Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Kompensation?

Dom om ansvar för judedeportationer | Utrikes | SvD.

Äntligen tar Frankrike ansvar för sina handlingar. Även om det var under Vichyregeringen, en regering som var Nazitysklands lydregering, så måste man ta ansvar för handlingen. En stat skickade iväg sina egna medborgare in i döden.

Kompensation är inte bara till för att kompensera för lidandet, men också en varning till alla som behandlat människor illa, att det kan straffa sig. Det är också av vikt för eftervärlden, så att de vet att räkenskapen gjordes upp och att man inte tillät sådant beteende. En fråga man måste ställa sig är, vad händer med de som inte har några efterlevande? Vem får kompensationen då?

Nu är frågan, vem ska döma  Israel? Miljoner fördrevs från sina hem i det ockuperade Palestina. Tiotusentals sitter inne i fängelserna, med tortyr som vardagsmat. Många av dessa sitter inne utan någon som helst formell rättegång eller rättshjälp. Allt det här sker i det demokratiska Israel.

Såsom mördarna av judarna under andra världskriget måste ta ansvar för sina handlingar, så måste mördarna av palestinierna idag ta ansvar för sina handlingar. Vi kan inte vänta 100 år för att man ska döma Israel för mördandet i Gaza. Vi kan inte heller förringa arabernas lidande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *