Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Bräcklig fred?

Biden öppnar för talibansamtal | Utrikes | SvD.

Talibanerna är en gruppering som följer Deobandigrenen inom sunniislam. Denna har färgats mycket av Salafiterna/Wahabiterna, som med hjälp av oljepengarna, spred sitt gift från Saudiarabien och ut i världen. Talibanerna är en fara, inte enbart för västvärlden men också för muslimerna och islam.

När Talibanerna hade makten i Afghanistan, så stoppade de all opiumodling. Det land som producerar mest opium är just Afghanistan. Då USA bestämde sig för att få bort sina gamla vänner från makten i Afghanistan, ledde det till en otrolig uppgång av opiumodling i Afghanistan och landet har blivit ett större nav för knarkhandlen än det någonsin varit.

Talibanerna vinner mark i Afghanistan. Varje gång USA mördar oskyldiga barn i sina attacker mot byar, så är det någon släkting eller vän som vill ta hämnd. Deras makt ökar i länder som Pakistan också, där de lyckades få regeringen i Islamabad att gå med på att införa sin version av Sharialagarna i ett område kallat Swatdalen. Swatdalen var fredligt och så vackert att det ansågs vara Pakistans lilla Schweiz. Dessa lagar infördes efter att Talibanerna lyckats utmanövrera den pakistanska armén. Efter att ha sprängt upp över 180 skolor, för att dessa tillät flickor att studera, har man alltså fått laglig makt, att införa sin förvrängda och sjukliga syn på islam.

På senare tid har även attackerna mot shias ökat i Pakistan, shias utgör 25% av befolkningen i landet och har i många år fått utstå attacker och angrep mot sina moskér och begravningar. I ett område har Talibanerna omringat shiabyar och dagligen mördas det 20-30 shiamuslimer, då regeringen inte klarat av att komma dem till undsättning.

Vem tjänar på en fred i Afghanistan? Enda som tjänar på en sådan fred är USA, dess allierade och särskilt Talibanerna. Talibanerna kommer få inflytande och möjlighet att hjärntvätta fler unga män att gå med i deras armé. USA och deras allierade kan koncentrera sig på sin ekonomi och på Iran istället. I slutändan kommer detta kriget att blossa upp igen och leda till att man möter en starkare fiende.

USAs problem i kriget är att de är så rädda för egna förluster, att de blint angriper oskyldiga, och detta leder till ett ökande hat hos pakistanier och afghaner.

Att lita på Talibanerna och en fred med dem är lika befängt som att man kan tro att man kan knäcka dem militärt. Profeten Muhammed hade fred med avgudadyrkarna på 600 talet, och efter freden var han tiofaldigt starkare än innan freden. Jag tror att det är det här som Talibanerna tittar på när de planerar för fred med väst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *