Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Rasism är rasism om det sägs av en invandrare eller av en svensk.

Vilse i mångfalden – DN.se.

Tredje delen i denna helt underbara serie, idag höll jag inte med henne i allt, delvis pga att hon var tvungen att ta upp såna som Demir Steen så ofta. En dam som gjort sig känd för att ljuga om saker och ting. Vad man måste betänka är att rasism är rasism. Om det är en arab som säger jävla zigenare eller en svensk, så är det en förolämpning.

Som vanligt måste jag ta upp gamla saker i mitt liv, som får mig att reflektera över den här artiklen:

1. Jag och Patrik Benedikto, var på väg med båten från danmark. När vi satt där och väntade med våra fiskespö, så frågade en lite alkoholpåverkad herre vart vi var ifrån. Hans fru sa så får du inte fråga. Vi kom dock in i diskussionen och jag och Patrik var runt 14 år gamla. Han var mulatt, halvsvensk och halvtanzanier. Han kunde inget annat än svenska och han var en av ledarna för den mobbningsgrupp på runt 7-10 personer, som något år tidigare brukade jaga mig. Jag minns att jag påtalade för honom att han ju var svart, hur kan en svart vara rasist mot mig? Vi borde ju hålla samman…men tji fick jag. Jakten gav mig bra kondis och jag gick ner några kilo. Varje rast kändes det som gatlopp.

Till slut lärde jag mig så bra svenska att jag kunde mobba honom tillbaka, och jag uppfann namn för de flesta av de här mobbarna. Mobbare som visade sig vara lika svenska som jag. En var norrman, en var dansk, den andre var halvfransman och den fjärde var ättling till invandrare från 1800 talet. Jag var alltså bara en i raden av invandrare, men jag var mörk och inte så stark som Patrik, så jag var långt nere på hackordningen.

2. Det blev ett ramaskri, hur vågar svenskarna visa sin flagga? Hur vågar svenskarna sjunga sin nationalsång.

Jag var inte så aktiv i diskussioner på den tiden men jag minns när en serbisk herre, ifrågasatte en dam vid köttdisken på en butik, för att hon hade en liten svensk flagga på disken. Kameramannen måste ha njutit. Måste jag påminna folk om att det var just nationalismen som förde serberna från krig till krig?

Nationalismen är av ondo, men Sveriges nationalism är ingenting i jämförelse med Danmarks eller Norges. Försök säga till en dansk, ta ner din flagga, sjung inte din nationalsång. Försök säga till en amerikan att ta ner sin flagga, att sluta sjunga sin nationalsång. Varför går det att säga de här sakerna till en svensk, men inte till någon annan?

Tyvärr har flaggan, Karl XII och andra svenska symboler, börjat användas av ”nationalister och rasister” det betyder inte att vi ska sluta använda oss av dem, utan vi måste ta tillbaka dessa tecken och dessa gestalter. Om jag som muslim inte kämpar emot muslimska terrorister, så får jag skylla mig själv när jag likställs dessa personer. Om jag som svensk inte kämpar emot rasismen och deras övertagande av våra svenska symboler, då får jag skylla mig själv om SD eller andra rasistiska partier tar över Sverige.

För mycket nationalism är skadlig, se på de många nationalistiska krigen på senare år. För lite nationalism leder till att folk som invandrat, tar sig rättigheter de inte bör ha. I Sverige måste man ha rätten att visa den svenska flaggan. Jag har haft svensk fotbollströja på mig på jobbet, och min lillebror har en t shirt med svensk på. Om jag får ha det, varför får inte en ”infödd” svensk ha det?

3 kommentarer

 1. Måns 05 mars 2009

  Maciej Zaremba är en man. Dina erfarenheter och observationer var intressanta!

 2. Bahlool 05 mars 2009

  Tack måns trodde verkligen det var en kvinna. Där ser man hur mina fördomar också förblindar mig hehe

 3. Hanna 05 mars 2009

  Vad jag håller med dig om detta. Kan inte säga något mer. Jag håller med till 100%.
  För att man t.ex är för sitt land och stolt över det betyder det inte att man ser ner på människor med bakgrund i andra länder och kulturer eller är emot mångkultur. Läste artikeln du länkade till också och den är verkligen bra skriven. Den tål att tänkas på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *