Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Varför diskussionen Shia-Sunni är av intresse del 1

När jag var yngre var min far rätt aktiv i mokséearbetet. En dag kom han hem och berättade om en moskée som hade förbjudit en annan moskées medlemmar från att besöka dem. Man förbjöd alla diskussioner om politik, man skulle bara ”be”..jaha?


Jag har ofta hört berättelser från vänner, sunni som shias, som gått till moskéer och blivit illa behandlade eller utskällda, för att de bad på fel sätt, de tänkte på fel sätt, eller de talade på fel sätt. Ofta har mina konvertitvänner fått höra saker som smärtade dem, om det gällde hur de klädde sig eller att de hade valt fel tro. En tjej jag kände ville bli shia, jag erbjöd henne att lära sig sunni ja vilken riktning hon än vill, men hon menade att hon ville bli shia. Så jag tog det på mig att hitta information och lära henne hur man bad. När hon bad som shias, på samma sätt som Malikisunnis, så blev hon utskälld och uppmanad att be på ”rätt sätt”. Hennes sunnitiska salafitiska vänner gav henne en ”shia bönebok”..dock jag kunde inte sluta skratta när jag förklarade för henne att det var verkligen inte hur shias bad.

Poängen med berättelsen är att islam är splittrat och okunskapen är stor. Många söker upp islam och blir muslimer, de var ateister, kristna, judar eller hinduer. De är fattiga, de är rika de är kunniga de är okunniga. De är fula och de är snygga, islam attraherar alla slags grupper.

Problemet med konvertiterna är att den sanningssökningen som fick dem att bli muslimer, stannar upp där. Många av dem inser inte att de måste söka vidare, de måste tillbaka till källan för tron.

En vän, en som visat ofta att hon inte gillar mig eller värdesätter mig men jag har ändå alltid sett henne som min vän, menar i sin blogg att vi muslimer inte borde diskutera shia och sunni. Att vi alla är syskon och att diskussioner på nätet inte spelar roll. JO DET GÖR DE.

Vi är alla muslimer, shias som sunnis, wahabis som deobandis, men vi skiljer oss åt i vår syn på vad som hände 1400 år sedan. Hur kan jag konvertera till islam, utan att sätta mig in i de olika gruppernas syn på saken? Hur kan jag som muslim hävda att jag är säker på min sak, när jag vet noll och ingenting om vad som hände Ali, vad som hände Fatima. Varför mördades Hussain? Varför ogillas de första kaliferna av vissa muslimer och varför älskas de av andra?

Islam har genom sin historia förespråkat dialog och diskussion. Man ska söka kunskap, om kunskapen är så att finna i Kina.

Jag tycker det är ett besynnerligt synsätt när folk säger skit i dåtiden.

Vi måste inse en sak, livet är ett test vi ska testas av Allah för att vi ska göra oss värdiga av hans paradis. Hur kan jag vara säker på att jag har valt rätt inrikting och tankesätt och bönesätt och fastesätt och fiqsätt, om jag inte ifrågasatt min gren och om jag inte har bevis för min syn?

Jag uppmanar alla, L Ä S på..

På min väns blogg skrev en massa snälla systrar att de håller med..man ska inte diskutera ämnet..ja snälla..låt oss lägga locket på. Låt oss strunta om vår bön är rätt eller fel. Låt oss tolka religionen hur det behagar oss. Låt oss leva i vår lilla drömvärld…suck och dubbelsuck.

4 kommentarer

 1. Susanne 21 maj 2009

  jag har svarat på din kommentar i min blogg. men vill också tillägga här på detta inlägg då du nämner mig så fint:P
  att jag många gånger visat att du inte är min vän, eller att jag inte värdesatt dig förbryllar mig… men som min vän borde du veta alla åsikter jag gått igenom, alla påtryckningar jag fått från andra ”vänner”. män och kvinnor ska inte ha kontakt med varandra, shia och sunnis ska inte ha kontakt med varandra är några av dem åsikter som präntats in i mitt huvud under de 9 åren jag varit muslim. Detta har lett till att jag dragit mig undan.. Och det vet du:)
  Nuförtiden står jag på den sida att kvinnor o män kan visst ha kontakt med varandra. Så länge båda håller sig på sin sida så att säga. Nu talar jag om kontakt på nätet. Inte i verkligheten tänkte jag skriva, det som sker på nätet är också verklighet… hm ja men vad jag menar är bara att jag inte tycker att män och kvinnor ska umgås själva. om dem inte mahram(heter det så?) Och shia och sunnis kan SJÄLVKLART ha kontakt med varandra. men min erfarenhet säger mig att det är ett känsligt ämne(islamsk historia) dem emellan.
  ja, bara lite reflektioner över ditt nämnande om din vän.

 2. Bahlool 21 maj 2009

  Vad folk säger till dig spelar ingen roll..poängen är om du anser mig vara muslim, så ska vår kontakt inte vara obefintlig 😉
  Du måste inse en sak..fördomarna mot muslimer är stora i världen..fördomarna bland muslimer mot shias är lika stora…
  Japp klart att kontakt mellan könen ska begränsas och det är påbud på det. Dock är det skillnad på det som skser mellan oss två på nätet och det som är förbjudet..du känner mig..jag har aldrig i livet haft sinne för att flörta eller ragga på någon muslimska på nätet eller in real life..jag tror att det spelar stor roll vilket uppsåt man har. Jag själv lämnade # shia på irc, för att de raggade på muslimskor..
  Du måste inse en sak..ingen räddar dig i nästa liv, inte din far, inte din mor inte din man inte jag..utan allt handlar om att du är säker på den väg du valt och att den väg du valt är den rätta..det är därför jag tar upp frågor som det här med shia och sunni..
  Jag anser att sunnis är mina syskon, även cancern salafis är mina syskon i islam, men det betyder inte att vi inte kan diskutera sakerna..för insikt kommer genom dialog och diskussion..
  Låt inte dina fördomar eller dina vänners fördomar eller de dåliga shias du mött (där är jag väl inkluderad hehe) förändra din syn på islam och muslimer ur den shiitiska lagskolan.

 3. Susanne 21 maj 2009

  Jag vet att ingen finns där att rädda mig i slutändan. därför försöker jag numera göra det jag tror är rätt. jag erkänner att jag lätt blir påverkad av andra människor. på alla olika nivåer. tyvärr, men så är det.

  vår kontakt är inte obefintlig, jag läser din blogg varje dag;)

  jag har mer än gärna kontakt med alla människor oavsett ras, tro eller något annat. så länge vi passar ihop mentalt om du förstår vad jag menar.
  men sen finns det saker, personliga saker som gör att jag helst minimerar min kontakt med människor av det andra könet. detta är personliga saker och har inte något att göra med någon i min närhet.

  anledningen till att vi fortfarande har kontakt är just det, att du är min bror inte nån slemmig typ som raggar på mig.

  dem shias som jag mött som skapat mina fördomar spelar ingen roll längre i mitt liv. jag var ung och jag blev djupt sårad. senare har jag också blivit sårad av sunnis, av kristna, av ateister så det är ganska jämt nu;) Det som hände mig berodde inte på vilken inriktning dem hade i islam, eller vart dem kom ifrån. det var dem, enstaka personer som betedde sig illa. folk förändras. och jag är en person som förlåter folk även om dem sårat mig. jag förlåter dem för min egen skull eftersom jag anser att hat förgiftar en själv. och förlåtelse släpper en själv fri och låter en gå vidare i livet.
  du är definitivt en av dem bra muslimer jag mött. visst jag håller inte med om allt du säger, men vi är bara människor. dina avsikter känns ärliga och därför fortsätter jag att läsa din blogg och vilja veta mer. det vet du också

  en sak jag har tänkt på länge är att jag har själv inte utnämnt mig till att vara sunni muslim utan det är andra. antagligen baserat på vad jag gör. vad det är jag gör vet jag inte riktigt hur det gör mig till sunnni. jag tror på Allah och att Muhammed(saw) var hans siste profet. Jag tror på Koranen och har läst den flera gånger. Jag ber. Jag fastar under Ramadan. Zakat och jag planerar att vallfärda till Mecka inshallah snart. Det är väl likadant som alla muslimer? Eller???
  Jo jag vet att detta bara är grunderna, men ändå frågan kvarstår

 4. Bahlool 21 maj 2009

  Shia och sunni skiljer sig markant på vilken status just Profetens heliga familj har. Jag som shia betalar även khums, jag tror på en sista född Imam medan vanliga sunnis tror på att denna Mehdi ska födas (salafis har minimerat hans person och hans påverkan) Det är även så att vi shias tror på att ahlul bayt nämnts i så många källor att vi ska följa dem att det är just deras status och deras historia som gör dig till sunni..inte för att du inte tror på dem men för att du mest inte känner till dem 😛
  Jag håller på att läsa till mig mera info osv och tänkte göra lite inlägg om det i framtiden..alltså det som shias tror på skiljer sig lite på vad sunnis tror på..vi har tex tabarra alltså att man tar avstånd från ahlul bayts fiender osv..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *