Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ett nytt Kartago?

Obama talar till Irans folk | Utrikes | SvD.

146 före Kristus, förstördes en högkultur kallad Kartago. Den som följt min blogg genom åren vet att ett av mina favoritintressen är just historien om denna feniciska civilisation.

I tre krig, kallade de puniska krigen, förlorade Kartago landområde efter landområde, till slut fanns bara deras stora stad kvar, en stad med 1 miljon människor, på den tiden den största staden i världen.

Alla tre krig mot Kartago, var aggressioner från Roms sida; dagens Rom är just USA. Republiken som inte tillåter motstånd. Enligt Bush och Obama, så måste USA lämna ”terrorns” väg. Visa mig en enda händelse de senaste 30 åren, där den islamiska republiken Iran, begått en terroraktion.

Innan man förstörde Kartago, så tvingade man staden att ge upp sina vapen, däribland stora katapulter som försvarade staden.

Nu har USA krävt att Iran, avhåller sig från att utforska kärnkraftens hemligheter, hemligheter som många stater i världen besitter. Dessa hemligheter är inte förbjuda att utforska, dock är det militära använadet av kärnkraften som är förbjuden enligt de avtal Iran skrivit på.

Vidare kräver USA att Iran ska sluta hjälpa palestinierna mot Israels ockupation, en ockupation som är olaglig och som FN fördömt.

Det är alltså två frågor som ligger nära USAs hjärta.

När Kartago gav upp sina vapen, då förstördes staden. Av 1 miljon människor, överlevde 50 000, i slaveri.

Ifall Iran skulle sluta upp med att stödja palestinierna, så skulle dessa organisationer förlora kampen mot Israels förtryck, ett förtryck som kostat tusentals människor livet. Utan Iran, är det palestinska folket dömt att leva i misär och förtryck för resten av sina liv.

Jag hoppas att Iran vill skapa kärnvapen, jag tror inte på det, men jag hoppas. När aggressiva länder som Israel besitter sådana mäktiga vapen, då är det inte mera än rätt att Iran också skaffar sig dessa vapen, för att avskräcka Israel från att utföra sina krigiska planer.

Gamla historiska källor menar att förstörelsen av Kartago var så hemsk, att Roms präster gick runt på marken och hällde salt i den, så att ingen skulle kunna bygga upp en sådan stad på den platsen igen. Idag ser vi hur detta salt förstör Iran, embargo, hot, restriktioner, allt det är salt, använt av USA och Israel för att förstöra denna storaktiga civilisation.

Innan man gav upp sina vapen, lovades Kartagos folk, att de skulle få fred. När vapnen var borta så vällde Roms soldater in och mördade allt i sin väg. Liknande söta ord hörs från Washington; bara Iran ger upp sin utveckling, bara Iran ger upp sina vapen. Då kommer det råda fred.

Tittar man på USAs och Israels historia de senaste 100 åren, så inser man att dessa stater inte kan leva i fred. De behöver krig, såsom en människa behöver luft. De behöver fiender, såsom människor behöver mat. Iran är en stor fara för Israel och USA, deras motstånd, deras försvar och deras kamp för de förtryckta i mellanöstern, är en fara för den världsordning som råder, där alla ska lyda USA och inte stå emot det.

5 kommentarer

 1. David 20 mars 2009

  Det var verkligen intressant att läsa.

 2. mammamarie 20 mars 2009

  Nu blev jag intresserad av att läsa om Kartago. Jättebra jämförelse.

 3. Rafael 20 mars 2009

  Enligt Argentina var det Iran som låg bakom bomberna mot ett judiskt center i Buenos Aires for ett par decennier sedan. Irans inblandning har inte bevisats men många verkar hålla med argentinarna i skuldfrågan.

 4. Bahlool 20 mars 2009

  Rafael jag tror på att man måste ha bevis och att man måste bli dömd. Det är naturligt att man beskyller sin fiende för dådet, såsom Indien ofta beskyllt Pakistan för dåd begångna i Indien, ibland har de haft rätt ibland inte, men utan bevis är det inte mycket mera att göra. USA har stött terrorgrupper i Iran, de har stött Contras, de har gått emot domstolar som dömt dem till statsterror, inte ser vi dem som onda alltigenom? Inte ser vi någon gå ut och kräva av USA att de ska sluta upp med terrorn.
  Iran är inga änglar, men de är som Irak under Saddam, de får skulden för allt ont i världen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.