Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Civilisationens vagga

Irak är ett land med många ”första”: de första byarna och städerna, den tidigaste skriften, poesin och episka litteraturen, de första templen och religionerna, arméerna och krigen. Där fanns den första ekonomin och de första imperierna, har museets förre chef Donny George Youkhanna sagt.

Jag minns bilderna av hur folk stal föremål flera tusen år gamla. Jag minns smärtan jag kände i mitt hjärta. Inte bara för att det var mitt gamla hemland, utan också för att det var föremål från försvunna tider som beskrev vår mänskliga historia. Irak är civilisationens vagga. Där skapades vår mänskliga civilisation, där skapades vår mänskliga kultur. Hjulet uppfanns i Sumerien. Vårt system med 60 i minuter och sekunder kommer från Babylonierna.

Abraham och de monotistiska religionerna kommer från Ur och Uruk, städerna i södra Irak. Vem har inte hört talas om Bagdad och tusen och en natt? Vi har över 300 låneord från arabiskan i vårt svenska språk, däribland ord som socker och madrass.

Irak har varit vaggan för många civilisationer, sumerer, assyrier, babylonier, akkadier och araber. Det är synd att folk inte tänkte längre än att de stal tusentals föremål och förstörde många fler. Än idag stjäls det föremål från gamla ruiner som inte är tillräckligt bra bevakade. Under embargot mot Irak, som kostade runt 2 miljoner människor livet, så fanns det en enda väktare på en hel stad, han sa att han inte klarade av uppgiften men att han gjorde sitt bästa.

Idag finns tusentals föremål i Berlin, London och Paris, även Sverige har irakiska föremål, när ska alla dessa återlämnas?

viaPlundrat Irakmuseum återinvigs – DN.se.

2 kommentarer

  1. Rune 24 februari 2009

    Vilken tidsålder innan Kristus var detta?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *