Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ska man lyssna på en paria?

I dagarna har jag hamnat i olika diskussioner med och om personer, vars skrifter och inlägg är portade från den vänsterorienterade pro Palestina bloggsfären. Inom Islam så finns det ”ilm al rijaal”, männens kunskap, som handlar om hadither (saker som sades av viktga personer som Profeten). Denna vetenskap är ingen lätt vetenskap och i den tittar man på många olika aspekter, och en viktig sådan är ifall en person varit känd för att vara en lögnare. Ifall han setts ha ljugit, även om det bara varit en enda gång, då tar man bort hans hadith och anser den vara osann.

Hadithern är det andra viktigaste instrumentet för muslimerna när det gäller att förstå och tillämpa Islam, därför de hårda reglerna av att hitta sanna eller trovärdiga hadither. Nu är frågan, vad händer om vi hittar en person som yttrat sig på ett ovälkommet sätt?

Ta Halal-tv, man började diskutera hur en av de tre tjejerna, hade yttrat sig positivt om stening. Diskussionen bytte alltså inriktning och man började svartmåla programmet, för att en av dem hade sådana åsikter, åsikter som inte är förbjudna i Sverige, men som inte är acceptabla av samhället.

Om jag tar till mig information från en rasist, sionist, kommunist eller gud vet vad för -ist; och denna yttrat sig någon enstaka gång i sitt liv på ett negativt sätt i vårt samhälles ögon, är jag då en anhängare av hans idéer? Går det inte att ta till sig av hans information, om jag kan bevisa dess sanningshalt?

Jag söker alltid sanningen hos de människor jag umgås med och jag avskyr att vänner och bekanta ljuger för mig, så jag är rätt hård i min kritik av min omgivning. Ska jag då se saker och ting som svart vita i den politiska arenan? Om en person skriver 100 inlägg, varav en är sann, enligt de normer jag tror på, ska jag då inte ha rätten att ta in den informationen eller det inlägget?

Hela diskussionen när det gäller Islam och mellanöstern politiken verkar vara svart eller vit, det finns inget mitt emellan.

Bara för att man är utstött, betyder inte det att man inte är kapabel till att yttra sig vettigt eller logiskt. Bara för att man är utstött betyder inte att man inte ska ge denna person en ny chans. Bara för att man är en paria, betyder inte det att man inte kan tillåta dessa personer ett forum för att uttrycka sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *