Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Min islam din islam? del 1

I dagarna har det funnits mycket rabalder om Mohamed Omar. Jag har gjort det till min uppgift att försvara allas rätt att yttra sig så länge de inte hånar eller förnedrar. Kritik av religion eller kritik av MO och mig, ska inte vara problematiskt. Det är något naturligt och del i vår form av personer som gjort det till vår uppgift att försvara religionen.

Jag själv kan säga att jag är ovän med allt från fanatiska muslimer, till konvertiter, från Sverigedemokrater till liberaler. Jag är hatad av shias och av sunnis. Vem bryr sig?

I slutändan ska jag kunna se mig själv i spegeln och jag ska orka med det jag ser. Jag var rätt feg av mig förr i tiden och växte upp i en religiös familj. När man tog upp islam i negativa termer, så höll jag tyst. Jag kunde inget om shia eller sunni, jag har märkt att hos shias är det inte så stor roll vad sunnis gör eller vilka sunnis är. Mina föräldrar var inte heller några som förbannade gamla vänner till Profeten, något många shias gör. Man brydde sig om vad som hände 1400 år sedan.

Jag bad, jag visste inte varför, jag fastade, jag visste inte varför, jag gick till moskéen, jag visste inte varför. Jag demonstrerade för några palestinier och ibland för några kurder. Aldrig fanns det en tanke på att dessa var sunnis och jag var shia. Aldrig fanns det något annat än gemenskap. Vi hade sunnis som bad med oss i moskéen.

På 80-talet försvann det röda monstret Sovjet. I dess ställe var man tvungen att hitta ett nytt monster, en ny fiende, en ny drake att döda- islam.

Iran hade vågat stå upp mot USA. Hur vågade de? USA lyckades lura sina lydstater Saudiarabien, Irak och Egypten att starta ett propagandakrig mot shias. Plötsligt började man se och höra om skillnader mellan shias och sunnis. Nu var vi inte förenade. Nu var shias kuffar, otrogna, de tillbad Ali och ansåg att Gabriel, den ofelbara ängeln, hade gått vilse.

Hur en ofelbar ängel kan gå vilse, det förstår jag än idag inte..men det måste ju stämma. Det är ju så att de som inte är shias, vet bäst och mest om shiaislam 😉

Fortsättning följer..

5 kommentarer

 1. Susanne 03 maj 2009

  angående din kommentar på : http://umzacharia.blogg.se
  akh akh akh:P
  först och främst vill jag säga att jag inte gett mig in på diskussionen ang sharia. jag känner till mina begränsningar ehm:P
  för det andra, så menade jag inte att DU pekar finger åt MIG eller Ilona för den sakens skull. SJälvklart är det en skyldighet att dela med sig av sin kunskap. Jag uppskattar det. Och säkert många andra också. Saken med att peka finger är när man ger kunskap på ett felaktigt sätt. På ett förnedrande sätt. När man pratar om det man lärt sig och på samma gång kör över dem man pratar till. Kör över dem på ett sånt sätt att dessa personer komma stänga sina öron och må dåligt. Många av dessa personer kommer visserligen ändå ta till sig kunskapen som spritts. Men jag anser att som syskon, systrar och brödrar borde vi vara mer ödmjuka inför varandra. Och vägleda mer än tillrättavisa. Om du förstår vad jag menar. Det finns så många sätt att lära ut på. Alla är inte bra. Alla sätt funkar inte. Alla sätt ger inte samma resultat.
  Detta är inte alls menat mot dig personligen jag vill bara klargöra det, och det var heller inte mina kommentarer i umzacharias blogg. Däremot är denna kommentar tillägnad åt dig:D

  Sist men inte minst vill jag också poängtera att det inte är endast eller ALLA konvertiter som tolkar Koranen lite som dem själva vill. Det finns måååånga uppvuxna muslimer eller vad man ska kalla dem, som tar lite vad dem vill och vrider och vänder på Koranen så det passar dem bäst.

  Ingen av oss är perfekt, vilket du inte heller sagt;) Men vi måste komma ihåg att vi alla bara är människor.

 2. Bahlool 03 maj 2009

  Japp därför jag alltid sagt att islams största fiende är muslimerna själva..och därför jag skrev där att många muslimer kastar sten i glashus.
  Jag menade inte dig heller men i och med att hon skrev att hon inte borde ge sig in i såna här diskussioner för att folk hade beklagat sig..eftersom jag var den ende så tog jag åt mig 😉
  Jag är den siste att döma eller förmana folk.
  En anekdot från Imamerna säger:

  En dag var Hassan och Hussain (Alis barn och Profetens barnbarn) på väg till moskéen. De såg en äldre herre som förberedde sig med wuthuu (tvättningen inann bönen) för att senare be. De unga pojkarna såg att han gjorde fel och ville inte skämma ut den äldre herren. Så de gick fram till honom och frågade om han kunde hjälpa dem? De visste inte rätt vilken wuthuu som var rätt, så de bad om att han skulle lära dem. Då de visade hur tvättningen skulle vara, då brast mannen ut och sa jag inser nu vad ni gjorde…jag är tacksam för den här läxan.
  Inget dömande..inget tvingande..inget uppläxande.
  Jag skrev även där, att jag själv har ofta gjort felet att jag dömde..men vi måste inse en sak och det är att islam är perfektionen. Den perfekta tron, den perfekta religionen den perfekta livsstilen

 3. Susanne 03 maj 2009

  Ja se där är ett perfekt exempel på hur vi kan vägleda varandra. Utan att peka finger.
  Jag tror verkligen att islam är perfektionen. Jag vet att vissa saker inom islam är utanför vårt förstånd. Jag vet det, förstår det(?) och accepterar det.
  Fast det är inte okej, enligt vissa, att acceptera att man inte kan förstå allt.

  Min mattelärare sa tom när jag frågade henne varför man skulle använda dessa formler och vad dem betyder, då sa hon: Nu läser du matte C då behöver du bara veta VAD du ska göra och NÄR. Sen när du kan det och väljer att studera vidare, då kommer du lära dig VARFÖR.

  Dock inte menat att man inte bör söka anledningen till det man gör i Islam. Men jag tycker ändå att det viktigaste är att ha tro och att göra sitt bästa att följa islam. Gud vet allt.Gud vet bäst…….

 4. Bahlool 04 maj 2009

  japp…det är därför det är så befängd att hårda och våldsamma åsikter inom islam vinner så mkt mark hos vissa människor. Muhamed Baqir al sadr förklarade en gång skillnaden mellan shia sufi och wahabi och då sa han att Wahabi är för hård för strikt, allt annat än spirituell..medan sufi är för spirituell för mkt åt det vaga..och att shia var mellanvägen..de sunnigrenar och shiagrenar som menar att de är medelvägen och inte är för strikta eller för flummiga..det är den rätta vägen tycker jag.
  När folk är så upptagna med att döma varandra, så fattar jag inte hur de hittar och finner tid att själva lära sig och utveckla sig inom religionen..

 5. Susanne 04 maj 2009

  ”När folk är så upptagna med att döma varandra, så fattar jag inte hur de hittar och finner tid att själva lära sig och utveckla sig inom religionen..”
  Bra

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *