sin tur förmedlade hadither..om man utgår ifrån att man ska säga nej till alla hadither, så förstår jag inte varför de kan säga ja till hela Koranen. Varför tror de på en sahaba som sprider Koranens budskap och dess ord men tror inte på honom när det gäller hans eller hennes förmedling av hadither och av Profetens status och liv.
  Det med bönen..det fanns en tid då en muslim skulle be 100 ggr om dagen 😛 Men Allah tycikte det var för mycket för människorna 😉

 6. Blatten 22 maj 2009

  Jag skulle nog behöva diskutera mer med dig; det känns som att du kan svara på en hel frågor och funderingar som jag har 🙂

  Jag förstår precis vad du menar där; personligen känner jag att jag inte har tillräckligt med kunskap eller insikt i religionen för att kunna kritisera den. Men mitt hjärta tycks vilja ha Islam nära, den tycks vilja att jag ska läsa Koranen. Jag kan inte säga emot mitt hjärta, om det är där jag står närmast Gud 🙂

  Du har förvisso en poäng där angående Sahabas, jag tänkte på det när jag läste om Koranens redaktionella historia. Jag behöver läsa på mer och studera mer för att kunna ta ställning, känner jag.

 7. Bahlool 22 maj 2009

  Vad jag förstått är du chilenare? hur är din engelska och din spanska?
  Jag har aldrig varit bra på att göra mission eller Dawa som det också heter..men ska ta fram lite sidor du kan läsa på själv på eng och spanska 🙂

  http://al-shia.org/html/spa/
  spanska men det är en shia sida..jag ska försöka ta fram lite sidor om sunniislam också så kan du själv läsa..
  http://www.al-islam.org/index.php?sid=976225789&t=80&cat=80&

  Det är just de här sidorna jag brukar läsa på om jag behöver veta något men här har du den spanska versionen av dem 😛 annars tar jag själv bara den engelska
  ska försöka hitta spanska och engelska sidor om sunniislam och de fyra lagskolorna då de är de som representerar sunniterna 😛
  Finns även en sunnimuslimsk inriktning som jag själv avskyr brrr men den brukar locka många revertiter och konvertiter..
  Ett råd på vägen..jag har själv mött många konvertiter de senaste 20 åren och på nätet har jag haft flest vänner som är konvertiter än något annat ta dig tid..islam lockar alla hjärtan tycker jag men du skriver själv vilket hat folk känner för muslimer..att bekänna sig till islam har aldrig varit lätt..aldrig varit utan problem. Läs på..är islam den väg du vill följa tänk efter hur långt du vill gå i din tro..om du vill ha slöja inte slöja (för jag antar du är kvinna) om du ska be inte be osv..är islam inte den väg du vill följa så är det ändå berikande att ha satt sig in i dess tro och förstått den lite :))

 8. Blatten 22 maj 2009

  Chilenare indeed. Tack för länkarna, ska kika på dem. Min engelska är som min svenska typ men min spanska är inte beuno!

  Tack för dina råd, de betyder mycket för mig. Det är absolut värt att tänka på, och jag har funderat över detta länge men känner mig inte redo än. En av mina närmaste vänner är muslim och han har sagt flera gånger att jag borde följa med till moskén, men jag har aldrig vågat. Vet inte varför. Kanske börjar det bli dags snart att våga 🙂

  Jag tror dock inte att jag skulle ha några problem med att bekänna mig till Islam, om tiden kommer att jag känner mig redo. Folk sprider så mycket hat som det är redan, de kan inte hindra mig från att komma närmare Gud.

 9. Bahlool 22 maj 2009

  Klart islam är en fara..för det är en rätt fin blanding av både sociialism och kapitalism det är ett system som uppmanar till att tänka på andra människor och samtidigt bevara sin och andras värdighet..alltså tittar du på alla ismer i världen så har de något fint att erbjuda, tom förhatliga ideologier som nazismen och rasismen har nog något fint (svårt att tänka sig i know haha) att erbjuda..men det är bara islam, som jag tycker har allt att erbjuda.
  Alltid när du läser hemsidor, går till moskéer ja i alla sammanhang måste du veta vad är uppsåtet vem ligger bakom? osv..men det vet du ju redan som är inne på media och medians makt 😉 Så gå till moskéen men tänk efter..vad säger den moskeens representanter vilken inriktning osv..för alla vill dra dig till sin gren (jag också men jag försöker även ge dig länkar från sunnis så att du själv kan använda den lgoik och den hjärna Allah gett dig för att se vad som är rätt och vad som är bra och vad som är fel och vad som inte är bra)

 10. mammamarie 22 maj 2009

  Vad är en koranist???!? Har aldrig hört detta epitet förr…

 11. Bahlool 22 maj 2009

  En utbildad egyptier kom på tanken att siffran 19 ska återfinnas i Koranens olika verser..när hanupptäckte att en eller två verser inte hade siffran 19, menade han att dessa siffror inte hörde till Koranen..och tog bort dem. De tror inte heller på hadither osv..han mördades några år sedan av en fanatiker..

 12. mammamarie 22 maj 2009

  Ok…Har läst det där om siffran 19 och är helt fascinerad av det, och tror faktiskt det har en betydelse. Men ta bort en vers??! VANSINNE! Man kan ju inte ändra ett fundament för att passa ens egna teori…om det inte passade in med hans 19tals teori, så finns det väl en mening med det också då…!?

  Vilken galning. Följer folk honom? Är det en gren,sekt inom islam som frodats? Nytt för mig i så fall…

 13. Ahlam Hammoud 24 maj 2009

  Ja dt e klart att jag vet vem Imam Mehdi är (AS) .. jag ka rabbla upp alla 12 imamar och berätta om HELA deras livshistoria om du vill!

 14. Bahlool 24 maj 2009

  jag ställde fler frågor 😉

 15. Ahlam Hammoud 24 maj 2009

  Men jag dom inte ? Du har tydligen tagit bort dom ?
  Ja klart att jag tror på att Imam mehdi ska komma tbx, han är nu i ghajba sen 5 ås åldern.. och InshaAllah så kmr han, och nabe Isa (AS) kmr be bakom honom … va vare mer du fråga ? 😉
  Vad du provoserar mannen, inte bra!

 16. Bahlool 24 maj 2009

  Hittar inte frågorna men du behöver inte bry dig längre syrran 😉

 17. Ahlam Hammoud 26 maj 2009

  Joo, för du provocerar sååå mkt bror, jättejobbigt subhanallah=/. Är det högmodighet jag misstänker?

 18. Bahlool 26 maj 2009

  så om man ifrågasätter, diskuterar och vill se hur du tä nker eller om man rättar eller försöker lära sig och lära dig då är man provocerande? 😉
  Jag är högmodig..och högmod kommer före fall :PP

 19. Ibrahim Habibullah 12 augusti 2010

  Frid Bahlool.

  Är det inte dags att uppdatera din kunskap om ”koranisterna” nu? Jag menar, det vore inte helt fel att läsa på lite innan du börjar svara på saker du inte vet något om?!

  Ramadan karim.
  MVH

 20. Bahlool 12 augusti 2010

  Salam ibrahim, läst tillräckilgt om dem, tom känt en jag brukade diskutera med..Anser inte det är befogat att tro på en sekt som skapas 1400 år efter Profeten Muhammed eller menar du att det fanns koranister innan modern tid och ni är deras efterföljare?

 21. Ibrahim Habibullah 12 augusti 2010

  Salam akhi.

  ”menar du att det fanns koranister innan modern tid och ni är deras efterföljare?”

  Om vi vänder på frågan då, tillhörde någon av profeterna sunni och/eller shia sekterna?

  Må väl. Frid

 22. Bahlool 12 augusti 2010

  Wsalam wal ra7ma
  Japp. Jag har nog med hadither, som ni ju inte tror på, som bevisar att shiiterna fanns på den tiden. Koranen själv (enda boken ni säger er läsa) talar om Abraham som Noohs shiit..så du får bestämma dig min vän, tror du på Koranen till 100 eller ej?
  Du får dock gärna förklara en sak för mig, har du precis samma Koran som shiiter och sunniter har? Med lika många ord, punkter och suror?

 23. Ibrahim Habibullah 13 augusti 2010

  Salam

  Ja, min koran är precis som din. Jag förkastar Rashad khalifa och hans läror.

  ”Koranen själv talar om Abraham som Noohs shiit..”

  Vore mkt tacksam om du kunde ge mig några koraniska referenser som bekräftar ditt påstående.

  إِنَّ الَّذِينَ فَرَّقُواْ دِينَهُمْ وَكَانُواْ شِيَعًا لَّسْتَ مِنْهُمْ فِي شَيْءٍ إِنَّمَا أَمْرُهُمْ إِلَى اللّهِ ثُمَّ يُنَبِّئُهُم بِمَا كَانُواْ يَفْعَلُونَ / Al an3am 159

  Frid.

 24. Bahlool 13 augusti 2010

  wsalam wal ra7ma

  Men ni kommer väl från Rashad _Khalifas sekt? Vem startade er sekt? jag har varit inne på submissions hemsidor några gånger..
  Och säkerligen var Abraham från hans (dvs Noas) Shi’ah
  (Koranen 37:83)

 25. Ibrahim Habibullah 13 augusti 2010

  ”Och säkerligen var Abraham från hans (dvs Noas) parti” (Koranen 37:83)

  På vilket sätt stödjer det ovanciterade din sekt?

  En Hanif kan ju också tec citera 3:67, 6:161, 10:105, 16:120 osv för att ”bevisa” precis som du att hans sekt är den rätta, men både du och jag talar arabiska och vet vad orden ”shi3ä och 7anif” betyder. Vill vi verkligen gå så långt me förnekandet och hyckleriet mot vår egen själ bara för att rädda vår traditionella tro?

  ”Vem startade er sekt?”
  Jag tillhör inte någon sekt, jag följer bara Allah´s ord, Jag är beodrad att underkasta mig Hans vilja fridfullt (dvs vara ”muslim”) precis som alla andra sanna troende från Adams till Mohammeds tid.

  Jag hoppas inte du tar illa upp nu, jag kan sluta kommentera om du vill det men jag tycker bara att sånt är trevligt och givande, man lär sig alltid något nytt genom att föra sånna diskussioner. 🙂

  Frid

 26. Bahlool 14 augusti 2010

  Handlar inteom att stödja just shiaislam utan syftar på att själva ordet shia (som ibland används som något negativt) anses vara negativt används i själva Koranen som något positivt (och ibland negativt). Ni som är koranister borde väl inte omtolka saker som ni behagar? I och med att ni inte använder er av hadither borde ni väl ta Koranens ord som det står?
  Min traditionella tro bygger inte på att du eller andra godkänner den den bygger på värden som du tyvärr inte förstår och aldrig kommer förstå. Alla säger de följer bara Allahs ord, du säger att jag följer en sekt sen hävdar du att du själv inte följer en sekt..och då uppstår en fråga, varför ska jag ta dina ord som sanna? Varför ska just du ha företräde över tolkningen av vem som tillhör en sekt? Varför ska jag ta illa upp?
  VAd jag har problem med är, vem startade er sekts tolkning? Ni är utanför sunni och shiafåran, vem säger att er tolkning är den sanna? Ni godtar inte sahabas syn i frågan, särskilt såna stora män som Ali, ska jag då ta dina ord eller Alis ord? Vem vet mera om islam du eller dessa Sahaba?

  Ja, min koran är precis som din. Jag förkastar Rashad khalifa och hans läror.

  Du förkastar honom men din grupp förkastar inte honom, så jag förstår inte är du inte en submitter eller inte?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.