Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Diskriminering som kostar

Svårare för invandrare att få jobb – DN.se.

Enligt rapporter och enligt artikeln, så är utrikesfödda arbetssökande diskriminerade när det gäller att söka jobb eller att få likvärdiga löner som infödda svenskars löner.

Man menar att det beror på två saker, å ena sidan diskrimering och å andra sidan att dessa invandrare inte har samma kontaktnät. Av alla OECD-länder så var just Sverige och, hör och häpna, Danmark i botten. Skillnaden mellan urikesföddas och inföddas löner var 10% i Sverige men i Danmark, som hade en särställning, var skillnaden 25%.

En ”jämställd” sak som invandrarna hade gentemot svenskfödda var just att kvinnor från andra länder hade oftare en naturvetenskaplig/teknisk inriktade jobb. Man har ofta i Sverige försökt få fler tjejer att välja teknik i sina utbildiningar. Jobben är högkvalificerade, invandrarnas jobb är sökta, de bor i rätt områden där jobben finns ändå inser inte arbetsgivarna att de förlorar pengar på att inte anställa dessa personer. Ofta är invandrarna överkvalificerade för de jobb de får. Jag hade en praktikant som var ingenjör i Azerbadjan, hon fick städa hos mig. Så belönas hennes kunskaper.

Än en gång inser inte Sverige eller svenskarna vad de går miste om, andra länder kommer inte att tacka nej till sådana här välutbildade personer. Jag har själv några vänner som har och har haft planer på att åka utomlands och jobba, pga de låga lönerna och den diskriminering de upplever här.  TCO-rapporten publiceras idag och jag hoppas att fler chefer läser den, innan dessa personer tröttnar och väljer att åka till länder som välkomnar dem.

Det kostar att inte få jobb, det kostar Sverige som går miste om dem, det kostar att betala dessa personer socialbidrag eller andra bidrag, det kostar arbetsgivarna som måste söka efter jobbsökande, som finns framför näsan på dem, det kostar dessa personer en massa år de går miste om, som de hade kunnat jobba i istället.

13 kommentarer

 1. Wembo 12 mars 2009

  Med tanke hur du skriver om arbetslöshet och diskriminering vore det intressant att veta vad du tycker om Muhammed Omars samarbete med nationalistisk extremhöger. Är inte det en konstig vänskap tycker du?

 2. Bahlool 12 mars 2009

  Jag är inte ansvarig för Mohamed Omars handlingar eller tankar. Jag och han skiljer oss i vår syn på en massa saker, och håller om en massa. Jag vet inte vilket parti du planerar att rösta på eller vilket folk du umgås med men jag tror knappast att du håller med partiet eller folket till 100% eller? Jag ser gemensamheter med vänstern, Mohamed omar ser gemensamheter med högern, men i slutändan har vi, som muslimer, en annan syn på världen än högern och vänstern.

 3. Johan 12 mars 2009

  Varför är man så snabb att skrika ”diskriminering” så fort invandrare har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden? Akademiska meriter är bara ett av många kriterier för en arbetsgivare. Samarbetsförmåga och kommunikation spelar också en stor roll, och där är det ingen fördel att inte ha svenska som modersmål eller att komma från en annan kultur.

 4. Bahlool 12 mars 2009

  Johan just de här personerna har bott i Sverige sen barnsben. Vidare menar artiklen att det bara fanns två logiska anledningar till att de inte får jobb och det ena är just diskriminering.

 5. Daniel 12 mars 2009

  Bahlool Jag tackar dig för en mycket intelligent inlägg. Själv utbildade jag ming i Sverige och har flera års erfarenhet inom mitt yrke inom medicin.

  Värre är situationen för de som har utbildat sig utomlands.
  Kvaliteten kan variera, vissa har mycket större kvalitet och nivå än de utbildningarna i Sverige, andra däremot är lite sämre och kräver att man ska kompletera.

  Min fru själv är civilingenjör och civil ekonom utbildad i Ryssland, deras utbildningar håller ganska högt nivå internationellt specielt inom det tekninska områden men inte minst inom ekonomi, Hon med 10 års studier, 10 års erfarenhet i sitt eget land, hon har varit anställd allt från key account manager, comercial manager till Vd för internationella företa med omsättningar som får de flesta stora företag i Sverige att blekna ut. Hon har en otrolig CV och har jobbat i frera multinationella bolag. I moskva bland annat.

  Hon själv har haft det jobbigt att hitta en intressanta erbjudande i Sverige.
  hon har varit och praktiserat på ett par företag i Sverige. Själv tycker hon att i Sverige all sköts på alldeles för långsamt tempo i jämförelse på var hon jobbade tidigare, alla projekter tar så himla lång tid, och många företag är otrolig inefektiva. Men hon har inga problem att anpassa ner tempot. Men jag kan säga att hon trots en utmärk CV med flera rekomendationer från internationellt kända personer. Hon har inte fått en enda anställningsintervju.

  Just nu diskuterar möjligheteten att vi ska flytta till England, Frankrike eller Tyskland, allt eftersom i Sverige ser man ingen vidare framtid som en erfaren, framgånsrikt utlänsk person, här packas alla i samma påse. Drås alla över samma kam. Hon konkurrerar svenska män på alldeles för hög nivå, dessutom är alla män som jobbar inom dessa positioner mycket trångsynta och vägrar att ta förändringar. det säger jag av egen erfarenhet. Som sagt som högutbildad utlänsk kvinna är svårt att ta plats i Sverige.

 6. Bahlool 12 mars 2009

  Daniel problemet är ju att även svenska kvinnor har problem att komma in i de fina salongerna på storföretagen så jag tror att din fru inte bara har problem med att hon är invandrare utan att hon också är kvinna. Det är alltså dubbeltupp värre för många som hon och de som tas upp i artikeln. Jag själv besökte släkten i London och de berättade, ur egen erfarenhet, att det var mycket lättare att få jobb där. Ett stort antal irakier hade flyttat från Sverige till England för att de hade större chans att få jobb där.

 7. Arne 12 mars 2009

  FN har konstaterat strukturell diskriminering inom arbetslivet i Sverige. Bortförklaringar är överflödiga.
  Det man tycks inte förstå är att det kostar oss mera pengar att låta dessa människor gå arbetslösa – än att de jobbar och betalar skatt!

 8. Bahlool 12 mars 2009

  Arne: jag anser att vi alla har fördomar men det blir farligt när dessa fördomar får styra våra handlingar och vårt beteende, som tex när vi ska anställa folk. Så dessa personer verkar vara mera intresserade av att låta fördomarna styra än att låta vinstintresset bestämma. Jag har fördomar mot vissa som gjorde inbrott i min butik, ändå har jag tillåtit några av dem att praktisera hos oss, då jag tjänar på det.

 9. Wembo 12 mars 2009

  Arne: Kan du länka till det dokumentet, vore intressant att läsa!

  Det är ett vansinne att Sverige inte kan ta till vara på utbildning och begåvning bättre. Jag vet flera som flyttat till både England och USA och där går det genast bra för dem och de får jobb som motsvarar deras utbildning.

 10. Danial 12 mars 2009

  Man ger upp efter ett tag. Att gång på gång ha en chef med knappt hälften av ens egen utbildning eller kompetens gör att man till slut anstränger sig precis så mycket som man blir uppskattad/ersatt. Resten struntar man i.

 11. Erik 12 mars 2009

  Det är ju ganska uppenbart att svenskarna inte vill ha invandringen! Detta är den enda protesten den fega svensken vågar utföra! Tyvärr sitter det ett litet genomruttet etablissemang i form av media och politiker och tvångsmatar svenska folket med en massinvandring/kolonialism utan dess like i övriga europeiska länder.
  All kritik mot massinvandring tystas och dämpas med etablissemangets skuld och skambeläggande av all opposition som direkt de yttrar sig får stämpeln och brännmärkningen rasist stämplad i pannan för resten av livet!

  Jag säger bara FY FAN!!! Med nuvarande politik går Sverige helt åt helvete! Både för etniska svenskar och invandrare är detta mångkulturella skitprojekt en tickande bomb och en blivande framtida mardröm. Stoppa ”balkaniseringen” av Sverige NU!

  Stå upp mot massinvandringen! Krossa mediamonopolet! Ställ ansvariga politiker till svars i EU-valet 2009 samt Riksdagsvalet 2010!

 12. Kalle 13 mars 2009

  Vad duktig du är Erik, du orkar inte ens skriva en ny text utan du spammar fram samma inlägg i alla bloggar som berör detta ämne. ”Massinvandring”, dett är typsikt för just Sverigedemokrater. Att redan från början bestämma att invandringen är en ”massinvandring”!

  Sveriges nettoinvandring är inte märkvärdigt högt på något sätt. De som ofta talar om den fruktansvärda ”massinvandringen” tar inte med i beräkningarna att folk flyttar ut också. Självklart finns det en stor diskriminering mot invandrare, jag har själv sett den på nära håll när jag efter ha blivit anställd fått höra av chefen att det var ju många invandrare som ansökt men ”dom kan man ju inte anställa” för vad hade då hans kunder trott!

  Men du gapar och vrålar om ”massinvandring”, du är ett av problemen, du är nämligen en av dom som sprider dessa myter om invandrare. Om det nu är så uppenbart att svenksarna inte vill ha invandringen varför röstar inte mer än ca: 3% på partier som dina Sverigedemokrater? Jag säger snarare FY FAN för inskränkta nollor som dig. Gud bevare oss om slödderpartiet SD kommer in i EU eller ännu värre riksdagen. Då kan vi snacka mardröm!
  Uuuurk!

 13. Bahlool 13 mars 2009

  hehe kalle, jag svarade Erik att hans inlägg inte ens gick att bemöta så mycket dynga var det..men han såg det mera som att man inte klarade av att bemöta hans ”sanningar” 😛

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *