Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Det historielösa folket – del 2

Historia är som statistik, det kan användas och förvrängas och utnyttjas som man behagar.


Några år sedan läste jag i ett av de större och mer kända arabiska historieverken, Tarikh Tabari. Boken skrevs i början av islams historia och kan ses som en ”urkälla” till de arabiska verken vi har idag.

Jag hade läst på om händelser rörande kalifatet och konflikten mellan shia och sunni.

Profetens unga fru Aisha hade skapat mycket problem. Hon sägs ha bråkat med de andra gifta fruarna, till den grad att det även nämns i Koranen att Allah hotade fruarna att han skulle skaffa Profeten Muhammed bättre fruar om de han hade nu fortsatte med sina problem.

Senare startade Aisha det första inbördeskriget i islam. Enligt historieböckerna ledde hon en stor här mot den tidens ledare. Profeten lär ha varnat henne i olika hadither, för att gå ut och strida. Han lär ha lämnat profetior som berättade om hur hon skulle göra och vart hon skulle få varningar men att hon inte skulle lyssna.

När jag surfade in på wahabisidorna, ja då var det inte såsom historieböckerna hade berättat. Man hade helt enkelt hittat bortförklaringar och man hade skapat nya böcker man tog som källa.

Bakgrund:

Aisha, med hjälp av Talha och Zubayr, hade samlat en här och man startade ett krig mot kalifen Ali. Ali har aldrig förlorat ett slag och han vann detta såkallade ”Kamelslaget”. Han skickade hem Aisha i största respekt och lät henne komma undan denna synd mot islamiska stadgarna.

Enligt wahabiterna från idag, så startade Aisha inget krig. Man kom på den finuerliga ursäkten att ge Ali skulden för vad Aisha gjorde. Hur?

Man uppfann en person som aldrig funnits, vid namn Abdullah ben Sabah. Enligt sagan så var Abdullah bin Sabah den som skapade Shiaislam. Inte nog med det, vart än som det var problem i samhället och man inte kunde eller ville ge skulden till någon en person, såsom till exempel Aisha, så valde man Abdullah bin Sabah som syndabock.

Kamelslaget:

Enligt historien var det Aisha som startade problemen, kriget och kampen. Hon förlorade och fick sitta största respekten av  Ali.

Enligt revisionisterna:

Aisha ville ha fred, hon ville inte bråka, men denna fördömde Abdullah bin Sabah, han kunde inte tåla att det blev fred mellan muslimerna, så han och några vänner, i Alis läger of course so att Abdullah bin Sabahs dåd inverkade negativt på Ali och shias, började föra oväsen på kvällen och det ledde till att: Alis armé anföll den stackars fredliga Aishas armé.

Summa summarum:

Ali och hans män startade kriget, inte Aisha och hennes män.

Alla historieböcker har fel, inte i sak, men för att internet lett till att wahabiterna lurat i miljoner människor, att denna figur finns, att han och Ali låg bakom kriget och att Aisha och alla andra som begått fel och brott, är oskyldiga.

Historia är underbart men det gäller att undvika alla fällor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *