Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Antisemitiska böcker?

Bokus stoppar antisemitiska böcker | Kulturnyheter | SvD.

Bokus ska stoppa ”antisemitiska” böcker, med det menar man i det här fallet böcker som ifrågasatte hur många som dog, inte ifall det dog judar, utan antalet judar som mördades av Hitler. Låt oss försöka se på det här ur ett rationellt perspektiv:

Du får skriva kritiska böcker om religion, personer, konst. Du får ifrågasätta vetenskaper; du får även ifrågasätta historiska beskrivningar och skeenden, men du får inte ifrågasätta antalet judar som mördades av nazisterna?

Galileo Galilei var en vetenskapsman, som fick utstå mycket smärta, mycket hån och fick stå inför den katolska inkvisitionens prövande ögon, för att han hade ifrågasatt synen på att Jorden var universums mittelpunkt. Han fick senare rätt och kyrkan fick ändra sina dogmer. Hade han inte ifrågasatt, vart hade vi varit då?

Vi får skriva Science fiction böcker, vi får skriva lögner och påhitt, vi får skriva om alla handa saker, men vi får inte ifrågasätta antalet judar som dog under andra världskriget? Om det inte passar mig som läsare att läsa om de här sakerna, är väl upp till mig själv? Klarar jag inte som vuxen att läsa om tesen att det dog färre judar än 6 miljoner, men jag klarar av att se på porr, dricka, gifta mig och skaffa barn?

Jag var 15 år när jag fick en fråga av en äldre palestinsk vän, han undrade om judeutrotningen och då sa jag till honom att det skedde, många människor fick plikta med livet, för att de tillhörde fel folkgrupp eller religion, men jag ifrågasatte redan då antalet judar som hade mördats. Är jag för det en antisemit? Är jag antisemit för att jag tror på en annan sanning än den som sprids av dagens kyrka och inkvisition? Varför ska jag tillåta andra att bestämma vad jag ska tro på och vad jag inte ska tro på?

Det är ett märkligt beslut att fängsla människor i länder som Frankrike och Tyskland, ifall de inte vill erkänna att judar dog, eller att ett visst antal judar dog. Du får ifrågasätta stat, religion, vetenskap, men en sanning den får du inte ifrågasätta och det är sanningen om judeutrotningen.

Jag kan ju tillägga att miljoner zigenare, homosexuella, religiösa kristna och mentalt och fysiskt handikappade fick plikta med livet i Hitlers koncentrationsläger, skaparen av denna idé om att man får utrota mindre värdiga människor, men hans bok, Mein Kampf, den ska man inte sluta sälja. Duktigt Bokus, duktigt ologiskt.

12 kommentarer

 1. Johnny Heransson 06 februari 2009

  Konstigt att det alltid bara blossar upp till debatt då förintelseförnekare känner sig kränkta.

  Ett långt större problem är väl islamistlobbyn som i dagsläget censurerar dagstidningar och websiter i hela världen. Varenda islamkritisk film tas bort från YouTube inom en dag eller två medan antisemitiska filmer får ligga kvar orörda. Expressen inbjuder till läsardebatt i varenda artikel utom när ämnet berör islam. Helt enkelt för att redaktionen är rädd för reaktioner eller för att man helt enkelt dirigeras av ljusskygga grupperingar. F.N har delvis godtagit motioner som förbjuder ALL kritik av islam och Gert Wideer dras inför rätta för sin film ”Fitna”. En film som bara låter islamisterna själva föra sin talan i olika klipp. Islamikritiska bloggar försvinner spårlöst samtidigt som SvD och D.N deklarerar att hela Sverige firar Ramadam.

  Jag kan hålla med om att Bokus gör ett misstag då det snarare ökar intresset för dessa böcker men den verkliga censuren har vi blundat för länge!

 2. Bo Fonell 06 februari 2009

  Jag kan ju tillägga att miljoner zigenare, homosexuella, religiösa kristna och mentalt och fysiskt handikappade fick plikta med livet i Hitlers koncentrationsläger.
  Du har dina tvivel, men plikta är lite underfundigt men Ok.
  Hur vet du det, låter mest som per automatik.

 3. Bahlool 06 februari 2009

  Youtube? Talar vi om samma youtube som tar bort bilder på bröst men behåller bilder som främjer maffians intressen? Eller talar vi om samma youtube som tar bort propaganda för palestinska organisationer? Jag själv såg filmen fitna på youtube, så din info är inte sant. Vidare har jag redan skrivit att det här inte handlar om att förneka förintelsen utan antalet döda…
  Vidare är Gert Wideeer anklagad för hets mot folkgrupp, det handlar inte om just filmen fitna i sig utan om vad han sagt och tyckt om muslimer. Hade han yttrat sig på det viset om Judar, vad hade du tyckt då? Vi har sett många fall där man hädar profeten Muhammed, med allt från att vara terrorist till pedofil, hade man gjort liknande karikatyrer över judar med snikna ansikten och lurig blick, då hade du varit den förste att stå på barrikaden och sagt att det är antisemitism.
  Jag vet inte vart du får islamistlobbyn ifrån, för vi har sett vem som har en lobby och vem som inte har det…
  Hade det funnits censur mot islamkritiska böcker, då hade man inte publicerat böcker som satansverserna, då hade man inte tryckt bilder i Jyllandsposten eller i svenska tidningar osv…

 4. Bahlool 06 februari 2009

  Hur vet jag vad? Att dessa människor dog eller antalet? I alla sammanhang när det gäller antal så tror jag inte på de siffror som man får höra eller läsa om. Ju äldre information desto värre. Problemet här är ju att vi har stater och organisationer som går ut och säger DU FÅR INTE ifrågasätta antalet. Varför? Varför får jag inte ifrågasätta ifall det dog 10 miljoner eller 1 miljon? Varför får inte jag läsa böcker som ger mig en annan bild än den jag fick i skolan?
  Jag tvivlar på en massa saker, och det här är inget undantag. Tycker bara det är märkligt att man inte får läsa sådana böcker men man får läsa Mein Kampf

 5. Lisa 06 februari 2009

  i don’t understand why should you listen to the jews Heransson sounds very jewish to me and honestly i don’t trust jews at all it is freedom of speech many people dislike muslims in sweden you have the right to like or dislike people. i have not met one jewish person who is not pro israel and i got bad experiences in lebanon with the jewish soldiers many lebanese know very well what the jewish state of israel do

  keep up the good work

 6. Bahlool 06 februari 2009

  nåja jag har själv haft besök av judiska vänner och vet att många inte stödjer sin stats politik. Många judar är emot själva staten Israel och många judar är också emot deras regering, även om opinionssiffror visade på ett kompakt stöd för mördandet i Gaza, så är många ändå emot att palestinierna inte får en egen stat. Problemet är att judendomen, såsom islam, fått en cancer på halsen, en cancer kallad sionismen. Inom islam har vi haft khawarij och wahabiter som sett till att fräga vanliga muslimers syn på saker och ting. Inom judendomen känner många judar kanske ett behov av att skydda denna stat, om den gör rätt eller fel saker spelar då mindre roll. Det kommer dock i slutändan att slå tillbaka.
  Frågan är vad kommer förbudet eller stoppandet av försäljningen av dessa böcker att leda till? Det kommer leda till att konspirationer startas, varför får vi inte läsa de här böckerna, försöker någon att dölja något? Det är så tankarna kommer gå…

 7. Olbap 06 februari 2009

  Johnny Heransson – de allra flesta svenskar och Västerlänningar håller med dig! Islam är det största hotet som drabbat mänskligheten, en hatisk ideologi. Det försöker islamisterna och deras duktiga idioter Vänstervästerlänningar tysta ner, enligt dem är det rasistiskt att inte tycka om islam och muslimer. Det de givetvis glömmer är att islam och muslimer inte är en ras eller etnisk folkgrupp…

 8. Bahlool 06 februari 2009

  olbap är judar en ras? Det man brukar säga är att något eller någon är islamofobisk, och om du menar att islamofobi inte finns i västvärlden, då tycker jag att du borde kolla på statistik som belyser att muslimer blir angripna. Från att man sätter oskyldiga i fängelse till att man bränner ner moskéer, förbjuder slöjan osv.
  Hur kan islam vara en hatisk religion när den sprider att man ska respektera människor, ge folk rättigheter och att man måste kämpa emot förtryck? Medan kristna mördade miljoner i mellanöstern, så gick Islam och skyddade judar och kristna. Lite mera påläsning tack!!

 9. Ida D. 06 februari 2009

  Jag förstår inte enligt vilka källor kunde du skriva texten ovan.
  Det här folkmordet var välorganiserad, med enormt mycket arkiv och här handlade om judar från hela Europa. 5,9 miljoner dödades (om man inte vill använda rund siffra på 6 miljoner).

 10. Bahlool 06 februari 2009

  Det finns otaliga böcker om ämnet, böcker som man inte tillåter folk att få läsa. Däribland böcker skrivna av judiska författare, så det här är inte någon konspiration mot just talet 6 miljoner. Inlägget handlar ju knappast om antalet, utan det handlar om att man förbjuder folk att läsa de här böckerna utav rädsla för vad?

 11. Hanna 06 februari 2009

  Man kan ju inte annat än bli lite ledsen över alla fördomar och all ilska som swichar förbi över huvudet här. Herregud, det finns judar och det finns muslimer och det finns araber och israeler och de är alla individer.

  Jag håller helt med dig Bahlool, att i ett samhälle med yttrandefrihet ska man kunna läsa och uttrycka allt, även sånt vi inte håller med om. Det är det som är grejen med demokrati. Sen kan jag tycka att ens privatmoral ska ligga högre än att man skriver allt bara för att man kan. Vissa av de böcker som togs bort var bara rent rasistisk, det fanns ingen vetenskap what so ever utan va bara en uppvisning i fördomar. Dock skulle jag mena att det inte betyder att de ska förbjudas, men bokus är ett företag och de väljer sitt sortiment. Böckerna är inte förbjuda i samhället, obesrvera, de är bortagna från detta företags sortiment.
  Jag tycker det liknar Muhammed karikatyrerna, visst, det ska vara tillåtet i ett land med yttrandefrihet men i min syn va det sjukt onödigt och bara ett uttryck för underliggand fördomar.

  Jag skulle motsätta mig om vi i Sverige som vissa andra länder gör det till ett lagbrott att förneka förintelsen. Det ska inte vara ett lagbrott att säga vad man vill, oavsett vad man säger (om det inte på ett uppenbart sett bryter mot lagarna som olaga hot, hets mot folkgrupp och dyl.) Lika dumt som att man i danmark vill förbjuda islamistiska rörelser. Så kan man inte göra i en demokrati.

  Till alla er som kommenterar med dumheter, jag, mina judiska vänner och mina muslimska vänner vi är inte alltid överens, men vi tar hand om varandra och tycke rom varandra ändå. Man kan ha vänner som inte har samma åsikter som en själv. och som min gamla farfar brukar säga (han var tysk och överlevde två världskrig) ”Det finns bra och dåliga soldater i alla läger!” Prova på själva att lägga undan era fördomar och er okunskap så får ni se.

 12. Bahlool 06 februari 2009

  Det bästa jag läst Hanna, och kan inte annat än hålla med om. Min poäng är just att man menar att karikatyrer på profeten Muhammed är berättigad pga yttrandefriheten och att man ska och måste kritisera Islam (jag har inga som helst problem med kritik men det som visades och visas är mest hån och svartmålning) men samtidigt så är man emot försäljningen av sådana här böcker.
  Det som är så bra med sverige är just att vi har rätten och förmånen att kunna kritisera saker, men att vi har så pass mycket vett att vi kan hålla oss tysta för att inte skapa onödigt rabalder (karikatyrerna var islamofobiska med bomber på profeten muhammeds huvud mm).
  Det spreds många fördomar mot judar innan man började utrota dem och med den rädsla som sprids mot muslimer och islam så är det inte långt tills vi ser liknande brott mot muslimer (guantanamo och abu ghraib var bara början)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *