Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

En Ayatollahs sista vilja..del 2

I september, 1990, dog en av de högstrankade lärda, Ayatollah Sayyid Shahabuddin al Marashi, i den heliga staden Qom. I hans vilja fick man läsa några råd till sina barn, och till muslimerna. Jag har översatt det mesta och valt att minska ner texten så det är inte ordagrant.

Jag råder dig min son.

1. Var alltid redo att tjäna islam och sträv alltid för att försvara sanningen. Idag gråter islam ”Hal fi nasirin Yansuriuni? hal min Zabbin Yazubbu anni?; Finns det någon hjälpare som kan hjälpa mig? Finns det någon räddare som vill komma till min undsättning? Oh min son, i dagens värld finns det enbart ett fåtal som svarar på detta skrik och som kommer till islams undsättning.

2. Begrunda alltid över verserna i den heliga Koranen och följ dess råd och instruktioner. Besök gravarna och tänk, vart var dessa människor igår, vad var de, hur var de, och vart är de idag? Sitt inte och häng i onödiga och fåfängliga möten. Det finns idag enbart ett fåtal möten, där skvaller, förtal och lögner inte är närvarande, om de ens existerar. Undvik överdriven tillgivenhet till denna värld.

3. Bibehåll goda relationer till dina nära släktingar för med detta kommer du att få inspiration att göra gott och att få välsignelser och det ökar dina medel och ditt liv.

4. Undvik alltid förtal. Att skvallra över de lärda är som att äta förgiftad mat.

5. Stanna försjunken i att studera religiös kunskap. Fortsätt i att utöka det varje dag och var upptagen med att sprida det hela tiden.

6. Recitera surorna: Yassin efter morgonbönen, suran Naba efter middagsbönen, sura Asr efter eftermiddagsbönen, efter kvällsbönen sura Waaqia och efter nattbönen sura Mulk. Följ detta beteendet varje dag och det kommer att ge dig många saker. Jag har lärt mig det här av min lärare och dess belöning har bevisats för mig mer än en gång.

7. På nattbönen och i dess Qunoot (när man lägger händerna och ber Allah om saker) recitera denna dua (förbön):

“Allahuma Inni Asaluka bi Hakki Fatimata wa Abiha wa Ba’liha wa Baniha wa Sirril Mustawdai Fiha an Tusaaali ala Muhammadin wa aali Muhammad. Wa an Taf’al bi Ma Anta Ahlu wa la Taf’al bu Ma Ana Ahlul.”

8. Oh min son i sista Rukuu (när man böjer sig på marken) recitera salawat (välsignelser över Profeten): “Allahumma Sali Ala Muhammadin wa aali Muhammad wa Taraham ala Aajizna wa Aghisna Bihakkihim.”

9. Alltid recitera Tasbih (bönekedja) i vår förorättade farmor Fatima Zahras (a.s) namn. (Profetens dotter)

10 Oh min son läs och fundera över Fatimas (a.s) tal till muslimerna i Profetens moskée. Försök förstå hennes ord och dess betydelse.

11. Studera Imam Alis tal, kallad Shikshakiyyah (ett tal han höll om Abu Bakr och Omar, som stal hans rätt till att efterträda Profeten Muhammed s.a.w)

12. Ge aldrig up Shabbönen. Be om förlåtelse från tidig morgon.

13. Var mjuk och barmhärtig mot de fattiga och behövande, och ta särskilt hand om sayyids (ättlingar till Profeten) och studenter av religionen islam.

14. Gagna dig själv av välsignelsen i att besöka de heliga Ahlul Bayts gravar. Nå de platser där de är begravna och efter att ha reciterat dina hälsningar, be om förlåtelse och gör dina förböner – otroliga förtjänster finns i detta.

24marashi

15. Oh min son, se på ditt livs tid som värdefullt och slösa inte bort det i onödigt tal. Allah ogillar den unga mannen som slösar bort sin tid.

16. Jag har samlat på mig jord från Ahlul Bayts gravar, de heliga Imamernas, deras barns, deras vänners och heliga lärdas gravar i en liten väska. Begrav den med mig i graven, så jag kan få lite välsignelser.

17. Begrav med mig även mina svarta sorgkläder, kläder jag har på mig i månaderna Muharram och Safar, där vi sörjer Profetens familjs lidanden.

18. Efter att ni lagt duken runt min kropp, placera min näsduk, som jag använde för att torka mina tårar när jag grät över min förfader Hussains öde, på mitt bröst.

19. Oh min son, förbli alltid i en status av renlighet. Därmed kommer själen att vara nöjd och fri från sorg.

20. Efter min död, åk på vallfärd till Mecka och besök Profetens grav i mitt namn. I hela mitt liv önskade jag göra det här, men pga olika problem, kunde jag inte uppleva det. På samma sätt, besök Iraks heliga helgedomar i mitt namn. För det här kan jag inte betala med något annat än några få böcker. Jag hoppas att mina barn kan betala ur egen ficka för det här och visa mig denna ynnest. Vid Allah, jag äger inte en centimeter mark och har ingen rikedom av någon sort.

21. Oh min son, om det är möjligt, använd delar av dina pengar till Radde Mazaalim, att täcka mina skulder, om jag har sådana.

22. Oh min son, varje torsdags kväll, be någon komma till min grav och recitera om Hussains lidanden.

23. När ni bär min kropp, fråga människorna att ifall jag är skyldig dem något, så ska de förlåta mig innan jag begravs.

24. Varje torsdags kväll, borde mina söner komma till min grav och recitera den heliga Koranen och lyssna till berättelsen om Imam Hussains öde.

25. Bönekedjan, som är jord av gjord från Kerbala (Hussains gravplats), som jag använde för att recitera och bad om förlåtelse, ska begravas med mig.

Detta är Allahs värdelösa slavas sista vilja, tjänare i spridandet av kunskapen om Ahlul Bayt vid namn Maali Shahabuddin al Husseini al Maraashi an Najafi, skriven idag 20 Rabiul Akhar 1398 (muslimsk tideräkning) I Masuma Fatimas moskée. Jag ber Allah om hans förlåtelse.

17 kommentarer

 1. alyssa 18 mars 2009

  Jag brukar inte kommentera sådana här alster för jag har inget att säga, jag vill bara tacka dig B. för att du lägger ner tid på att översätta dessa texter. Bra översatt!

 2. Bahlool 18 mars 2009

  haha tack syrran 😉

 3. Fatima 18 mars 2009

  Läste Svartens blogg. Fan vad coolt ju 😉
  Tack för att du länkade honom till mig 😛

 4. Bahlool 18 mars 2009

  anytime fatima :)) han gillar muslimer som bloggar haha..så vem är du? svensk? konvertit? arab? ska du gifta dig med nån arab? jag samlar på berättelser över konvertiter så hade varit kul om du kunde berätta lite? Jag kunde inte hitta nåt på din blogg..

 5. Fatima 18 mars 2009

  Min mamma kommer från Sverige och min pappa är från Irak.
  Min mamma är konvertit (till Islam, shia.) Jag ska gifta mig med en arab från Palestina (inshaallah..) Så jag har liksom ingen berättelse åt dig 😛

 6. Bahlool 18 mars 2009

  hahaha wallahi som vi säger, qussat 3antar..alltså det är en lååååång story 😉 Hoppas din man ska bli shia 😉 😉 😉

 7. Fatima 18 mars 2009

  Min man har redan konverterat till shia 😉

 8. Bahlool 18 mars 2009

  hahah nu steg han och du i rankningen :PPP när ska ni gifta er inshallah?

 9. Fatima 18 mars 2009

  Haha! Vi ska förlova oss (eller ketbektab som det heter..) i maj inshaallah och bröllop i slutet av denna sommar, om allt går som planerat.. 🙂

 10. Bahlool 18 mars 2009

  fan vad bra grattis syrran 🙂 hur lärde ni känna varandra?

 11. Fatima 18 mars 2009

  Tackar 😉 För lite mer än 4 år sen så kom han till min grundskola (jag gick i 9:an) för att träffa kompisar (killar som gick i min klass..). Vet inte exakt hur vi började komma in på Islam, men vi började snacka sunni och shia, skillander och sånt. Och han var helt fascinerad och tyckte allt var jätte intressant och ville veta mer så vi brukade träffas i skolbiblioteket för att diskutera allt från Iman Hussein till varför kvinnor har slöja (diskutionerna blev ofta väldigt högljuda och vi blev osams flera gånger..). Men iaf, sen blev vi jätte bra vänner och har varit det i 4 år nu.. 🙂

 12. Bahlool 18 mars 2009

  mabrook syrran :)) jättekul att höra faktiskt. Vill du jag ska ändra länken till att heta fatima istället? 😉

 13. Fatima 18 mars 2009

  Tack igen 🙂

  Jag tycker att Fatima låter bättre än Gusbus haha! För om du syftar på första ordet på min blogg så är det Gustibus (du stavar alltså fel..:P) Men gör som du vill, det är din hemsida det här 😉

 14. Bahlool 18 mars 2009

  hahaha tror jag lider av dyslexi ibland 😛

 15. Bahlool 18 mars 2009

  om din pappa är irakier varför har du svenskt efternamn 😛

 16. Fatima 18 mars 2009

  Vet faktiskt inte exakt. Det bara blev så, mina föräldrar tyckte väl att det var lättare för oss barn om vi hade ett svenskt efternamn i Sverige.

  Ser att du ändrat länken till Fatima 🙂 Tack Baloo 😛 😉

 17. Bahlool 18 mars 2009

  anytime syrran :PPP

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *