Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Systemet som brast..

Upptäck Sverige – DN.se.

Avslutande delen i serien om invandrare och deras bemötande i Sverige och världen. Jag kan bara säga att jag känner igen mig i tankarna och i analysen av probelmen so tas upp. Författaren tar upp att man bör kritisera invandringen, lika mycket som man får och bör kritisera Sverige och svenskarna; jag själv har kritiserat invandrare, mig, muslimer, och svenskar, men det är enbart när jag kritiserat Israel eller Sverige, som jag fått höra negativa ord från mina läsare. När jag tar upp något jag ogillar med svenskar, Sverige eller med Israel, det är då som jag får höra jag bör inte stanna i Sverige, jag borde ”åka hem”…

Min uppfattning är att vi alla har fördomar, men att fördomar inte bör styra våra handlingar, enligt artikeln, så är just det här en fara, att vissa personer har fördomar och sedan har så pass mycket makt, att de låter dessa fördomar styra folks liv. Det är också en av grunderna till varför min family flyttade härifrån till just England, samma England som många invandrare flyttar vidare till, eftersom de inte kan se att de kan eller får utvecklas i Sverige. Enligt artikeln så var det många personer, med bra utbildningar, som fick flytta dit, eftersom deras namn eller utseende inte passade de fördomsfulla cheferna.

När jag skrivit om invandring eller om islam, så har jag i majoriteten av fallen fått höra att det är blattarnas fel, att det är muslimernas fel, att det är på grund av den religion människorna tillhör eller på grund av kulturen de kommer ifrån, som det blivit fel. När jag belyser, att det kan vara på grund av fördomar, diskriminering och även på grund av invandrarnas fel, då får jag höra att jag hatar Sverige och svenskarna och bör åka hem. Alltid detta åk hem åk hem åk hem. Mitt hem ligger i Helsingborg, om det hjälper diskussionen att jag åker dit, så visst varför inte?

Artikeln är väl värd att läsa, den belyser skillnaden i att en folkgrupp lyckas bra i USA, men misslyckas i Sverige, den belyser att folk kan utvecklas, jobba och känna sig nöjda i England, men missnöjda i Sverige; det tas upp att människor kommer till Israel, får jobb där, men att de inte kan få jobb i Sverige.

Frågan är, vad är felet? Vad beror det på? Är det kulturen hos dessa tjuvar, dessa bidragssnyltare och parasiter? Är det deras religion som säger att de måste snylta i Sverige men att de måste lyckas i USA? Jag har hört alla möjliga förklaringar, men just den här med diskriminering och den naiva synen att staten måste ta hand om allt och alla och amma dem, även när de är vuxna, är enligt mig, en av huvudanledningarna till att det går åt helvete för invandrare i Sverige.

En människa som i hela sitt liv fått jobba för att överleva, kommer till Sverige och inser här att, när han försöker jobba eller göra rätt för sig, så får han inte det..han inser att den som inte jobbar får ut mera än den som jobbar. Den som söker jobb blir nekad gång efter gång efter gång. I Helsingborgs Dagblad läste jag en gång om en svart man, med två examen, han hade sökt över 200 jobb, och han är fortfarande arbetslös. Han undrade vad han behövde göra? Måste han byta namn? Jag har några gånger i mitt liv nobbats av tjejer, det ledde till att jag inte orkar försöka mera och då struntar jag i att försöka. Hur kan man kräva av en person att han ska försöka söka jobb om och om och om igen, när han nekats så många gånger?

Jag anser inte att hela felet är i den ”stora” invandringen, utan att felet ligger både och. Det är hos invandraren, som tillåter sig bli hunsad och det ligger också hos det svenska systemet, där man daddas och där man får höra vad som är bäst för en, istället för att man som vuxen själv kan berätta vad som är bra för en.

Det här systemfelet, har inte bara drabbat invandrare utan även svenskar. Det behövs ett systemskifte, av stora mått. Det behövs en förändring av själva systemet, inte ett stopp av invandringen eller ett stöd åt rasistiska partier, utan man måste inse att människorna är vuxna nog att bestämma över sitt liv.

Några exempel: Några av mina kunder är svenskar och några är invandrare, både svenska och invandrare, försökte få utbildning, en utbildning som kostar 70 000 kr. Vissa fick det, andra inte. De som fått utbildningen, har nu jobb som lastbilsförare, resten som inte fick det går på kurs efter kurs efter kurs.

Så nej det är inte fel på religionen eller på invandringen i sig, utan det är en massa olika fel och misstag, som skapar det kaos vi ser idag, ett kaos som underlättar för människor att diskriminera och att bli diskriminerade, som underlättar för folk att snylta, eller bli snyltade på.

Jag har ingen mirakelkur, men det här är ett bra sätt för folk att förstå att det kanske inte enbart är invandringens fel att Sverige inte tagit tillvara av de här människorna, som kan hjälpa Sverige bli ännu rikare?


5 kommentarer

 1. David 15 mars 2009

  ”Artikeln är väl värd att läsa, den belyser skillnaden i att en folkgrupp lyckas bra i USA, men misslyckas i Sverige, den belyser att folk kan utvecklas, jobba och känna sig nöjda i England, men missnöjda i Sverige;”

  Tror du inte att de Somalier som väljer att utvandra till USA är mer driftiga än de som väljer välfärdsstaten Sverige? Âr det helt slumpartat vilket land utvandrarna väljer?

  Och… den välfärdsmodell vi har i Sverige förutsätter ett visst mått av socialt kapital, dvs ömsesidig tillit i samhället. I skandinavien rellaterrar vi och litar på främlingar på ett sätt som är nästan otänkligt i många andra kulturer (där det i stort sett bara är de nära och kära som ”räknas”). När Sverige tar emot hundratusentals individer med ett helt annat socialt kapital så fungerar inte det svenska systemet längre. Dock… mycket tyder på att ”den svenska modellen” hade varit dödsdömd också utan invandring, men invandringen har accentuerat utvecklingen.

 2. Bahlool 15 mars 2009

  David jag tror cokså att svenskarna är för naiva, men att säga att det är ett skandinaviskt fenomen tror jag inte på vi har ju sett hur det är med invandrare till länder som finland, norge och danmark. Att de som utvandrat är mera driftiga som åker till USA tror jag inte på men tror att det är just systemet som tvingar folk att bete sig på ett annat sätt där och att det lett till att folk är ”tvungna” att vara mera driftiga.

 3. Erik 15 mars 2009

  Maciej VÄGRAR i detta långa svammel att ta upp kärnfrågan!
  Varför har Sverige en massiv invandring/kolonisering? Har svenska folket velat ha en massiv invandring? Svar nej!
  Har svenska folket nån gång fått bestämma ifall de vill ha en massiv invandring? Svar nej! Frågan har KONSTANT förtigits/stigmatiserats!
  Har svenska folket tillfrågats om de vill ha ett mångkulturellt Sverige?
  Svar Nej!
  Har vi haft en debatt där det naiva svenska folket kunnat få diskutera om man velat ha massiv invandring/mångkultur med allt vad det innebär i form av kriminalitet och dagliga motsättningar?
  Svar Nej!
  Har svenska folket informerats om vad det mångkulturella samhället innebär? Svar Nej!
  Får det svenska folket i framtiden mer information om vad det mångkulturella samhället och massinvandringen kostar, information om vilka grupper som begår vilka brott osv?
  Svar Nej! Detta kommer icke att ske så länga media och etablissemang lägger locket på med censur av invandrares brottslighet, vitpixlande av mörkhyade kriminella i kvällspress, och ett allmänt förtigande om invandringens fortsatta konsekvenser för svenska folket!

  Vet hut MAciej och DN!

 4. Roger Svensson 16 mars 2009

  Sverige verkligen ett paradis för alla världens lycksökare, kriminella och lättingar så att vi får hit dessa är inte så förvånande. Däremot har ju Sverige väldigt lite att erbjuda högutbildade, driftiga och de som vill arbeta.

  Har man en internationellt gångbar högre utbildning så står knappast Sverige högt i kurs, ett land med bland västvärldens lägsta löner för högutbildade och skyhög skatt i en avkrok av världen, med ”konstigt” språk och otrevligt klimat lockar knappast när andra länder, t.ex. USA, erbjuder så oändligt mycket bättre villkor.

  Är man en driftig entreprenör så är väl Sverige knappast landet som erbjuder bra villkor att starta upp sin verksamhet i. Skyhöga skatter, dålig tillgång på riskkapital, stelbent arbetsmarknad och byråkrati är knappast något som lockar till företagande …

  Inte eller för outbildade som vill arbeta har Sverige något att erbjuda, den typ av instegsarbete som kan bli aktuellt i deras fall, enklare lågavlönade servicejobb, finns knappt på svensk arbetsmarknad.

 5. Bahlool 16 mars 2009

  Wow jag håller med dig Roger 😉 ovanligt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *