Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Två martyrer

Genom historien har Islam frambringat stora och välkända vetenskapsmän, krigare och politiker. Många är historierna över martyrerna vid Badr. Den första martyren i islam var en kvinna som vägrade hylla avgudadyrkarnas gudar. Självaste Ghandi skrev om Hussains (a.s) offer vid Kerbala. Imam Ali (a.s) var böjd i bön till Allah när Ibn Muljim slog honom bakifrån med ett förgiftat svärd.

Martyrer har jag inte skrivit så mycket om, då ordets betydelse och mening förvanskats och förvrängts av våra kära wahabiter. Enligt ordboken kan martyr betyda oskyldigt offer. Att en wahabitisk självmordsbombare tar civila oskyldiga med sig in i döden gör inte honom till en martyr, utan det är hans offer som dött den martyrdöden.

Shiaislam har genom åren gett många offer för att bevara islam och särskilt minnet av Ahlul Bayt, Profetens heliga familj. Här kommer lite om fem martyrer som led döden och är kända hos shias som de fem martyrerna:

Shaheed al awwall (Första martyren):

Muhammad Jamaluddin al-Makki al-Amili 1334-1385

Han var författare till boken ”Glittret från Damaskus”. Han föddes i Jabal Amil, ett bergsområde i södra Libanon som sedan 600 talet varit ett shianäste. Förföljelsen av shiamuslimerna i det området var hårt ända sedan den tiden. En fatwa av en Mailiki lärd utfärdades mot honom och en Shaafiilärd godkände dödsdomen.

På den tiden som al Makki var bara en ung pojke, så hade man lyckats utrota de shiamuslismka lärda från Jabal Amil. Det föranledde honom till att färdas till Irak och studera hos några av de största lärda på hans tid. Han återvända efter några år och hade då fått godkännande att berätta hadither, av både shia som sunnilärda.

Ett år satt han i fängelset och sedan togs han ut för att dödas. Han höggs ihjäl med svärdet, sedan korsfästets han och sedan stenades han och till slut brände man hans kropp i Damaskus.

Han fick tre pojkar och en flicka som alla var kända jurister i den shiamuslimska lagskolan al Jafaria.

Shaheed al Thani (Andra martyren):

Zayn al-Din al-Juba’i al’Amili (1506-1558)

Han var den förste att göra en tolkning av al Makkis bok ”Glittret från Damaskus” och den tolkning fick heta ”Den fina trädgården i att tolka glittret från Damaskus”

Zayn al Din var en respekterad man bland shias som sunnis. Han var en av sin tids största shiamuslimska teologer. På den tiden var han lärare på al Nouriya skolan och föreläste om de fem (4 sunni en shia) skolornas lagar och regler.

Han blev redan vid 33 års ålder en Mujtahid, en person som får tolka och utfärda dekret i reigiösa frågor. Då shiamuslimerna varit förföljda i området (södra Libanon) och ijtihad var förbjuden, så fick han se sig anklagad och fördes till sultanen (härskaren).

Zayn al Din var en beläst och berest man. Han hade besökt fjärran länder och studerat hos tolv olika sunnitiska lärda. För att livnära sin familj var han tvungen att jobba på natten med att hugga ved och på dagen lärde han ut de islamiska vetenskaperna till sina studenter.

På väg för att möta sultanen, så höggs hans huvud av en man. Sultanen i sin tur dömde mördaren till döden. Man byggde ett litet gravmosuleum till hans ära. Hans verk är än idag del av den utbildning man får i de religiösa skolorna.


En kommentar

  1. ahmet 20 maj 2009

    Assalamo Aleykum Broder i Islam!

    spana in min blogg – http://svararkristendomen.blogg.se/ – där jag svarar på ”Är Jesus Gud?” ”Kvinnoförtryck i Bibeln eller Koranen?” ”Muhammed i Bibeln?” och svarar på kristendom.blogg.se’s hyckleri kommentarer.

    Må Allah belöna dig och alla muslimer med det bästa.

    Amin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.