Press "Enter" to skip to content

Är det den här världen vi vill leva i?

England: Fler än 13-årige Alfie Patten tror sig vara pappa till nyfödda Maisie – kräver dna-test | Barn | Wendela | Aftonbladet.

Frågan jag ställer mig är, vet dessa ungar ens vad sex är? Vet de hur ett barn blir till? Att någon av dem vet, är ju bevisat med det faktum att ett barn har kommit till världen genom kontakten mellan två barn. Vad säger det här om vår värld, när vi ser ungar ligga med varandra, och också ligga runt. Monogami är på utdöende.

Här anser vissa att de är tillräckligt mogna för att ligga med varandra; tillräckligt mogna för att skaffa barn; tillräckligt mogna för att uppfostra barn och tillräckligt mogna för att ligga med fler än en.

Jag har en obehaglig känsla, en känsla som säger mig att vi lurar oss själva med denna frihet, frihet att bedra, ligga runt och inte inse att det inte är bara sex det handlar om. När ungar bråkar på staden, så brukar vi fråga oss vart är deras föräldrar, vad är det för uppfostran. Borde man inte ställa samma frågor om det här, som är så mycket värre?

Jag som muslim kommer att tänka på saker som relaterar till islamiska frågor som exempelvis:

1. Pedofileri, då vissa muslimer och vissa muslimska samhällen inte delar gränsen för när ett barn blir byxmyndigt.

2. Kontakten mellan könen. Islamisk lag försöker åtskilja på könen, förutom dem som är gifta med varandra eller är släkt med varandra. Det är en lösning på problemen med otrohet och med sexuell kontakt i för tidig ålder. Man kan tycka vad man vill om det här, men det är logiskt, smart och helt rationellt.

3. Eftersom vissa blir könsmogna tidigare än andra, ska vi verkligen hålla kvar vid en viss ålder för sexdebuten?

4. Har våra samhällen misslyckats med vår upplysning om hur man skyddar sig?

Jag älskar sex som alla andra och Koranen är klar, vi skapade er för varandra för att ni inte enbart ska föröka er, utan för att ni ska njuta av varandra, men ska man verkligen lämna alla hämningar och ska man verkligen inte bry sig om vissa moraliska koder och regler? Jag är för att man ska få ha sex när man är könsmyndig, det är bara naturligt och att vi har lagar emot det, hjälper inte, eftersom det inte är straffbart, så varför hålla fast vid en viss ålder?7 Comments

 1. Rune
  Rune 15 februari 2009

  Monogami är inte allt för vanligt i naturen, det är inte många arter smo är monogama.

 2. Bahlool
  Bahlool 15 februari 2009

  Jo det kan stämma Rune men det är ju därför som vi skapat regler och lagar för mongami. Är vi inte monogama så kan det leda till psykiska såsom sjukliga problem. Det är ju lättare att undvika könssjukdomar när man håller sig till en partner. Psykiska problem uppstår när en part blir lämnad bakom och man hittar en annan, svartsjuka osv..

 3. Rune
  Rune 15 februari 2009

  Nja det där var kanske inte helt sant. Det finns många som lever monogamt, o ända drabbas av psykiska sjukdomar. Ångest tex, är en kemisk obalans i hjärnan, o kan komma av en nära anhörig som dör, eller en olycka som är svår. Psykologi är lite mer invecklat än att folk utvecklar psykiska besvär för att vissa inte håller sig till en partner. Du kan väl inte mena, att Schizofreni uppkommer ur att folk har sex hit och dit, och inte lever monogamt?

 4. Bahlool
  Bahlool 15 februari 2009

  Nah det är inte så jag menar, det kan hända vem som helst, men jag menar att otrohet osv är en bidragande orsak till många sjukliga tendenser, måste inte vara fullbordat Schizofreni tex. Klart det finns många sjukdomar om det är ett monogamt samhälle eller ej, men hade folk varit mera monogama så tror jag att många av de problem ett samhälle har skulle försvinna. Barn som växer med en föräldrar och inte får tillräckligt stöd (har en butik och ser ett otal sådana ungar som bor hos fosterföräldrar osv).
  Hade folk varit mer monogama så hade vi inte haft lika många som vill begå självmord för att de blivit lämnade, de kanske har en kemisk obalans men ibland kan det hållas i schack så länge det inte finns någon utlösande faktor.
  Sen är det här kanske bara en oproffessionell och bara hur jag ser på saken ifråga, just i det här fallet har jag inga som helst vetenskapliga bevis.

 5. Rune
  Rune 15 februari 2009

  Ah, då missförstod jag dig lite. Grövre psykiska besvär (sjukdomar) som just Schizofreni, har inget med mono/polygami att göra. Men ja, lättare varianter, som tex ångest o depression skulle kunna utlösas då en partner sviker en. Depression, orsaken till den är ju inte ännu klarlagd. Och jag kan hålla med om, att om samhället skulle ändra lite på sin syn, skulle nog många problem försvinna. Detta konsument samhälle vi lever i, hela det västliga samhället, tror jag göder många problem. Där man försöker fylla ett tomrum med saker, sex och droger. Det är min subjektiva syn, och har heller inga bevis för den. Men ser vi tex till indian stammar, som inte har en massa onödiga ting. Så lever dem faktiskt mer harmoniskt, och mår bättre än vi som köper och köper i all evighet.

 6. Bahlool
  Bahlool 15 februari 2009

  Japp jag insåg det några år sedan, plötsligt vande jag mig vid att vara tacksam för de små sakerna i livet, som lite goda ägg eller att bara vara säker eller att vara ute i den fria luften.
  Jag har mött så många som köper och handlar och sedan får ångest när de inte har råd att köpa mera, eller när de inser att deras köplust lett till att de har ekonomiska problem (titta bara på lyxfällan)
  Jag är aldrig så vis och så smart som när jag håller mig borta från känslomässiga problem med det motsatta könet, som tyvärr alltid slutar med kaos 🙂
  Min vän hade borderline och jag har mött några som menar att även det går att hela med goda föresatser, som tyvärr inte stämde eller stämmer så de här grova sjukdomarna kan inte hjälpas med att vara monogam 🙂

 7. Sabine
  Sabine 15 februari 2009

  Det enda jag egentligen känner att jag kan kommentera är din punkt nummer 3. Lagen om byxmyndighet finns inte till för att barn är för omogna för att ha sex före 15 års ålder, känner väldigt många som blev av med sina oskulder vid både 12, 13 och 14 års ålder, det är ganska vanligt. Lagen finns till för att skydda barn mot pedofiler, vuxna människor som tänder på barn. Och nej, det finns inget straff för att ha sex innan man är 15, lagen finns inte till för att hämma ungdomar, den är till för att skydda.

  Sen tycker jag ju inte att man som utomstående har med andra barn/ungdomars sexliv att göra. Jag försvarar inte att man som 13-åring bestämmer sig för att bli pappa, för jag tycker inte det verkar helt okej och han verkar ganska uppenbart inte vara redo för det, men sex kan man ha ändå. Att sedan sexualundervisningen i skolan är så undermålig att det är ett under att man ens lägger ner tid på det, det är nog en bidragande orsak. Oftast hålls ”undervisningen” av en lärare som uppenbart tycker att ämnet är jobbigt att diskutera (kanske delvis pga att många lärare idag är äldre), elever som skrattar och ställer korkade frågor för att man för en gångs skull få ett tillfälle att diskutera sex under lektionstid, och sedan ett besök på ungdomsmottagningen där man får två kondomer och får veta att det är hit man ska gå om man är orolig för graviditet eller sjukdomar.
  Jag vet inte, men det känns patetiskt..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *