Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Låt oss mobba jävlarna…

Unga som talar “fel” språk straffas | Inrikes | SvD.

Dagens Nyheter

Jag var runt 10 år gammal och hade en leksakspistol med mig till fritidsgården. En liten skitkille kontaktade personalen och de tog min pistol och sa om jag vill ha tillbaka den, så får jag ta dit mina föräldrar. Vi bodde flera kvarter därifrån och jag förstår än idag inte riktigt varför det var fel av mig att ha en leksakspistol med mig.

Vissa minnen stannar längre hos en än andra, däribland att man blir utslängd för att man talar något annat språk än svenska, såsom fallet är med dessa fritidsgårdar som portar unga som talar andra språk än svenska. Jag var i London och där mötte jag många kulturer, klädstilar och många olika värderingar och religioner. Folk talade engelska, konstiga dialekter, olika språk; och ingen brydde sig. Varför är det enbart i Sverige som jag möter den här synen att det är genant av folk att de talar andra språk? Varför är det enbart i Sverige som jag ser personer som tittar konstigt på en för att man vågade yttra något på ett annat språk än svenska?

Jag var postombud och min kontakt där hade mage att ta upp ett stort och allvarligt klagomål. Jag blev rädd att det var något riktigt allvarligt, men tji fick jag. En person hade ringt och retat sig på att vi talade arabiska i mobilen. Stackare…Det som retade mig då var inte ens samtalet, utan att min kontakt på Posten, ansåg det vara värt att ens ta upp detta allvarliga problem. Patetiskt. Det roligaste i sammanhanget är att jag har för vana att inte tala arabiska i butiken, men ju surare jag blir på bönderna i byn, desto mera arabiska talar jag..passar det inte så finns det andra butiker. Så det blev en protest från min sida. Kan också säga att jag sa upp avtalet med posten kort tid senare…

Frågan man måste ställa sig är: är det alla språk man ser ner på? Eller är det enbart vissa “blattiska” språk? Språk från Afrika, mellanöstern och Asien ser man ner på men retar sig folk på att någon talar tyska? Engelska? Franska?

När vi hör danskar tala sitt språk (har runt 20 tal olika familjer som kunder i min butik, en av dem ringde och rabblade upp siffror till ett paket; PÅ DANSKA!!) i Sverige, ser vi verkligen konstigt på dem? Får de höra att de måste lära sig svenska? Även när de bor här. Säger vi åt dem att de måste tala svenska när de är här, något många invandrare får höra? Varför gäller den synen enbart mörka araber och afrikaner?

Å ena sidan är det bra att barnen får lära sig bättre svenska, men att ha kunnande i många olika språk är ännu bättre.

27 kommentarer

 1. T 24 februari 2009

  bahlool, har du möjligtvis blockerat mig eller? börjar misstänka det nu..du är ju aldrig online, dock aktiv på bloggen!

 2. Bahlool 24 februari 2009

  om du är tilla så ja, jag blockerade dig och skrev också till dig flera gånger om att jag kommer blocka dig. Sen är jag aldrig online sen flera veckor. Alltid invisible eller offline.

 3. Henke 24 februari 2009

  Du har inte tänkt tanken att det kanske är bra för barnen i rosengård att få en plats där de är tvugna att prata svenska? Spåkkvalitén i Rosengård, rinkeby mfl är uinder all kritik och att arbetslösheten i dessa områden är stor är inte speciellt konstigt då få företagare vill ha en representant för just sitt företag som inte kan uttrycka sig ordentligt på det inhemska språket. Självklart gäller inte detta alla invandrare(vilken generation det nu är) du t.ex. verkar behärska en svenska de flesta skulle uppfatta som tillfredställande. Precis som min flickvän som också är arab. Det enda jag menar är att dessa ungar förmodligen inte pratar någon svenska hemma, kan inte fritidsgården va ett bra tillfälle att tvingas att träna på sin svenska då?

 4. Bahlool 24 februari 2009

  Min svenska, som de flesta uppfattar tillfredställande är bättre än de flesta av mina kunders svenska, och ändå är de “infödingar”. Jag skrev också i inlägget att det är bra ifall dessa ungdomar lär sig svenska, men ska det vara på fritidsgården? Är inte skolan till för att de ska lära sig svenska? Vad händer med de barn som inte vill lära sig svenska? Ska de mobbas och slängas ut medan de ser sina vänner ha kul på fritidsgården? Fritidsgården är till för alla, alla som vill följa regler skapade av några få. Vart försvann den personliga friheten? Vart ska barn gå som inte vill följa normerna? Att barnen måste lära sig bättre svenska är fakta, men det kan de göra i skolan eller genom att de får gå i skola med fler svenskar. Deras dåliga svenska beror inte på att de talar sina hemspråk utan för att dialekten blivit så dålig i de områdena.

 5. baal 24 februari 2009

  “Vad händer med de barn som inte vill lära sig svenska? Ska de mobbas och slängas ut medan de ser sina vänner ha kul på fritidsgården?”

  det var den dummaste frågan jag sett på länge. vadå “inte vill lära sej svenska”? vill man inte lära sej språket (och genom detta växa in i samhället) så har man väl inget här att göra?

 6. Bahlool 24 februari 2009

  det dummaste är väl att tro att alla måste följa dina regler. Det är faktiskt upp till alla om de vill lära sig saker eller ej. Såsom det är upp till elever i klassen att lära sig matte, svenska, engelska osv. Vill de inte så får de ju sämre chanser i framtiden. Att försöka tvinga barn till att äta vissa saker eller tänka på ett visst sätt brukar inte funka med tvång. Det dummaste är att du tror de ska slängas ut ur landet ifall de inte vill lära sig svenska, hur går det då med deras familjer som vill lära sig språket? Snälla rara, tänk efter innan du skriver saker och ting…FRITIDSGÅRDEN ÄR VÄL INTE EN JÄVLA SKOLA..det är väl inte fritidsgårdens uppgift att tvinga barn att följa ett visst mönster, klarar inte skolan av att lära barnen svenska, eller något annat av ämnena i skolan så är det enbart skolans fel och ingen annans.

 7. alyssa 24 februari 2009

  hehe här snackar folk pedagogik ser ja.. wii.. *slänger in något*

  Pedagogiskt bevisat är det att…
  För att ett barn ska lära sig SVENSKA så måste de ändå ha möjligheten att tala och uttrycka sig på sitt modersmål. Alla barn i Sverige lär sig svenska oavsett om de vill det eller inte, för det är det enda sättet att kunna anpassa sig till detta lands system. Assimilering sker på olika villkor, men det innebär att båda sidorna av “konflikten” ska vara sammarbetsvilliga. man kan inte tvinga ett barn lära sig om barnet inte själv vill.

  Att vara på en fritidsgård innebär att man lär sig tala svenska utanför skolans ramar. Men största anledningen till att man inte ska tala sitt eget språk på en fritidsgård är för att de andra barnen kan tror att de blir mobbade eller att man talar skit om dem. Samma sak på jobbet…
  På jobbet får jag inte tala arabiska med mina kollegor..
  men mina kollegor som talar tyska får prata på tyska med varandra, de som talar danska talar på danska med varandra, de som talar norska de talar också norska med varandra.

  Så varför får inte vi araber prata arabiska med varandra och vi som kan spanska, varför får vi inte prata med varandra på spanska?

  Vem har sagt att svensk pedagogik är logisk? Det är den verkligen inte. *suck* Förr fanns det inte fritidspedagoger som jobbade på fritidsgårdarna, men nu finns det, och de har en utbildning. Skillnaden är att förr jobbade det mest folk som hade en barnskötar-utbildning där och de är långt ifrån vad som gäller idag.

  Men iallafall, det är inte bara arabiska barn som inte får tala arabiska på gården, undantaget är ju så att om barnen BARA pratar arabiska hela tiden – då är det rätt att fritidspedagogen säger till och ber dem prata svenska också, men då får den pedagogen också förklara varför han/hon vill att barnen ska prata svenska!!

 8. Rickard 24 februari 2009

  Du tycker alltså att det är ett straff att behöva prata det nationella huvudspråket i sammanhang som är officiella?

  Kanske kommer det hända att dessa barn kommer vända sig mot samhället om 10 år och skrika, fan för att jag lärde mig prata mer av huvudspråket!

  Om vi tillåter valfritt språk i valfritt sammanhang kan vi likväl tillåta valfri stavning i valfritt sammanhang.

 9. Rickard 24 februari 2009

  För att förtydliga: En ungdomsgård kan ses som officiell eftersom den enda gemensamma nämnaren alla besökare har är att de tillhör gruppen ungdomar.

 10. Fredrik 24 februari 2009

  Uppfostran handlar inte om att vara “snäll” och tillåta ungar göra vafan de vill, vuxna måste kunna sätta ner foten. Om ungar vägrar tala svenska i Sverige måste någon säga till, det är för deras egen skull (om de vill kunna bli självförsörjande i framtiden så måste de kunna det här landets språk flytande). Jag skulle inte vilja ha dig att uppfostra mina ungar i alla fall Bahlool, de skulle inte veta var några gränser går för du skulle tillåta dem göra vad som helst.

 11. T 24 februari 2009

  “… och skrev också till dig flera gånger om att jag kommer blocka dig.”
  du måste ha blandat ihop mig med ngn annan, har inte fått ngn sådan text från dig… may i know why :S ? förstår inte riktigt varför..

 12. Bahlool 24 februari 2009

  Nope rickard, jag anser det dumt av barnen att inte vilja tala språket och jag tycker det är dumt av föräldrarna att samlas i ett område med andra landsmän och därmed gå miste om att lära sig bättre svenska. Dock är det så att fritidsgården är en samlingsplats för alal ungdomar och så länge inte staten går in och kräver att de ska tala ett visst språk, så ska de inte bli utslängda för att de vägrar eller inte kan eller inte vill. Det jag försöker säga är att man måste ha regler för alla och på alla fritidsgårdar. Annars blir det bara orättvist…

 13. Bahlool 24 februari 2009

  jag skrev till dig och har nog loggen nånstans om jag orkar så mejlar jag dig jag skrev till dig fler än en gång och du svarade inte

 14. Bahlool 24 februari 2009

  FAktsikt inte, jag tycker att det är för slappt i Sverige, men jag ogillar att man sätter gränser för vissa och inte för andra. Det är hela poängen. Hade dessa regler funnits för alla så visst…Jag föredrar hårdare regler och krav på ungdomarna…och jag ogillar den här absurda friheten men du måste förstå att det är fel att kräva något av vissa men inte av andra..

 15. T 24 februari 2009

  well, most probably så var jag inte vid datorn….o säkert glömt o lägga på “away” lr ngt… nästa gng tycker jag du ska invänta ett svar innan du drar slutsater o blockar…..hur som…upp till dig om du inte vill prata med mig mer……men då har jag ingen vettig kvar på min msn… suck

 16. Bahlool 24 februari 2009

  jagskrev flera dagar i rad faktiskt ) rätt kul att det tar tid innan du märker min bortgång 😉

 17. T 24 februari 2009

  haahaha… nä, märkte det för ett par dagar sen faktiskt, men haft mkt annat o tänka på, plugg plugg som aldrig tar slut.

  har iaf läst d jag missat, o KUL ATT DU INSETT DET DÄRA ANG S.
  hahaha “i told u soooooo”

 18. Bahlool 24 februari 2009

  Jag insåg det länge sen men ville ge det en chans, hon D och M är borta..och T nu också 😉

 19. T 24 februari 2009

  jag vet inte vem m är ens..

  men aja baja… T är inte alls borta… CUZ IM HEREEEEE
  KNOCK KNOCK

  WOOHOOOOOOOOOOOO

 20. T 24 februari 2009

  du är inte sur på mig egentligen, o d vet du om. för du kan inte va sur på moiii=P
  and btw, jag var 12år, inte 14 när du lärde känna mig.
  och har du ens bett mig om en tjänst som jag inte kunnat göra åt dig??? nej precis!

 21. Bahlool 24 februari 2009

  bad dig clicka på reklam om jag minns rätt? STackars dig..en stor och tung tjänst..

 22. T 25 februari 2009

  amen hallåååååååååååååå. JAG KLICKADE VISST DÅ!!!
  o dessutom räknas inte det som en tjänst åt dig, det är en tjänst jag gör för d fattiga….du är mellanhanden

  fortfarande förstår jag inte varför du surar.

 23. Bahlool 25 februari 2009

  just därför för att jag ser vem som klickar och vem inte klickar och för att du inte svarade när jag skrev till dig

 24. T 25 februari 2009

  men som jag sa tidigare, jag har inte sett att du skrivit till mig på msn, förutom en gång, du skrev tilla, o jag svarade shoo… o du gick off.
  o varför skulle jag ens ignorera dig med flit? hade jag inte velat svara, så är det så enkelt som att bara blocka, inte sant?

 25. Bahlool 25 februari 2009

  shit happens 🙂

 26. T 25 februari 2009

  INDEED 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *