Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Demokrater har större rättigheter att begå brott

CIA förstörde omstridda videofilmer | Utrikes | SvD.

Enligt uppgifter från CIA och människogrupper, så har CIA, under Bushs regeringstid, förstört över 90 videofilmer. Filmerna visar hur man torterar fångar, något USA blivit anklagad för en längre tid nu. Låt oss tänka till lite:

Vi ser alla upp till USA. Vi anser att det är demokratins förkämpar och vi anser att USA försvarar demokrati, mänskliga rättigheter och allt det goda vi tror på. Eller?

Om en terrorist begår ett illdåd, om han kapar av huvudet på någon, om han bombar, om han hotar, om han uttalar sig negativt på något sätt; då ser man det här i media. Då visar vi i väst avsky för dessa människor. Vi till och med hatar dem. Vi tar avstånd från dessa galningar och brukar belysa hur hemska de och deras religion är.

Om en demokrati som USA eller Israel begår ett illdåd, om de torterar, om de fängslar olagligen, om de fördriver, om de bombar, om de startar krig, om de uttalar sig negativt på något sätt; då ser vi inte ner på dem. Varför?

Vad är skillnaden mellan en terrorist som begår ett illdåd och en demokrati som begår ett illdåd? När jag diskuterar Israel, får jag höra att det ju är en demokrati. Jaha? Ska det vara tillåtet för demokrater att bryta mot demokratiska regler och lagar? Ska vi visa avsky för en terrorist så måste vi även visa avsky för en demokrati som beter sig fel. Tyvärr märker jag på det stora flertalet som skriver kommentarer, att de inte tänker så. De menar att det är hemskare att en odemokratisk person beter sig odemokratiskt än att en demokrat beter sig odemokratiskt. Tänk efter. Jag tycker det är genant att jag, en “odemokratisk fundementalistisk fanatiker” måste ut till demokratins och yttrandefrihetens försvar.

Det är värre om en demokrati beter sig illa än om en dikatur beter sig illa. För demokratin har valt en viss väg, där de kräver av andra att försvara yttrandefrihet och mänskliga rättigheter. Då är det extra farligt när dessa demokratier beter sig illa. Då är det extra farligt när de beter sig lika illa eller tom värre än odemokratiska grupper.

Det är rätt skämmigt av USA att tortera fångar, vad de än gjort, så måste USA stå över sådant, de måste stå för de värderingar som gjort USA till en ledstjärna för världens folk.

Känslan jag får är att demokratiska stater har en rättighet att begå brott mot de demokratiska värderingarna. Sverige är ett av de länder som hjälpt USA föra iväg människor till tortyr och ovissa öden..

6 kommentarer

 1. Bahlool 03 mars 2009

  nice johan 😛

 2. eriande 03 mars 2009

  Är du ironisk nu? USA får alltid fan för minsta lilla påstådda illgärning. Medans terrorister och terrorist stater alltid ursäktas på något vis, de är fattiga de är utsatta osv… ALDRIG nämns ens de passager av koranen som inspirerar dåden ….

 3. Bahlool 03 mars 2009

  Eh? Så alla terrorister är muslimer? All terrorism har alltså belägg i Koranen? Låt oss anta att du har rätt, vad har USA för ursäkt för sina brott?
  Har vi sett domstolar mot USAs brottslingar? Har vi sett att de straffats? Så vad för fan får de enligt dig?

 4. Farre 03 mars 2009

  Var finns de som varje år samlas och skriker ”Aldrig mer” med hänvisning på dem brott som tyskarna begick under den andra världskriget? Oh ja, de ingår i koalitionen visst.

 5. Sancak Beyi Emre 03 mars 2009

  Bahlool, skit i vad erinde säger .. Minns du att jag bad dig kolla upp vilka konventioner USA hade ratificerat? CAT är en av dem, men Bush gjorde reservationer på den .. Vilket man inte får göra ..

  Anledningen till att dem raderat banden är att man inte kan skylla på att man fått order om de .. och att de CIA operatörerna måste skaka galler om man kan identifiera dem !

  Emre

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *